Hazarde Naturale, Antropice si Tehnologice

Extras din referat Cum descarc?

I. HAZARDELE NATURALE sunt manifestari extreme ale unor fenomene naturale, precum cutremurele, furtunile, inundatiile, secetele, care au o influenta directa asupra vietii fiecarei persoane, asupra societitii si a mediului inconjurator, in ansamblu. Cunoasterea acestor fenomene permite luarea unor masuri adecvate pentru limitarea efectelor - pierderi de vieti omenesti, pagube materiale si distrugeri ale mediului - si pentru reconstructia regiunilor afectate. Hazardele naturale pot fi clasificate in functie de diferite criterii, cum ar fi: modul de formare (geneza), durata de manifestare, arealul afectat etc.
In functie de geneza, hazardele naturale se diferentiaza in: hazarde endogene si hazarde exogene.
A. HAZARDELE ENDOGENE sunt generate de energia provenita din interiorul planetei, in aceasta categorie fiind incluse eruptiile vulcanice si cutremurele.
Eruptiile vulcanice sunt hazardele endogene care au impresionat puternic omul inca din Antichitate. Fenomenele vulcanice sunt acele manifestari in care magma, sub forma de lava, insotita de gaze si vapori fierbinti, ajunge, prin eruptie, la suprafata pamantului. Exploziile la unii vulcani determina si nasterea bombelor si a cenusii, provenite din sfaramarea conului si racirea lavei. Istoria umanitatii a consemnat, in cronici si documente, peste 2500 de eruptii din care 2000 in centura Pacificului.
Vulcanismul este reprezentat prin gama fenomenelor legate de ivirile de lava (eruptii, explozii, cutremure) si are o mare raspandire pe glob. Vulcanii au fost denumiti dupa zeul roman al focului Vulcanus. Pe Pamant exista cca. 1300 vulcani activi, adica erup cu regularitate, sau au erupt cel putin o data in ultimii zece mii de ani. Daca nu s-a intamplat acest lucru, vulcanul este numit adormit, iar daca 
nu a erupt de peste 25.000 ani, se poate considera stins. 
Dintre vulcanii activi cunoscuti pe glob, 2/3 se gasesc in centura circumpacifica, cunoscuta si sub numele de Centura de Foc a Pacificului. Restul sunt in zona Antilelor, Mediterana Europeana, Marea Rosie si Oceanul Indian. Repartitia lor coincide cu marile arii de seismicitate ale planetei. 
Este cunoscuta eruptia Vezuviului - care a intrat in istorie ca una dintre cele mai violente catastrofe vulcanice. La 24 august 79 e.n. in miezul verii, cand orasele erau animate de vizitatori si plajele pline, la orele 13, vulcanul a declansat o formidabila explozie. Pompeiul a fost acoperit cu un strat gros de 7-9 m de cenusa, lava si piatra ponce. Au pierit 25.000 de oameni. Atunci si-a pierdut viata si marele naturalist roman Pliniu cel Batran.
Vulcanul Etna - este unul dintre cei mai activi vulcani ai planetei. El este situat pe coasta Orientala a Siciliei. Inaltimea medie ajunge la 3200 - 3300 m, fiind variabila in functie de eruptii. Istoria a consemnat peste 140 de eruptii, cea mai cunoscuta fiind cea din 1669 cand au fost acoperite cu lava 15 asezari, decedand peste 15.000 de oameni. Cea mai recenta eruptie din 25 dec. 1985 a fost insotita de cutremure care au atins 7 grade pe scara Mercalli.
Cercul de foc al Pacificului este nu numai cea mai activa zona seismica de pe glob, ci si vulcanica. Doua treimi din numarul vulcanilor pacifici se afla in sectorul insular din Pacificul occidental (Indonezia, Filipine, Japonia, Kurile si Kamceatka), iar cealalta treime pe tarmul estic al oceanului (America de Nord, Centrala si de Sud). Arhipelagul indonezian, cuprinde 20% din vulcanii activi ai provinciei circumpacifice. Din cei 167 vulcani existenti, 70 sunt in activitate, iar restul, stinsi. Acest arhipelag este cel mai lovit de astfel de catastrofe.
Mexicul, America Centrala, zona Caraibilor constituie o alta zona de intens vulcanism (El Salvador, Costa Rica, Guatemala, Nicaragua, Antilele Mici).
Vulcanii activi prezinta un pericol permanent pentru localitatile din apropiere, pentru caile de comunicatie si terenurile agricole de pe versantii acestora. Pe Terra se inregistreaza anual circa 50 de eruptii vulcanice, dintre care 5% produc victime si mari distrugeri materiale. 
Cel mai eficient mod de aparare impotriva efectelor eruptiilor vulcanice consta in luarea unor masuri pentru evitarea concentrarii asezarilor omenesti pe conurile vulcanilor activi sau in apropierea lor. Pentru localitatile amplasate la poalele vulcanilor activi sunt stabilite planuri speciale de alertare si evacuare rapida a populatiei, in acest scop fiind amenajate locuri speciale de primire a populatiei si de acordare a primului ajutor ranitilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Hazarde Naturale, Antropice si Tehnologice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!