Imbatranirea Populatiei - Cauze si Efecte

Extras din referat Cum descarc?

Exista in literarura de specialitate o serie de indicatori care ajuta la analiza fenomenului de imbatranire demografica.
In exprimarea cantitativa a gradului de imbatranire demografica trebuie stabilita varsta de la care o persoana este considerata ca facand parte din segmentul varstnic. Nu exista o definitie unica in acest sens, aceasta limita de varsta fiind stabilita in functie de domeniul de studiu. Daca se studiaza imbatranirea in legatura cu regimurile de pensionare, limita care se impune este cea de 65 de ani. Daca insa se analizeaza dependenta varstnicilor fata de activi, atunci se prefera varstele de 75, 80, sau chiar 85 de ani.
Un sistem modern de indicatori pentru analiza procesului de imbatranire demografica trebuie in mod necesar sa cuprinda atat indicatori consacrati, cat si o serie de alti indicatori noi: 
- Indicele de imbatranire demografica a unei populatii - definit ca un raport intre supravietuitorii la 70 de ani si supravietuitorii la 25 de ani pentru aceeasi generatie (viziune longitudinala)
- Proportia persoanelor de 15 ani sau de 20 de ani in total populatie - masoara imbatranirea prin baza piramidei
- Proportia persoanelor de 65 de ani si peste in total populatie pentru masura imbatranirii prin varful piramidei, iar comparatia cu pragurile de 7% si respectiv 12% ne permite sa punem diagnosticul unei populatii in ce priveste etapa in care se afla structura sa pe varste, din punctul de vedere al imbatranirii demografice (daca ponderea persoanelor de 65 de ani si peste este mai mica de 7%, avem de a face cu o populatie tanara din punct de vedere demografic, daca respectiva proportie este cuprinsa intre 7% - 8%, populatia din care face parte se afla in plin process de imbatranire demografica, iar daca depaseste 12% atunci populatia totala este deja imbatranita demografic)
- Varsta medie a populatiei
- Varsta mediana a populatiei
- Indicele de imbatranire a populatiei - raportul dintre persoanele varstnice si cele tinere
- Indicele de "senioritate" exprima masura imbatranirii in sanul populatiei varstnice
- Coeficientul de dependenta al persoanelor varstnice - raportul dintre varstnici si persoanele de varste active
- Coeficientul de dependenta al persoanelor tinere - raportul dintre tineri si persoanele de varste active
1. Imbatranirea populatiei la nivel global-cauze si implicatii
In randul multiplelor amenintari globale la adresa omenirii, ce au fost mereu invocate s-au aflat adesea si unele aspecte demografice; daca in urma cu cateva decenii pericolul demografic principal era considerat suprapopularea sau, eventual, ritmul prea rapid de crestere, astazi factorul principal de risc devine unul legat de structura populatiei, si anume procesul de imbatranire demografica.
Imbatranirea demografica reprezinta un proces care presupune schimbarea structurii pe varste a unei populatii, prin cresterea importanta a proportiei varstnicilor in populatia totala, in detrimentul proportiei tinerilor, ca tendinta ferma si de lunga durata, cu numeroase implicatii in toate sferele activitatii umane.
Imbatranirea populatiei este un fenomen mondial. Conform datelor ONU, proportia populatiei de varsta a treia se va mari, pe termen lung, chiar in regiunile unde natalitatea este superioara ratei de reproducere. Fenomenul imbatranirii este prezent, in mod deosebit, in Europa si Japonia. Se apreciaza ca Europa a atins deja un stadiu critic : dupa un secol de crestere demografica naturala, perspectiva pentru acest secol este, dimpotriva, un declin natural si o imbatranire excesiva a populatiei. O mare parte dintre tarile Europei orientale cunosc, deja, declinul demografic si numeroase tari occidentale il vor cunoaste intr-un viitor apropiat. Conform proiectiei demografice a ONU, diminuarea efectivului populatiei va atinge Europa de Sud in cativa ani, apoi Europa occidentala, dupa 2010 si Europa de Nord dupa 2030. Declinul va fi foarte marcat in Federatia rusa, in Europa orientala si meridionala si mai moderat in Europa occidentala si septentrionala. Unele tari vor fi in avans sau in intarziere fata de unul sau altul dintre procesele demografice. De pilda, Germania de Vest si de Est au cunoscut, deja, un declin al populatiei la mijlocul anilor '80, in Irlanda in schimb, datorita fertilitatii ridicate, populatia va continua sa creasca si in prima jumatate a acestui secol. In ciuda diferentelor de intensitate si de ritm care vor persista intre diferitele tari, toate societatile europene au sau vor avea de facut fata, in principal, acelorasi tendinte, in materie de declin si de imbatranire demografica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Imbatranirea Populatiei - Cauze si Efecte.doc

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!