Industria Construcțiilor de Mașini și a Prelucrării Metalelor

Extras din referat Cum descarc?

Industria constructiilor de masini si a prelucrarii metalelor joaca un rol decisiv in economia mondiala prin gama foarte larga a produselor finite. Industria constructiilor de masini este puternic sustinuta de metalurgie si industria chimica. Constructiile de masini detin ponderi importante in volumul productiei industriale realizata in statele dezvoltate, astfel: China cu 17,7 milioane de automobile vandute in 2011, SUA cu 12,6 milioane de masini, Japonia cu 3,9 milioane de masini, Brazilia cu 3,5 milioane de unitati, Germania 3,4 milioane de masini.
Principala caracteristica a domeniului o reprezinta puternica superconcentrare in mari companii multinationale, cu cifra de afaceri ce depaseste 30 mld. Euro - Toyota, General Motors, Volkswagen Group, Ford, Robert Bosch, General Electric, Denso, Siemens.
Industria constructiilor de masini cuprinde numeroase subramuri ca: utilaj si echipament tehnic si industrial, industria mijloaceloe de transport (industria auto, constructiilor navale, feroviare si aieriene), industria masinilor agricole, industria electronica si electrotehnica.
Utilaje si echipamente industriale
Constituie o subramura a industriei constructoare de masini ce realizeaza utilaje si echipamente pentru toate ramurile industriale. Este prezenta in toate statele dezvoltate si in cele in curs de dezvoltare, fiind concentrata in mari zone industriale.
Unele state au castigat un adevarat prestigiu in realizarea unor utilaje si echipamente, astfel: Romania - utilaj petrolier, Suedia - rulmenti; Japonia - roboti industriali; Germania - masini unelte. 
Dezvoltarea acestei subramuri este puternic stimulata de patrunderea roboticii industriale. In anul 2011 numarul total al robotilor industriali ce sunt folositi in fabrici se ridica la peste un milion de exemplare. Performantele obtinute in implementarea roboticii sunt masurate cu ajutorul indicatorului gradul de automatizare prin care se raporteaza numarul de roboti performanti la 10.000 de angajati. Statisticile arata ca cei mai multi roboti industriali in uz sunt in Japonia. La nivelul anului 2004, in Japonia, pentru fiecare grup de 10.000 de angajati, existau 320 de roboti, in timp ce in Germania erau 148, in Italia 114, in Suedia 99, si intre 80 si 50 in tari ca Spania, Statele Unite ale Americii, Franta, Finlanda sau Danemarca. Prezenta cea mai mare a robotilor industriali este, desigur, in industria auto. Spre exemplu, in industria auto din Japonia, Italia sau Germania, exista un robot la fiecare zece lucratori. 
Industria mijloacelor de transport
Industria mijloacelor de transport cuprinde, in principal, urmatoarele subramuri:
- industria autovehiculelor;
- industria constructiilor navale;
- industria aeronautica;
Industria autovehiculelor
Sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea marcheaza aparitia primelor masini dotate cu motoare cu ardere interna, fapt ce a determinat ca industria autovehiculelor sa inregistreze o adevarata explozie dupa anul 1950.
Productia acestei subramuri a fost intr-o continua crestere si este puternic influentata de crizele energetice, intensificarea schimburilor comerciale si cresterea nivelului de trai al populatiei.
Productia autovehiculelor este controlata de mari companii multinationale, cu filiale in numeroase tari, pe toate continentele. Numarul masinilor aflate in circulatie la nivel mondial a depasit bariera psihologica de 1 miliard de unitati, majorandu-se de la 0,98 miliarde in 2009, la 1,015 miliarde in 2010. Avansul de 3,6% reprezinta cel mai mare progres anual din anul 2000 incoace, iar majorarea cu 36,5 milioane unitati este a doua cea mai mare crestere din istorie. China a generat jumatate din aceasta crestere, numarul masinilor aflate an circulatie crescand anul trecut cu 27,5% sau 16,8 milioane unitati, si ajungand la 78 milioane. Cu aceasta ocazie, China a trecut pe locul doi la nivel mondial, depasind Japonia, tara in care circula 73,9 milioane de masini. Daca raportam numarul masinilor la populatie ajungem la un raport de 1/7, insa diferentele dintre tari sunt foarte mari. Cele mai multe masini sunt concentrate in SUA circuland un numar de peste 240 de milioane de masini la o populatie de 310 milioane de locuitori, raportul fiind de 1/1,3. Urmeaza Italia cu 1/1,45, apoi Franta, Japonia si UK cu circa 1/1,7. In China, raportul este de 1/17,2, iar in India de 1/56, cele doua tari cumuland mai mult de o treime din populatia globului. In Romania raportul este de circa 1/5,5.


Fisiere in arhiva (1):

  • Industria Constructiilor de Masini si a Prelucrarii Metalelor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!