Îmbătrânirea demografică în Județul Alba

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I 3
1. Introducere 3
CAPITOLUL II 4
2. Obiective punctuale 4
2.1. Structura populatiei pe cele trei mari grupe de varsta 5
CAPITOLUL III 12
3. Factorii imbatranirii demografice 12
Bibliografie 15


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Cuvantul ,,demografie" vine din limba greaca si este format din cuvantul ,,demos" care inseamna popor si ,,graphe" care inseamna descriere. Demografia, deci, este stiinta care are ca obiect populatiile umane pe care le studiaza sub aspectul numarului si al repartizarii geografice, structurii dupa diferite caracteristici demografice si socio-economice, evolutiei lor, precum si al factorilor ce determina schimbarile numarului si structurii pentru a pune in lumina regularitatile dupa care se produc fenomenele demografice.
Variatia continua in timp a fenomenelor demografice determina modificarea tot continua a structurii pe varste si sexe a unei populatii in sensul cresterii ponderii unor grupe de persoane si reducerii corespunzatoare a ponderii altor grupe fata de totalul populatiei.
Unul dintre fenomenele cele mai importante ale demografiei este imbatranirea demografica, caracterizata ca un fenomen negativ in tara noastra si nu numai.
Tendinta de lunga durata de crestere a proportiei populatiei varstnice (de 60 sau 65 ani si peste) in paralel cu reducerea proportiilor populatiei tinere si uneori a celei adulte in cadrul efectivului ei total poarta denumirea de imbatranire demografica. Acest fenomen posibil reversibil este caracteristic cu deosebire perioadei moderne de evolutie a umanitatii si in special in tarile dezvoltate.
Imbatranirea demografica reprezinta un proces care presupune schimbarea structurii pe varste a unei populatii, prin cresterea importanta a proportiei varstnicilor in populatia totala, in detrimentul proportiei tinerilor, ca tendinta ferma si de lunga durata, cu numeroase implicatii in toate sferele activitatii umane.
Fenomenul se explica prin evolutia de baza a populatiei (natalitatea, mortalitatea, sporul natural) care determina modificarile in structura populatiei pe varste si miscare teritoriala (migratiile). Imbatranirea demografica este, de regula, precedata de evolutia descendenta a natalitatii pe o perioada mai lunga de timp si o scadere sau o relativa stabilitate a mortalitatii pe o perioada, afectand toate grupele de varsta. Migratia actioneaza si ea, in cadrul populatiei producand modificari, atat la nivel general cat si pe medii.
CAPITOLUL II
2. Obiective punctuale
In aceasta lucrare imi propun sa prezint fenomenul de imbatranire demografica la nivelul judetului Alba.
De asemenea voi studia evolutia populatiei pe cele trei mari grupe de varsta, principalii indicatori de imbatranire demografica si factorii care influenteaza imbatranirea demografica la nivelul judetului Alba.
Judetul Alba este situat in partea centrala a Romaniei, in podisul Transilvaniei. Are un numar de 378.614 locuitori si o suprafata de 6.242 km2. Resedinta judetului este municipiul Alba Iulia, care are 72.405 locuitori.
Orase principale sunt: Alba Iulia, Aiud, Sebes si Blaj, urmate de orase mai mici ca: Abrud, Baia de Aries, Campeni, Cugir, Ocna Mures, Teius si Zlatna.
Se invecineaza cu judetele Cluj, Mures, Sibiu, Hunedoara, Arad si Bihor.
Regiunea Centru se caracterizeaza printr-o mare diversitate etnica, lingvistica si religioasa.
Datele recensamantului populatiei din 2002 arata ca in Regiunea Centru locuiesc cele mai multe persoane apartinand minoritatilor etnice si religioase, comparativ cu celelalte regiuni.
Romanii formeaza majoritatea absoluta a populatiei (65,3%), fiind urmati de maghiari (29,9%) din totalul populatiei, rromi (4,0%) din populatie si germani (0,6%). Cele mai vorbite limbi sunt romana (68%) si maghiara (30%).


Fisiere in arhiva (1):

  • Imbatranirea Demografica in Judetul Alba.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!