Hidrocentrale

Cuprins referat Cum descarc?

I. Aspecte generale 3
II. Aspecte pozitive 7
III. Aspecte negative 8
IV. Concluzii 9
V. Bibliografie 10


Extras din referat Cum descarc?

I. Aspecte generale.
Energia electrica are o importanta vitala pentru dezvoltarea economico-sociala a lumii, consumul de energie electrica fiind indispensabil tuturor sectoarelor de activitate. Totodata cresterea nivelului vietii materiale si spirituale a populatiei mondiale, a nivelului civilizatiei, fie ea urbana sau rurala, este strans legata de energia electrica, productia si consumul in domeniu devenind un indicator al aprecierii stadiului dezvoltarii economico-sociale si al standardului de viata. 
O parte din energia electrica, acolo unde exista potential hidroenergetic, este produsa de hidrocentrale, acestea , fiind centrale electrice, ce utilizeaza amenajari ale raurilor sub forma de baraje. Cu ajutorul lor, energia mecanica produsa de apa este transformata in energie electrica. Potentialul unei exploatari hidroelectrice depinzand astfel, atat de cadere, cat si de debitul de apa disponibil. Cu cat caderea si debitul disponibile sunt mai mari, cu atat se poate obtine mai multa energie electrica. 
Hidrocentrala de la Portile de Fier
Din ce este formata o hidrocentrala ?
1.Lacul de acumulare: este lacul artificial creat in spatele barajului in scopul stocarii (inmagazinarii) volumelor mari de apa care vor folosi la producerea energiei electrice.
In afara de folosinta energetica, lacul de acumulare poate folosi la irigatii, alimentari cu apa, agrement,etc.
2.Barajul: reprezinta obstacolul artificial construit pe albia naturala a cursului de apa in scopul obtinerii lacului de acumulare. El poate fi de mai multe feluri: de beton, de anrocamente, de pamant ecranat cu beton, etc.
3. Aductiunea: reprezinta galeria situata sub nivelul minim din lacul de acumulare prin care se preia apa din lac si se transporta spre centrala electrica
Aductiunea contine galeria fortata si conducta fortata.
Galeria fortata poate fi din beton sau din beton blindat cu blindaj metallic.
Conducta fortata poate fi din beton, sau conducta metalica, fiind amplasata de obicei dupa nodul de presiune, din considerente de siguranta. Ea se termina la peretele centralei cu un distribuitor cu un numar de iesiri egal cu numarul turbinelor (minim doua iesiri).
4. Nodul de presiune : este compus din castelul de exchilibru si casa de vane.
Castelul de echilibru este o constructie de siguranta a amenajarii si are rolul de a prelua fluctuatiile majore de nivel din sistem si de a le atenua astfel incat sa nu ajunga sa produca catastrofe sau pierderi ireparabile in instalatiile amenajarii.
Casa de vane are rol de siguranta, reglaj si intretinere a aductiunii si este compusa dintr-o constructie care contine cel putin doua vane amplasate pe conducta de aductiune.
5.Centrala propriu-zisa: cuprinde urmatoarele: cladirea centralei, sala masinilor, instalatiile din centrala, masinile de ridicat si camera de comanda.
Turbinele si generatorul sunt amplasate in sala masinilor.
Instalatiile din centrala furnizeaza agenti necesari bunei functionari a agregatelor :apa de racire, ulei sub presiune, aer comprimat, sau asigura eliminarea apei, stingerea incendiilor, aer conditionat.
Masinile de ridicat sunt de obicei podul rulant si diverse trolii de manevra.
Camera de comanda contine panouri electrice si automatizate pentru comenzile de la distanta a inchiderii-deschiderii diverselor echipamente , ridicarea-coborarea stavilelor segment pentru deversare controlata, inchiderea-deschiderea vanelor sferice,etc.
Cum functioneaza?
Printr-un baraj de acumulare a apei pe cursul unui rau unde poate fi prezenta o cascada, se realizeaza acumularea unei energii potentiale, ce se transforma in energie cinetica prin rotirea turbinei hidrocentralei. Aceasta miscare de rotatie va fi transmisa mai departe printr-un angrenaj de roti dintate generatorului de curent electric, care prin rotirea rotorului generatorului intr-un camp magnetic, va transforma energia mecanica in energie electrica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Hidrocentrale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!