Hazardele generate de valuri

Extras din referat Cum descarc?

Apa marilor si a oceanelor se gaseste intr-o permanenta miscare atat la suprafata ei, cat si in profunzime.
Cauzele acestei miscari permanente sunt: vantul, cutremurele de pamant, atractia astrilor apropiati, densitatea si salinitatea apei. 
Dupa forma pe care o imbraca aceste miscari si dupa cauzele care le determina, putem sa le impartim in:
miscari ondulatorii ale apei - valurile
miscari ritmice ale apei - mareele
miscari de deplasare a apei - curentii oceanici
Valurile
Pot fi cauzate de vant, si atunci poarta denumirea de valuri eoliene, sau pot fi provocate de cutremure de pamant, situatie in care se numesc valuri seismice (tsunami)
Valurile produse de vant
Miscari ondulatorii regulate produse la suprafata marilor si oceanelor. Privite de pe tarm, valurile creeaza impresia ca inainteaza, insa in realitate apa salta pe loc si doar forma valului se deplaseaza. 
Valurile eoliene care actioneaza in zona litorala, daca intalnesc un tarm inalt si abrupt, se izbesc cu putere la temelia acestuia, il scobesc, iar cu materialul desprins valurile urmatoare izbesc din nou in tarm pana cand aceste va ceda si va ajunge sa se prabuseasca. 
Dimensiunile valurilor sunt in functie de intensitatea si durata vantului si de intinderea suprafetei marii, care este expusa miscarii aerului. Viteza si inaltimea valurilor cresc foarte mult in timpul furtunilor, cand devin un hazard pentru circulatia maritima, pentru platformele de extractie a titeiului si pentru totalitatea activitatilor desfasurate de-a lungul coastelor 
Situtia devine extrem de periculoasa atunci cand se creeaza un spectru de interactiune in care se combina energia mai multor valuri, acestea atingand inaltimi de peste 8-10 metri. In aceste situatii, ambarcatiunile usoare pot fi rasturnate sau chiar rupte, asemenea interferente ale valurilor fiind inregistrate in preajma platformelor petroliere din Marea Nordului, unde inaltimea acestora a atins 15-17 metri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Hazardele Generate de Valuri.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!