Insula Pastelui

Extras din referat Cum descarc?

Desi nu are chiar atatea, insula Pastelui concentreaza cu adevarat foarte multe enigme, printre care uriasele statui monolitice, mormintele Ahu, tablitele cu scrierea rongo-rongo, anomalia climatica, precum si faptul ca ar reprezenta un rest al urias continent disparut (Tara Mu sau Pacifida). Aceasta mica insula (numai 118 Km?) este foarte izolata, fiind situata in Pacificul de Sud, la 3 760 km vest de coastele Americii de sud, respectiv pe tarmul statului Chile, caruia ii apartine, de altfel. Are o forma triunghiulara si este de origine vulcanica, fiind, de fapt, o ingemanare de conuri vulcanice, in prezent stinse, intre care Rano Aroi (618m, altitudinea maxima de pe insula), Katiki, Tautapu, Rano Kao s. a. A fost descoperita de catre navigatorul olandez Jakob Roggeveen, care a numit-o astfel intrucat eventmentul a avut loc in prima zi a marii sarbatori crestine di acel an (6 aprilie 1722). Anomalia climatica. Desi se afla in zon climatului tropical, vegetatia este saraca si lipsita de exuberanta caracteristica acestui tip de climat, fapt pus pe seama mai multor factori, intre care natura stancoasa a petecului de uscat, tsunami (marile valuri oceanice provocate de furtunile tropicale), puternicele vanturi ce se manifesta in zona.
Rest al unui urias continent disparut. Una dintre cele mai vehiculate ipoteze privind originea acestui petec izolat de uscat, pierdut in imensitatea Oceanului Pacific, este aceea ca ar reprezenta o frantura dintr-un continent disparut, cum s-a exprimat un istoric al descoperirilor geografice. Insula Gigantilor scrie Francis Maziere, unul dintre cei mai pasionati cercetatori ai acestui loc enigmatic s-a ridicat in tacere si a murit parasita. Cine stie vreodata daca hula oceanului n-a acoperit, cu lintoliul sau tulbure, o, cu totul alta lume, care n-a vrut sa ne lase decat aceasta firava marturie? In acest fel, Insula Pastelui este privita ca un martor de uscat al unui urias continent disparut, respectiv Pacifida sau Tara Mu, asemanator legendarei Atlantide. De altfel, numele pe care I l-au dat bastinasii, respectiv Te pito te henua, inseamna Buricul Pamantului, o denumire mai mult decat semnificativa. Intre adeptii acestei teorii se inscrie si compatriotul nostru Spiru Haret, ilustru matematician.
Urtiasele statui monolite. Avand intre 5 si 12 m inaltime si de la cateva tone la peste 20 de tone greutate, statuile reprezinta pasari, pesti, mai ales, figuri omenesti. Cele care intruchipeaza figuri omenesti nu sunt, de fapt, decat niste uriase busturi, cu capul mult alungit acesta reprezentand 3/7 din inaltimea lor totala -, busturi infipte adanc in pamant. Astazi orbitele ochilor sunt goale, dar initial pupilele erau facute din coral alb, iar irisul era sapat in tuf vulcanic rosu. Intre problemele ridicate de ipotezele privind aceste monumentale opere de arta se ridica si acelea daca au fost realizate pe loc, acolo unde se gasesc in mare parte si astazi, sau, din contra, in alta ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Insula Pastelui - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!