Ierusalim - orașul de trei ori sfânt

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 20 în total
Mărime: 3.03MB (arhivat)
Publicat de: Tudorica Coman
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Ierusalim-orasul de trei ori Sfant

Acatrinei Felicia Elena

Grupa:1234 A

Prezentare Generala:

District: Ierusalim

Guvernare - Primar: Nir Barkat

Suprafață : 125,5  km2

Populație :763.600 locuitori 

 Densitate:6.183 loc./km² 

Limbi:ebraica,araba

Moneda :shekel nou

Localizare:

Situat pe Muntii Iudeei, din Israel,la o altitudine medie de 745 metri, Ierusalimul, este unul dintre cele mai iubite si vizitate locuri din lume.

Este un oras vechi,din regiunea istorica Palestina,in Orientul Mijlociu,oras Sfant pentru crestinism ,iudaism si islam.

Scurt istoric:

Aproximativ prin anul 1010 i.Hr.David al doilea rege al evreilor a cucerit Salemul,o cetate a unei populatii canaanene locale,inrudita cu evreii,numita ievusiti ,si si-ar fi stabilit capitala aici.

Orasul care a devenit cunoscut ca Ierusalim a fost totodata si un centru politic,economic,religios si administrativ al regatului evreiesc antic.

In anul 586 I. Hr. Nabucodonosor al 2 lea ,rege al Babilonului a cucerit capitala evreiasca ,a distrus Templul ,palatul regal si zidurile de aparare.

In 519I Hr evreii au reconstruit zidurile orasului si au ridicat un al doilea Templu evreiesc acesta devenind centrul religios al culturii evreiesti.

Scurt Istoric:

La sfarsitul secolului al X1X lea Ierusalimul a devenit capitala sanjakului otoman ,iar apoi intre anii 1917-1948 a fost sediul administratiei britanice in Palestina,inclusiv al inaltilor comisari britanici.In urma razboiului arabo-israeliene din 1948-1949 orasul a fost impartit in doua zone ,una de vest mai noua in cea mai mare parte ,a ramas sub controlul Israelului,iar cealalta parte de est ,incluzand orasul vechi ,a intrat in componenta statului arab al Iordaniei cu capitala la Amman.

In decembrie 1949 Ierusalimul ,respectiv partea de vest a fost proclamat de David Ben Gurion capitala noului stat evreiesc Israel.

Scurt istoric:

In iunie 1967 in cursul Razboiului de Sase Zile armata israeliana a ocupat parte de est a orasului ,inclusiv orasul vechi,realizand reunificarea teritoriala a localitatii.

La 30 iulie 1981 Ierusalimul de acum intregit a fost proclamat de Kenesset drept capitala Israelului.

Obiectivele turistice ale Ierusalimului

Considerat Orasul Sfant, Iersusalimul reuneste pe teritoriul sau o multime de edificii religioase, care atrag anual milioane de credinciosi. Ierusalimul este impartit in patru cartiere: evreiesc, crestin, musulman si armean, fiecare cu punctele sale de atractie.

Considerat de trei ori sfant, vechi de trei mii de ani, Ierusalimul este numit si orasul celor trei religii: iudaism, islam si crestinism.

Acestea sunt reprezentate prin:

- Zidul Plangerii

-Biserica Sfantului Mormant

-Domul Stancii si Moscheea Al-Aqsa

1.Zidul Plangerii

Zidul Plangerii este locul cel mai iubit de evreii din intreaga lume. Situat in partea de vest, la marginea Muntelui Templului, acesta este locul cel mai sfant al evreilor fiind tot ce a mai ramas din Templul lui Solomon. Tempul a fost construit in secolul X i.Hr si a fost distrus de babiloniei; al doilea templu a fost terminat in anul 516.

Zidul Plangerii se ridica in partea orientala a Orasului Sfant, la partea inferioara a Esplanadei Moscheilor. Mare parte a zidului, lung de 488 m, este subterana si se afla in orasul vechi.Inaltimea zidului este de 32 m, dora 19 fiind la vedere. Zidul are 45 de randuri de piatra, din care 28 la suprafata si 17 dedesubt.

Primele sapte straturi de piatra dateaza inca din vremea lui Irod cel Mare, urmatoarele sunt din secolul VII, iar celelalte 14 au fost puse in timpul dominatiei otomane. Ultimele trei straturi au fost adaugate inainte de anul 1967. Pe esplanada din fata zidului au loc rugaciuni si diferite evenimente de la majoratul religios al baietilor, la varsta de 13 ani, pana la sosirea sabatului.

Credinciosii pun in spatiile din zid bilete in care isi scriu dorintele si tot aici se roaga. De doua ori pe an, inainte de Paste si de Anul Nou evreiesc, biletelele sunt scoase si ingropate pe Muntele Maslinilor.

Conținut arhivă zip

  • Ierusalim - Orasul de Trei Ori Sfant.ppt

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Turismul Religios

Tinand cont de apartenenta fiecarui om la un grup religios, exceptand atei, urmatoarele cuvinte reprezentand unele zone de pe suprafata globului ar...

Marketing turistic - destinații sacre pentru ortodocșii din Europa

- Catedrala Uspenski, Helsinki Catedrala Uspenski este o catedrala ortodoxă rusă din peninsula Katajanokka în Helsinki Aceasta este cea mai mare...

Ai nevoie de altceva?