Hazarde naturale - Tornadele

Extras din referat Cum descarc?

Sunt hazarde climatice care, desi scurte ca durata, tornadele sunt cele mai violente furtuni de pe Pamant. Spre deosebire de cicloane, ele iau nastere si evolueaza deasupra continentelor.
Conditiile propice pentru formarea tornadelor apar atunci cand un curent de aer rece intalneste o masa umeda de aer cald, dand nastere unor enormi nori negri (numiti cumulonimbus). Acesti nori genereaza o furtuna cu tunete, in care urca aerul mai cald, creand un curent puternic. In partea superioara a furtunii, vanturi puternice incep sa se invarta tot mai rapid, formand un vartej. Vartejul se roteste in spirale din ce in ce mai stranse, marindu-si viteza si inaltanduse spre nori. Apoi tornada coboara din nori si atinge pamantul cu o mare violenta. 
Vanturile distrug aprope tot ce le sta in cale. Ridica in aer, pana la mari inaltimi, o data cu praful, care face tornada vizibila, si masini, trenuri, acoperisuri si oameni. Le ,,aspira" in vartej si le transforma in proiectile mortale atunci cand le arunca inapoi. Drumul tornadei poate fi detectat dupa distrugerile pe care le lasa in urma ei. 
O tornada tine, de obicei, cateva minute, dar cele puternice pot sa dureze mai mult de o ora. O furtuna care dureaza mai multe ore poate genera mai multe tornade pe o arie extinsa.
Viteza vantului este cuprinsa intre 60 si 300 - 400 km/h. In situatii exceptionale au fost inregistrate, cu ajutorul unor masuratori din satelit, viteze ale vantului de 500 km/h care au avut efecte devastatoare. 
Tornadele sunt coloane de aer ce se rotesc repede, asociate cu puternice furtuni. O singura furtuna poate cauza mai multe tornade si o tornada poate avea mai multe vortexuri. Vantul este principala amenintare in cazul unei tornade. Aceste vanturi puternice pot distruge rapid cladiri si, in unele cazuri, intregi comunitati. Grindina este si ea asociata cu furtunile tornadice si este de asemenea capabila sa cauzeze pagube enorme in scurt timp.
Majoritatea tornadelor apar intre orele 16.00 si 18.00 cand atmosfera joasa este cea mai instabila.
Diametrul spiralei unei tornade este cuprins intre cateva zeci si cateva sute de metri, uneori insa inregistrandu-se si tornade de dimensiuni mult mai mari(pana la 200 - 300 km). Fenomenele similare care se produc deasupra oceanelor poarta numele de trombe, masa de aer in rotatie fiind incarcata cu picaturi aspirate de curentii turbionari ascendenti. In cadrul tornadelor, miscarea de rotire se produce un sensul acelor de ceasornic in emisfera sudica si in sens invers in emisfera nordica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Hazarde naturale - Tornadele.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!