Infrastructuri Critice - Amenintiri Pericole si Sisteme de Protectie

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere
II. Protectia infrastructurilor critice
III. Centrul de Coordonare a Protectiei Infrastructurilor Critice din Romania
IV. Infrastructurile critice europene
V. Tipologia pericolelor si amenintarilor la adresa infrastructurilor
critice
VI. Cooperarea internationala in protectia infrastructurilor critice
VII. Concluzii si propuneri
VIII. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
Definitie:
Infrastructura critica este constituita din acele facilitati, servicii si sisteme informatice care sunt asa de vitale pentru o tara incat incapacitatea sau distrugerea lor va avea un impact debitant asupra securitatii nationale, economiei nationale, sanatatii publice si sigurantei si functionarii efective a guvernului. Infrastructurile critice sunt acele infrastructuri cu rol important in asigurarea securitatii in functionarea sistemelor si in derularea proceselor economice, sociale, politice, informationale si militare.
Infrastructurile sunt considerate critice datorita:
- conditiei de unicat in cadrul infrastructurilor unui sistem sau proces;
- importantei vitale pe care o au, ca suport material sau virtual (de retea), in functionarea sistemelor si in derularea proceselor economice, sociale, politice, informationale, militare etc.;
- rolului important, de neinlocuit, pe care il indeplinesc in stabilitatea, fiabilitatea, siguranta, functionalitatea si, mai ales, in securitatea sistemelor;
- vulnerabilitatii sporite la amenintarile directe, precum si la cele care vizeaza sistemele din care fac parte;
- sensibilitatii deosebite la variatia conditiilor si, mai ales, la schimbari bruste ale situatiei.
Componenta infrastructurii critice:
- Distributia energiei electrice
- Petrol si gaze
- Telecomunicatii
- Sistemul financiar bancar
- Transportul
- Sistemele de aprovizionare cu apa
- Serviciile medicale de urgenta
-Continuitatea activitatii guvernamentale 
Tipologia infrastructurilor critice
- infrastructurile din spatiul fizic;
- infrastructurile din spatiul cosmic;
- infrastructurile din spatiul virtual.
Infrastructurile critice au cel putin trei componente ale fazelor critice:
- componenta interioara, care se defineste pe cresterea (directa sau impusa) a vulnerabilitatilor infrastructurilor cu rol important in functionarea si securitatea sistemului;
- componenta exterioara, care se defineste pe infrastructurile exterioare cu rol important in stabilitatea si functionalitatea sistemului si a sistemelor in care sistemul este integrat, asociat sau relationat;
- componenta de interfata definita pe multimea infrastructurilor din imediata vecinatate, care nu apartin nemijlocit sistemului, dar ii asigura acestuia relationarile de care are nevoie pentru stabilitate, functionalitate si securitate.
Studiul pericolelor si amenintarilor la adresa infrastructurii critice reprezinta una dintre cele mai acute provocari la adresa societatii contemporane. Aceasta provocare, rezultata directa a globalizarii se datoreaza, pe fondul cresterii complexitatii si interdependentei intre sectoarele infrastructurii, ponderii tot mai mari a pericolelor si amenintarilor asimetrice.
Infrastructurile critice au reprezentat totdeauna domeniul cel mai sensibil, cel mai vulnerabil al oricarui sistem si al oricarui proces. Sensibilitatea decurge din rolul lor deosebit in structura, stabilitatea si functionarea unui sistem, oricarui sistem si oricarui proces. Vulnerabilitatea se defineste pe imposibilitatea asigurarii, prin proiect si prin realizarea efectiva, a protectiei corespunzatoare lor, dar si prin cresterea presiunilor programate, direct sau indirect, intentionate sau aleatorii asupra lor. Vulnerabilitatea este, in acest caz, direct proportionala cu rolul pe care il joaca infrastructurile respective. De unde rezulta ca, oricat de bine ar fi protejate, infrastructurile critice vor avea totdeauna un grad de vulnerabilitate ridicat, intrucat, de regula, sunt primele vizate atunci cand se urmareste destabilizarea si chiar distrugerea unui sistem sau unui proces. Identificarea, optimizarea si securizarea infrastructurilor critice reprezinta o prioritatea indiscutabila, atat pentru gestionarii de sisteme si procese, cat si pentru adversarii acestora, adica pentru cei care urmaresc sa atace, sa destabilizeze si sa distruga sistemele si procesele vizate. Infrastructurile critice nu sunt si nu devin critice, doar la atacuri sau din cauza atacurilor, ci si in alte cauze, unele dintre ele greu de depistat si de analizat.
Acesta este motivul principal pentru care, dupa atentatele cu bomba de la Wold Trade Center din 1993 si Oklahoma City din 1995, sintagma "infrastructura critica" este folosita, pentru prima data in mod official, de guvernul American 
Documentul care a impulsionat, in mod decisive, cercetarile si realizarile in domeniu il eprezinta Ordinul executive nr. 13010 al presedintelui Statelor Unite ale Americii din 15 iulie 1996 privind reducerea vulnerabilitatilor infrastructurii critice in caz de atac terrorist. Din cele mentionate observam ca terorismul reprezinta o amenintare curenta a infrastructurii critice. Dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 asupra complexului World Trade Center si asupra Pentagonului, se considera ca infrastructurile sunt sau pot deveni critice in raport cu atacurile teroriste sau cu alte amenintari, indeosebi asimetrice. Acesta este doar un aspect sau un criteriu de identificare a infrastructurilor critice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Infrastructuri Critice - Amenintiri Pericole si Sisteme de Protectie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!