Integrarea turistică a geositurilor din zona Munților Trascău

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Notiuni introductive: 3
Amplasarea si delimitarea arealului: 4
Caracterizarea geografica 6
Caracterizarea fizico-geografica 6
Caracterizarea uman- geografica 10
Patrimoniul geositurilor 12
Inventarul geomorfositurilor 12
Evaluarea geomorfositurilor 15
Valorizarea turistica a geositurilor 18
Propuneri privind amenajarea propriu-zisa a infrastructurii generale,amenajari cu scopul de a proteja si conserva geositurile 18
Integrarea geositurilor intr-un traseu turistic 18
Panotaj turistic 24
Concluzii 26
BIBLIOGRAFIE 27


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Notiuni introductive:
Termenul de geomorfosit a aparut si s-a dezvoltat in statele din bazinul Marii Mediterane (Italia, Franta, Grecia) posibil si ca o replica la unii termeni ca de exemplu: sit arheologic, sit istoric, vehiculati cu o foarte mare frecventa in aceste state cu istorie extrem de bogata.
Un geomorfosit sau un loc geomorfologic poate fi definit ca o portiune a suprafetei terestre cu o importanta deosebita in intelegerea evolutiei Pamantului, a climatului si a vietii.
Geomorfositul primeste mai multe valori datorita perceptiei societatii omenesti. Multi specialisti au asimilat geomorfositurile cu obiectivele turistice naturale legate de relief, termenii nu sunt insa sinonimi, geomorfositul ingloband mai multe caracteristici- valori.
Siturile geomorfologice se definesc drept forme de relief si/sau procese geomorfologice care au capatat valoare estetica, stiintifica, culturala, istorica si/sau economica, datorita perceptiei umane care s-a realizat si sa adancit in timp odata cu dezvoltarea societatii omenesti
Cele mai multe definitii care au fost acordate geomorfositurilor insista pe diferenta intre forma de relief si situl sau geotopul geomorfologic. Prima categorie de termeni se refera la relief privit obiectiv, ca obiect de studiu al geomorfologiei generale-alcatuire, geneza, dinamica, in timp ce a doua categorie de termeni se refera la procesul de atribuire a unei valori de catre om, deci o latura subiectiva,obiectul de studiu al geomorfologiei culturale.
Geomorfositurile se pot clasifica dupa mai multe criterii, importanta unuia sau altuia dintre acestea rezultand din obiectivele studiului realizat.
- Criteriul temporal
- Criteriul genetic
- Criteriu turistic
- Criteriul marimii
Descrierea geomorfositului se realizeaza pe baza bibliografiei de specialitate, a hartilor topografice si imaginilor aeriene precum si a deplasarii pe teren. Este foarte important geneza geomorfositului respective precum si elementele de ecologie, geoarheologie sau impactul uman asupra geomorfositului respective.
Simultan cu termenul de geomorfosit s-a introdus in literatura stiintifica si termenul de geosit. Geositurile reprezinta totalitatea elementelor legate de interiorul Terrei (forme si procese endogene) si de suprafata scoartei terestre (litosfera), inclusiv de reliefosfera care prezinta o anumita valoare pentru om si activitatile sale. In categoria geositurilor intra: geositurile propriu-zise (rifturi, corpuri magmatice, elemente vulcanice) si geomorfositurile (orosituri, glaciosituri, carstosituri, vulcanosituri, eolisituri). Geositul poate prezenta aceleasi atribute ca geomorfositurile. Acestea sunt evaluate, ponderea lor fiind diferita in functie de scopul final al demersului (stiintific, turistic, economic), dar si de cel care realizeaza evaluarea. Specialistul intr-un domeniu (geografie, geologie, istorie) va pune accent pe componenta stiintifica pe care o va considera 
fundamentala, prin localizare si prin elementele pe care le ofera pentru realizare unor explicatii genetice, evolutive si cronologice.
Amplasarea si delimitarea arealului:
Muntii Trascaului sunt situati in partea sud-estica a Muntilor Apuseni, dominand valea Muresului in aval de confluentei cu Ariesul. Desfasurati pe o distanta de circa 75 km, de la nord de Aries pana in valea Ampoiului, pe directia nord-nord-est -  sud-sud-vest, ei prezinta un paralelism aproape perfect cu valea, respectiv cu Culoarul Muresului.
Muntii Trascaului reprezinta subunitatea nord-estica a Muntilor Metaliferi, care domina pe o lungime apreciabila valea Muresului. Avand o pozitie marginala pe laturile vestica si sudica ei intra in contact cu alte zone montane, in timp ce inspre nord si est ei domina depresiunea colinara a Transilvaniei
Limita nordica, foarte sinuoasa, ii separa de depresiunile de contact Iara si Hasdate, care patrund, pe alocuri, ca niste mici golfuri intre pintenii montani in sectorul dintre localitatile Surduc si Copaceni
Limita estica incepe in valea Turului si tine pana in apropiere de valea Ampoiului, fiind mult mai complexa. Astfel, pana la Cheia, Trascaul vine in contact cu Campia Transilvaniei, in continuare, pana la Moldovenesti, domina Depresiunea Turzii, iar de aici pana la Livezile limita dinspre Podisul Mahaceni
Limita sudica, in acceptiune larga, poate fi socotita valea Ampoiului, care separa muntii Trascaului de cei ai Vintului. Prezenta depresiunilor Ampoi -  Ampoita si Zlatnei, ne obliga insa pe portiunile respective sa ne oprim la marginea lor
Limita vestica din valea Ampoiului pana in valea Ariesului, Muntii Trascaului vin in contact direct sau indirect cu Muntii Metaliferi propriu-zisi, iar la nord de Aries, cu Muntele Mare. In timp ce intre valea Ampoiului si valea Galditei ei sunt strans ,,sudati" de Muntii Metaliferi, mai la nord, intre acestia se interpune Culoarul Ponorului, inspre care Trascaul coboara printr-un abrupt din ce in ce mai pronuntat, culminand in zona Masivului Bedeleu -- care domina valea Ariesului cu 800 m.


Fisiere in arhiva (1):

  • Integrarea turistica a geositurilor din zona Muntilor Trascau.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Geomorfositurile- cadru teoretic si methodologic
2. TEZA DE DOCTORAT Rezumat RELATIA RELIEF SI TURISM IN MUNTII TRASCAU , Cluj Napoca 2011 
3. Anghel, D. -  Alpinism si escalada in Muntii Trascau, Editura Romania Pitoreasca
4. Popescu, I., A. (1977) -  Muntii Trascaului, Editura Academiei Socialiste Romana;
5. ROLUL ACTIVITATILOR TURISTICE IN DEZVOLTAREA REGIONALA A ROMANIEI. CONSIDERATII GEOGRAFICE, onf. univ. dr Claudia Popescu, Prof. univ. dr Silviu Negut, Prof. univ. dr Florina Bran, Asist. univ. cercet. drd Gabriela Necsuliu (Borto)
6. TEZA DE DOCTORAT MUNTII TRASCAU -  STUDIU GEOECOLOGIC REZUMAT
7. http://www.muntiitrascau.ro/Regulament.aspx
8. http://muntiitrascau.ro/obiective-turistice.aspx
9. Strategia de Vizitare pentru SITURILE NATURA 2000 TRASCAU, (Planul de Management al Vizitatorilor) 2013 -  2023
10. http://potaissa.org/download/juniorranger/brosura-potecitematice.pdf
11. https://www.ghidulprimariilor.ro/list/cityHallDetails/...SALCIUA.../129434
12. http://potaissa.org/download/juniorranger/brosura-potecitematice.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!