Integrarea turistică a geositurilor din zona Grădina Zmeilor

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere .. 2
2. Caracterizare geografica .. 3
2.1. Caracterizare fizico-geografica .. 3
Geologia .. 3
Relieful 4
Clima ... 5
Hidrografia .. 6
Vegetatia . 6
Areale protejate existente . 8
2.2. Caracterizare uman-geografica .. 8
Populatie si asezari .. 8
Activitati economice 9
Turismu . 10
3. Patrimoniul geositurilor . 11
3.1. Inventarul geomorfositurilor 11
3.2. Evaluarea geomorfositurior . 13
3.3. Protectia geomorfositurilor .. 14
4. Valorizarea turistica a geositurilor .. 15
5. Concluzii ... 18
Bibliografie ... 18
6. Lista de figuri 18


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Arealul ,,Gradina Zmeilor" prezinta o zona naturala (din Podisul Somesan, subunitate geomorfologica a Depresiunii Colinare a Transilvaniei), ce cuprinde un ansamblu neregulat de stanci (Fata Catanii, Zmeul si Zmeoaica, Mosu, Calugarii, Capitanul, Acul Cleopatrei, Soldatii, Eva, Dorobantul, Degetelul, Sfinxul), cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stancoase), dispuse la baza dealului ,,Dumbrava".
Gradina Zmeilor este denumirea ce apare in ghidurile turistice insa localnicii ii mai spun si "fata Catanii", dupa legenda ce povesteste despre o fata indragostita de o catana si transformata in stana de piatra de blestemul mamei vitrege.
Formatiunile geologice (atribuite perioadei holocenului) alcatuite din gresii (de culoare cenusiu-galbuie) cu intercalatii de microconglomerate, s-au format prin actiunile repetate ale aerului (inghet-dezghet, vant, temperatura), apei (spalare, siroire) si a proceselor gravitationale (prabusiri, surpari) desfasurate de-a lungul timpului.
La aproximativ 9 km sud-est de Jibou, 36 km de Zalau si 71 km de Cluj- Napoca, in comuna Balan, respectiv in imediata apropiere vestica de satul Gilgau Almasului, se afla rezervatia geologica, geomorfologica si peisagistica Gradina Zmeilor, care, din punct de vedere juridic, este sub administratia Primariei comunei Balan.
Gradina Zmeilor este accesibila de pe DN 1G (intre Huedin -  Jibou), la cca.700 m de acesta. Datele localizarii geografice corespund coordonatelor: 47? 12? 15? lat. N si 23? 17? 50? long. E. Se extinde pe 3 ha, iar in anul 2000 a fost declarata arie protejata, pentru interesul deosebit, din punct de vedere, geologic. Unicitatea este data de formele "ciudate" ale stancilor: coloane, ciuperci, turnuri, poduri, ace, stanci cu forme de animale, siluete umane, hornuri, abrupturi stancoase.
Integrarea turistica a geositurilor din zona Gradina Zmeilor
3
Figura 1 Harta localizare Gradina Zmeilor
(sursa: https://razvanstefanconstantin.files.wordpress.com/2015/04/dscn5013.jpg )
2. Caracterizare geografica
2.1. Caracterizare fizico-geografica
Geologia
Gradina Zmeilor, se suprapune in intregime depozitelor sedimentare oligocene de varsta chattian-aquitaniene, care pot atinge grosimi de pana la 200 m. Acestea cuprind stratele de Valea Almasului, cu gresia de Tihau, argilele rosii visinii de Sanmihai, gresia de Var, stratele de Cetate si stratele de Buzas, carora la corespund gresii cu intercalatii de argile marnoase. In imediata vecinatate sudica a pachetului de roci oligocene -  in dreptul localitatilor Chechis si Balan- se
Integrarea turistica a geositurilor din zona Gradina Zmeilor
4
observa pachetul de roci burdigaliene (Miocen inferior), care cuprinde stratele de Chechis, cu argile marnoase si stratele de Corus, cu gresii si micro - conglomerate fosilifere.
Stratele de Buzas, se mentioneaza a fi cele predominante in arealul rezervatiei Gradina Zmeilor si se deosebesc prin alcatuirea lor din microconglomerate si gresii slab cimentate, strabatute din loc in loc de benzi mai dure, in alternanta cu marne si argile.
Relieful
Alcatuirea si aspectul actual al Gradinii Zmeilor se datoreaza proceselor geomorfologice holocene (ultimii 10.000 ani), miscarilor tectonice neogene, precum si factorilor exogeni actuali (variatiile termice, actiunea vantului si a apei din precipitatii, influenta directa a animalelor si a omului).
In evolutia reliefului acestui areal, s-au identificat doua etape: prima, care se suprapune fenomenului de faliere si instalare a Vaii Dosuri/Inchieturi, aproximativ pe falia Gilgaului, vale care astazi are o lungime de cca. 2 km pe directia vest-est si care isi poate asuma cea mai mare parte a rolului sau sculptural asupra Gradinii Zmeilor. A doua etapa, e reprezentata de amplificarea proceselor erozionale, care au dat curs desprinderii si glisarii blocurilor de gresie inspre talvegul paraului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Integrarea turistica a geositurilor din zona Gradina Zmeilor.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Abrudan, I., Medve, A. (2008) -  Ghidul ariilor naturale protejate din judetul Salaj.Edit.Scoala Noastra, Zalau.
2. Cioaca, A. (1986) -  Gradina Zmeilor (judetul Salaj) -  Monument al naturii .Ocrotirea naturii si a mediului inconjurator, nr. 2, Bucuresti.
3. Savu, Al. (1987) -  Podisul Somesan Geografia Romaniei, vol. III -  CarpatiiRomanesti si Depresiunea Transilvaniei, Edit. Academiei Rep. Soc.Romania
4. http://www.cunoastelumea.ro/gradina-zmeilor-un-loc-unicat-in-romania-galerie-foto/
5. http://www.turismzalau.ro/index.php/ro/obiective-turistice-menu-ro/item/54-gradina-zmeilor
6. harta-atractii_turistice-gradina_zmeilor.html
7. https://turdaturistica.ro/1384/gradina-zmeilor-monument-al-naturii/
8. http://promenada-culturala.ro/gradina-zmeilor/
9. https://peterlengyel.wordpress.com/2015/10/19/gradina-zmeilor-rezervatie-naturala/
10. http://apmsj.anpm.ro/-/arii-protejate-de-interes-national-in-judetul-salaj
11. https://www.uvvg.ro/ro/sesiune-stiintifica-internationala-flora-vegetatia-fauna-ecologia-si-ocrotirea-patrimoniului-natural-al-salajului-in-organizarea-uvvg/
12. https://blog.hotelguru.ro/care-sunt-povestile-care-aduc-turistii-gradina-zmeilor/
13. https://primariabalan.ro/primaria/monumente/
14. http://turism-camar.ro/rezervatia-naturala-gradina-zmeilor/
15. https://lumeamare.ro/2014/02/06/in-gradina-zmeilor/
16. http://www.turismzalau.ro/index.php/ro/obiective-turistice-menu-ro/obiective-turistice-din-judetul-salaj?start=9
17. https://destepti.ro/rezervatia-naturala-stanca-dracului-salaj
18. http://www.montaniarzi.ro/pestera-magurici-pestera-cu-lilieci/
19. https://muntiimeses.wordpress.com/2018/11/22/pietrele-mosu-si-baba/
20. http://travel.ro/gradina-zmeilor-locul-in-care-fiecare-piatra-are-legenda-sa/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!