Hazarde

Extras din referat Cum descarc?

A) Hazardele naturale sunt manifestari extreme ale unor fenomene naturale(cutremure,furtuni,inundatii,secete,etc.), care afecteaza viata oamenilor , societatea si mediul inconjurator.
B) Trasaturile hazardelor sunt:
-vulnerabilitatea
-riscul
Vulnerabilitatea pune in evidenta pericole potentiale care pot sa afecteze sanatatea, sa pericliteze viata sis a produca pagube materiale.
Riscul reprezinta nivelul probabil al pierderilor de vieti omenesti, al numarului de raniti, al pagubelor ce pot fi aduse proprietatilor si activitatilor economice de catre un fenomen natural sau grup de fenomene intr-un anumit loc si intr-o anumita perioada.
C) In functie de geneza lor hazardele se grupeaza in:
-hazarde endogene
-hazarde exogene
D) Hazarde endogene
1) Cutremurele de pamant sunt miscari bruste ale scoartei care dau trepidatii cu un impact puternic asupra asezarilor. Annual se produc pe Glob peste un million de cutremure, dar numai o mica parte dintre acestea pot fi considerate hazarde.
Cele mai numeroase si mai puternice cutremure se produc in lungul contactului dintre placile tectonice (zonele de subductie).
Trepidatiile seismice duc la fisurarea, distrugerea si prabusirea cladirilor, la mari pagube materiale si pierderi de vieti omenesti. Undele seismice pot sa declanseze alunecari, prabusiri, aparitia sau reactivarea unor falii, formarea unor valuri uriase numite tsunami.
In tara noastra, cele mai puternice cutremure se inregistreaza in regiunea seismica Vrancea (cutremurele, care au determinat numeroase pierderi de vieti omenesti s-au inregistrat la 26 noiembrie 1802, 10 noiembrie 1940 si 4 martie 1977). Alte regiuni seismice sunt in Banat, in nord-vestul tarii, in Transilvania, etc.
2) Eruptiile vulcanice sunt hazardele endogene legate de energiile accumulate in rezervoarele subterane de materie topita ce determina ascensiunea acesteia la suprafata unde da lave, cenusa vulcanica , fragmente de roca si gaze fierbinti, etc.
Cei mai numerosi si mai periculosi vulcani activi de pe Terra sunt situati in zonele de subductie din jurul Ocenului Pacific (Centura de Foc a Pacificului) si de-a lungul riftului din Oceanul Atlantic si din partea de est a Africii. Exista si vulcani localizati in interiorul placilor tectonice, in locurile in care scoarta terestra este subtire. 
Vulcanii active prezinta un pericol permanent pentru localitatile din apropiere, pentru caile de comunicatie si terenurile agricole de pe versantii acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Hazarde.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!