Insulele Galapagos

Extras din referat Cum descarc?

Insulele Galapagos sau Colon Archipelago din Oceanul Pacific sunt o provincie a Ecuadorului. Create de activitatea vulcanica m vest de coasta Americii de sud. Arhipelagul comtine 15 insule mari si citeva sute insule mici situate in apropierea ecuatorului Principalele insule suntIsabela, San Cristobal, San Salvador, Santa Maria si Santa Cruz. Intinderea totala e de 7844Km2. Muntii sunt la aprox. 1524m deasupra marii. Citiva vulcani sunt activi. Insulele sunt pline cu mangrove, spre interiorul insulei. Pe coasta, unde ploua putin, vegetatia este formata din copaci inalti, cactusi si ierburi. In interiorul insulelor, in munti si podisiuri e ceata iar flora este mult mai luxurianta. Clima si temperatura apei este mult mai diversa, din cauza curentului rece al Atlanticului.
Insulele Galapagos sunt cunoscute pentru marea varietate de specii de animale care se gasesc numai in arhipelag si dif. subspecii core se gasesc pe insule. Unice in ahipelag sunt 6 specii de testoase gigantice. Reptilele de pe insula includ doua specii din familia iguana care sunt singurele specii de soparle de pe planeta care respira sub apa. Insulele mai contin 85 de speciii de pasari incluzand flamingo si pinguini, mai sunt si foci din abundanta si multe specii de pesti pe linga mal. O parte din insulele Galapagos sunt un sanctuar al vietii in salbaticie.
Insula are o populatie totala (1990) de 9875 de locuitori, majoritatea ecuadorieni. Centrul administrative este Puerto Baquerizo pe San Cristobal. Cultura de baza este formata din legume, fructe tropicale si cafea. Importanta economica o are pescuitul (ton) si a homarilor.
Insulele au fost nelocuite cand spaniolii le-au explorat in 1535. In timpul sec. al VII-lea si al VIII-lea au fost folosite pentru intalniri secrete de catre pirati. Marea Britanie si SUA au trimis frecvent nave de razboi si de pescuit in sec. Al IX-lea. Insulele nu au fost un loc sigur pana la anexarea lor de catre Ecuador in 1832. In 1835 biologul englez Charles Darwin calatorind pe mare, a petrecut sase saptamani studiind viata animalelor de pe insule. Observatiile sale au oferit date importante pentru lucrarea savantului intitulata Originea speciilor (1859). O statie-satelit a fost pusa in functiune in Galapagos in 1967. ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Insulele Galapagos.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!