Grupa Sudica a Carpatilor Orientali

Extras din referat Cum descarc?

Pozitia geografica in cadrul tarii 
Se afla in partea central estica a Romaniei intre vaile Oituzului si Prahovei pe circa 110 lungime si 100 km latime,constituind o legatura intre Carpatii Orientali si Carpatii Meridionali. Aceasta grupa mai poarta si denumirea de grupa sudica a Carpatilor Orientali.
Limitele cu unitatile sau subunitatile vecine 
N - Grupa Centrala a Carpatilor Orientali (Depresiunile Varghis, Baraolt, Plaiesti)
V - Carpatii Meridionali (Grupa Bucegi) cu Vaile Prahovei, Cerbului, Barsei, Grosetului, Sincai
S - Subcarpatii de Curbura
E - Subcarpatii de Curbura
Unitatile si subunitatile: 
Muntii Vrancei, Muntii Buzaului, Muntii Teleajenului si Doftanei, Muntii Timisului, Depresiunea Brasov 
Grupa Sudica a Carpatilor Orientali au rezultat in urma subductiei ce s-a produs intre placa Transilvaneana si placa Marii Negre.
Depresiunea Brasov are origine tectonica, dezvoltata la finele pliocenului si in cuaternar, printr-o subsidenta activa in compensatie intensei activitati vulcanice de acumulare din nord. Ca urmare, in relief se impun pe cea mai mare parte a ei sesul mlastinos iar la contactul cu muntii glacisuri si conuri piemontane.
FUNDAMENTUL 
varsta cretacic-paleogen 
litologie flis intern si conglomerate
structura sinclinala si anticlinala 
tectonica - miscarile tectonice care s-au produs prin subducerea placii Est-Europene cu cea a Transilvaniei, au dus la o accelerare a subsidentei, prin dezvoltarea unor bazine sedimentare din unitatea flisului cretacic, dar si exondarea in regiunile cristaline si afundarea bazinului Ghimbav-Rucar. 
FORMATIUNILE SEDIMENTARE 
varsta dacian-cuaternar
litologie marne, calcare,gresii
structura sinclinala si anticlinala
tectonica - miscarile tectonice au condus la un grad accentuat de fragmentare, reteaua hidrografica cea mai importanta indreptandu-se spre est si sud: Putna,cu Naruja si Zabala, Ramnicul Sarat si Slanicul (de Buzau),Telejeanul, Doftana si Prahova. 
DEPOZITELE SUPERFICIALE 
varsta miocen superior - pliocen mediu
litologie gresia de Kliwa
structura sinclinala suspendata
distributie in raport cu formele de relief Zona de interferenta Carpati-Subcarpati, care se prelungeste in Depresiunea Drajna-Chiod, pana la Basca Rozilei. 
Morfometrie 
In Carpatii de Curbura, altitudinile maxime de peste 1800 m , se inscriu in partea externa (Ciucas 1954 m, Varful Neamtu 1923 m, Piatra Mare 1843 m) constituind noduri orografice din care se desprind spre sud culmi prelungite. O treapta marginala, de circa 1000 m, se gaseste in muntii ce delimiteaza Depresiunea Brasov. In partea partea nordica si estica, altitudinile maxime depasesc foarte rar 1000 m ( Magura Coldlei 1292 m, Varful Cetatii 1104 m, ambele in muntii Persani, Paduri 1213 m, Bodoc 1193 m in Muntii Bodoc, Gurgau 1017 m, in Muntii Baraolt).
Un element characteristic Carpatilor de Curbura, il constituie multitudinea nivelelor de eroziune, datorita eterogenitatilor rocilor si tectonicii pronuntate. Astfel, au fost individualizate urmatoarele nivele de eroziune: 1700-1500 m, 1400-1300 m (care urca in vest la 1500-1600 m) 1200-800 m , si cel denumit al ,,predealurilor" la 1100 -600 m (G.Valsan, 1940, V.Mihailescu, 1963). 
Tipuri genetice si forme de relief 
Alcatuirea geologica din flis a permis o fragmentare mai mare a reliefului. Varietatea rocilor sedimentare a impus un relief petrografic cu forme specifice: relief ruiniform pe conglomerate (turnuri, ciuperci, Sfinxul Bratocei - in Muntii Ciucas), relief dezvoltat pe gresii (Muntii Buzaului), relief carstic (Muntii Barsei), relief dezvoltat pe nisipuri (dunele de nisip de la Reci in Depresiunea Brasovului).


Fisiere in arhiva (1):

  • Grupa Sudica a Carpatilor Orientali.pptx

Bibliografie

Grigore P.Pop. (2006) Carpatii si Subcarpatii Romaniei, Editura Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca
Posea G., Popescu N., Ielenicz M. (1974) Relieful Romaniei, Editura stiintifica si Pedagogica, Bucuresti; 
*** (1967) Harta geologica a Romaniei; scara 1:200.000; Institutul Geologic, Bucuresti; 
*** (1975) Harta solurilor Romaniei; scara 1:200.000; Institutul de Geologie si Geofizica, Bucuresti; 
*** (1982) Harta topografica a Romaniei; scara 1:200.000; Facultatea de Geografie, Bucuresti;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!