Hazarde antropice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Natura este un patrimoniu comun al umanitatii, datorita aerului-apei-fondului funciar si resurselor minerale si biologice; de aceea, omenirea trebuie sa faca front comun pentru pastrarea ei cat mai curata, mai pura. Omenirea dispune astazi de forte uriase, capabile chiar sa schimbe inclinatia axei de rotatie terestra, provocand hazarde antropogene in cele mai diverse arii.

HAZARDELE ANTROPICE (catastrofele) sunt fenomene cu consecinte negative provocate de dezechilibrele mediului prin actiunea unor factori antropogeni. Notiunea de catastrofa provine din limba greaca, kata insemnand complet, iar strophe schimbare. In concluzie, sunt schimbari complete si rapide in mediul natural. Hazardele au implicatii asupra evolutiei fizice si biologice pe Pamant; sunt, de fapt, natura dezlantuita. Acestea pot fi localizate cu precizie, dar momentul declansarii lor nu este cunoscut.

In functie de suprafata afectata, hazardele se diferentiaza astfel: a) Hazarde globale sistemice (tendinta de incalzire a climei datorita efectului de sera, tendinta de ridicare a Oceanului Planetar, reducerea stratului de ozon); b) Hazarde globale cu efecte regionale (eroziunea solurilor); c) Hazarde regionale care afecteaza suprafete intinse pe continente si oceane (poluarea apei, a aerului si a solului, explozii nucleare); d) Hazarde locale si punctuale (alunecarile de teren, procesele de ravenare). Razboaiele si accidentele nucleare Bombele atomice utilizate la incheierea celui De al ??-lea Razboi Mondial, la Hiroshima (6 august 1945) si Nagasaki pierderile de vieti omenesti, efectele de lunga durata se mai resimt chiar si in zilele noastre.

Substantele radioactive raspandite necontrolat in afara instalatiilor nucleare si depozitele de deseuri radioactive poarta numele de accidente nucleare.

Hazardele nucleare sunt legate de centralele nucleare electrice, de instalatii nucleare din institutele de cercetare stiintifica, de caderea pe Pamant a unor sateliti artificiali cu propulsie nucleara si de transportul si depozitarea deseurilor radioactive.

Exista in lume peste 430 de reactoare nucleare utilizate in centrale electrice, cele din Europa Centrala si de Est bazandu-se pe tehnologii depasite, cu un risc ridicat de producere a unor accidente nucleare.

Cel mai grav accident nuclear din istorie s-a inregistrat in Ucraina-Cernobal, in 1986. Exploziile nucleare arunca in aer cantitati uriase de praf care ecraneaza Soarele si pot provoca iarna nucleara (racirea intensa si rapida a atmosferei). Mai avem ca suport Pamantul? Degradarea accelerata a terenurilor se inscrie printre cele mai grave consecinte ale impactului antropogen asupra Terrei.

Conform evaluarilor efectuate de institutiile specializate ale ONU, procesele de degradare datorate eroziunii prin apa, prin vant, degradarea chimica si fizica afecteaza suprafete foarte mari, in special in Asia, Africa si America de Sud, continente care inregistreaza cele mai mari ritmuri de crestere a ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hazarde antropice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 829 cuvinte
Nr caractere:
10 733 caractere
Marime:
448.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
hazarde, mediu
Predat:
la liceu
Sus!