Guvernanța resurselor deltaice și costiere

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere
II. Analiza problematica din perspectiva D.P.S.I.R. (Drivere-Presiuni-Stare-Impact)
III. Legile de guvernare a problemei
a. Cadrul legal care controleaza starea problemei
b. Inventarierea factorilor de decizie 
c. Inventarierea actorilor interesati
IV. Solutia pentru rezolvarea problemei
V. Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

I.Introducere
De cele mai multe ori faleza este un abrupt cu o panta cuprinsa intre 40s si 90s, cu inaltimi variabile. Baza ei se poate continua printr-o suprafata putin inclinata, numita platforma de abraziune. Faleza si suprafetele de abraziune sunt rezultatul actiunii mecanice a marii sau a unui fluviu, mai ales prin bombardarea la baza ale abrupturilor cu pietrisuri miscate de valuri. Aici apar firide (scobituri), care duc la prabusirea stratelor de deasupra. Materialele prabusite sunt inlaturate de valuri, abruptul fiind supus din nou actiunii lor care provoaca retragerea falezei si largirea platformei de abraziune. Pe masura retragerii falezei, creste lungimea pantei de abraziune, iar valurile se sparg cu timpul la o distanta tot mai mare de firida. Astfel, abraziunea se reduce, procesul de formare a firidei inceteaza iar faleza nu se mai retrage.
Faleza este, printre formele de relief de litoral, malul inalt si abrupt al unei mari, iar prin metonimie, al unui lac, sau chiar, la Constanta, fasia de teren amenajata artificial pentru plimbare de-a lungul falezei geografice. In geografie si geomorfologie, faleza este un povarnis cu panta intre 15 ? si verticala de inaltime variabila, fara vegetatie, creat de eroziunea marina de-a lungul unei coaste, ce se desfasoara la contactul dintre uscat si mare.
In Municipiul Galati este cea mai inalta faleza a Dunarii din toate orasele aflate pe malul fluviului. Cu o inaltime maxima de 60 de metri si o lungime de sase kilometri, Faleza Superioara a Dunarii este un punct de reper pentru galateni si o zona de interes pentru dezvoltatorii imobiliari si pentru hotelieri.
Faleza este ideala pentru plimbari in aer liber, localurile amenajate de-a lungul ei pe vase transformate in cafenele si restaurante reusesc sa atraga un numar insemnat de turisti sau cel putin cei care sunt in trecere si prefera sa faca o pauza pentru cateva momente de relaxare. Concertele, intrecerile sportive, alte evenimente culturale care au loc frecvent reprezinta un plus de atractie al acestei faleze. In acelasi timp atat galatenii cat si turistii se pot bucura de cateva capturi la malul Dunarii, fiind intalnite o diversitate de specii piscicole.
Harta 1. Faleza Dunarii Galati Sursa: https://www.arenaconstruct.ro/concurs-de-solutii-urbanistice-pentru-faleza-dunarii/ 
II. Analiza problematica din perspectiva D.P.S.I.R. (Drivere-Presiuni-Stare-Impact)
-  II.1. Drivere
In ceea ce priveste termenul de "driver", acesta se manifesta prin cererea activitatii de recreere atat a localnicilor cat si a turistilor. Astfel sunt prezente in Municipiul Galati mai multe forme de turism ca de exemplu: turism de recreere, agrement, piscicol cultural etc.
II.2. Punctele de presiune
Industria turismului este un factor important care aduna in fiecare an mii de turisti; In Romania dezvoltarea turismului este in deplina concordanta cu Orientarile Strategice Comunitare, intrucat implementarea acestei axe prioritare contribuie la imbunatatirea gradului de atractivitate a regiunilor si la crearea de noi locuri de munca. Avand in vedere ca turismul a devenit o activitate de recreere globala populara, cu consecinta ca a devenit una din cele mai puternice ramuri economice pe plan mondial, valorificarea atractiilor turistice din diferite zone poate contribui la cresterea economica a unor centre urbane in declin, prin favorizarea aparitiei si dezvoltarii firmelor locale, transformand areale cu competitivitate economica scazuta in zone atractive pentru investitori, insa exista si factori negativi ce pun presiune pe zona de studiu acestea manifestandu-se prin poluare, degradarea ecosistemelor sau chiar degradarea falezei prin aparitia santurilor sau a alunecarilor de teren.
II.3.Stare
Privind punctele de presiune ale Falezei Dunarii Galati prezentate mai sus prin manifestarea cererii activitatii de recreere atat a localnicilor cat si a turistilor rezulta starea falezei care poate fi definita in functie de habitatele ecologice naturale, degradarea falezei sau chiar afectarea conditiilor de trai ale locuitorilor.
Avand in vedere definirea starii falezei prin habitatele ecologice naturale, actiunile turistilor sau a localnicilor pot duce la indepartarea sau distrugerea directa a habitatelor si a speciilor protejate. Prin definirea starii Falezei Dunarii din Municipiul Galati se evidentiaza degradarea falezei prin aparitia eroziunii solului, alunacarilor de teren si conditiile de trai ale localnicilor prin inexistenta unor locuri special amenajate pentru desfasurarea activitatilor de recreere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Guvernanta resurselor deltaice si costiere.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Relief_litoral 
https://www.primariagalati.ro/portal/act/puz/final/puz2/rap_inf.pdf 
https://www.fonduri-ue.ro/images/files/studii-analize/48101/13._Raport_Final_ro.pdf 
"Legea turismului", Cap.II, "Cadrul institutional Sectiunea 1. Atributiile si obligatiile autoritatii administratiei publice centrale responsabile", Cap.V, "Autorizarea si controlul in domeniul turismulu" http://turism.gov.ro/web/wp-content/uploads/2018/10/Legea-turismului.pdf 
https://www.listafirme.ro/49/d2.htm 
http://bioclima.ro/ECO.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!