Hazarde naturale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

TSUNAMI -cea mai distrugatoare forta a oceanului, valuri gigantice, energice, cu o putere imensa de neoprit -FATALE.

Nici o linie de coasta de pe planeta nu este ferita de tsunami.

Acestea sunt provocate de deplasari massive de apa, impinse de cele mai puternice forte ale pamantului: cutremure, alunecari de pamant si eruptii vulcanice.

Valurile tsunami sunt total diferite de valurile obisnuite care se formeaza mereu pe planeta.Tsunamurile nu sunt valuri simple.

La prima vedere, e dezarmant de inofensiv.Ele se pot deplasa cu o viteza mai mare de 800km/h si inainteaza sub forma a ceea ce se numeste un sir tsunami , un grup de valuri cu dimensiuni diferite. Pot cuprinde mii de kilometric patrati din suprafata oceanului.Parcurgand apele, sunt influentate in drumul lor de albia oceanului. Tsunami sunt formate prin transferuri fenomenale de energie, iar cand stabat oceanul nu consuma prea mult din ea, iar cand ajung la tarm toata energia se elibereaza.

Foarte rar primele valuri sunt si cele mai mari, astfel, ceea ce pare lipsit de importanta anunta de fapt, ceva de proportii. Pe masura ce se aproprie de tarm valul tsunami poate fi asemanat cu un urias tren ce-si opreste goana.

Partea din fata a valului incetineste, iar partea din spate continua sa impinge. Energia valului este comprimata, fortandu-l sa se opreasca, apoi il ridica deasupra apei.

Cele mai intinse valuri formate de vant au o lungime maxima de la o coama la alta, de cateva sute de metri. Atunci cand lovesc tind sa revina continuu.

Lovesc in forta si cu o viteza inspaimantatoare, terifianta.

Cea mai obisnuita metoda metoda de a le masura inaltimea este ascensiunea, inaltimea maxima a valului la impactul cu pamantul.

Ascensiunea unui tsunami difera de la unul la altul. Peste 100 de tsunami de proportii au lovit in ultimii 100 de ani, omorand sute de mii de oameni si distrugand bunuri de milioane de dolari.

Dar nu sunt cele mai mari valuri tsunami care au lovit planeta. Oamenii de stiinta au descoperit probe uimitoare cum ca, in trecut s-au format valuri mai mari:MEGA-TSUNAMI. Acestea au fost catalogate, clasificate drept evenimente ce distrug o cultura.

Specialistii cred ca, in viitor, ne asteapta un mega-tsunami.

Fiecare are propriile caracteristici, fiecare are propria poveste, fiecare ne adduce mai aproape de un mega-tsunami.

CUTREMURELE sunt cauza cea mai frecventa a valurilor tsunami.

Hawaii este un paradis tropical ce atrage milioane de turisti; dar aceasta insula a Pacificului detine un trecut intunecat.

Insulele Hawaii, fiind asezate in mijlocul Oceanului Pacific sunt afectate de valuri tsunami din intreaga regiune a

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hazarde naturale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
741 cuvinte
Nr caractere:
3 942 caractere
Marime:
10.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
tsunami, Cutremure
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!