Impactul proceselor tehnologice asupra mediului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poluarea este un complex de fenomene care au schimbat sau tind sa schimbe mediul ambiant in detrimentul echilibrului ecologic natural; acestea afecteaza atmosfera (cu particule, gaze. etc), apele, de suprafata ori subterane, marile si oceanele, solul, vegetatia, lumea animala si colectivitatile umane. Se disting: -poluarea chimica (produsa de diverse substante eliberate in mediu sub forma gazoasa, lichida sau de particule solide); -poluarea termica: cresterea peste normal a temperaturii apelor, indeosebi datorita evacuarii in reteaua hidrografica a apelor de racire de la centralele termoelectrice si atomoelectrice sau a apelor folosite in procesul tehnologic in diverse ramuri industriale; -poluarea sonora (fonica): cresterea intensitatii si cantitatii de vibratii sonore din mediul ambiant (activitati industriale, de transport, lucrari pe diverse santiere) care creeaza discomfort si poate avea chiar efecte negative asupra sanatatii oamenilor.

Principalele surse de emisie a poluantilor sunt industria extractive, energetica, prelucratoare (indeosebi metalurgia, industria chimica, unele ramuri ale industriei alimentare, a celulozei si hartiei, de pielarie), transporturile, agricultura moderna, puternic chimizata, marile complexe zootehnice, aglomerari urbane (ape uzate, reziduuri menajere, germeni patogeni, etc), experimentele nucleare, accidentele ecologice.

Poluantii (substantele produse si eliberate in mediu ca rezultate ale activitatii antropice) pot fi artificiali (pesticide) sau naturali (dejectii animale) si au efecte daunatoare asupra organismelor vii. Poluarea aerului a existat, ca fenomen natural sau ca process artificial de mica extindere, inca din preistorie, dar prima consemnare despre cresterea nivelului sau se refera la Londra secolului al XIII-lea, in legatura cu utilizarea excesiva a carbunelui.

In perioada actuala, pericolul poluarii a devenit atat de evident, incat cele mai multe dintre tarile cu o economie dezvoltata au pus in aplicare masuri foarte drastice de prevenire si combatere a acestui flagel planetar. Oamenii de stiinta considera ca natura se razbuna impotriva tuturor celor care, in crearea civilizatiei actuale, au facut anumite greseli tehnologice. Intr-adevar, pentru a produce cat mai mult si mai ieftin oamenii s-au intrecut sa exploateze cat mai intensiv bogatiile naaturale, aruncand de cele mai multe ori la intamplare deseurile inutilizabile, fara sa aiba in vedere gradul lor de nocivitate.

Surse de poluare atmosferica Sursele de impurificare a aerului sunt de doua feluri: A, cu particule solide si B, cu gaze si vapori.

A. Sursele de impurificare cu particule solide, dupa originea lor sunt naturale si artificiale: 1. Surse de impurificare cu particule solide de origine naturala.

In aceasta categorie intra eruptiile vulcanice, cometele si meteoritii, erodarea eoliana a solului si vegetatia.

In general, impurificarea aerului prin intermediul acestor surse are o insemnatate mica, deoarece fenomenele respective sunt rare si cantitatile de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impactul proceselor tehnologice asupra mediului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 977 cuvinte
Nr caractere:
12 068 caractere
Marime:
13.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
mediu, procese tehnologice
Predat:
la liceu
Sus!