Globalizarea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Globalizarea este termenul intrebuintat pentru a descrie un proces multicauzal care are drept rezultat faptul ca evenimente care au loc intr-o parte a globului au repercusiuni din ce in ce mai ample asupra societatilor si problemelor din alte parti ale globului.

Nu exista o definitie a globalizarii intr-o forma universal acceptata, si probabil nici definitiva. Motivul rezida in faptul ca globalizarea subinclude o multitudine de procese complexe cu o dinamica variabila atingand domenii diverse ale unei societati. Ea poate fi un fenomen, o ideologie, o strategie, sau toate la un loc.

Globalizarea este termenul modern folosit la descrierea schimbarilor in societati si in economia mondiala care rezulta din comertul international extrem de crescut si din schimburi culturale. Descrie cresterea comertului si a investitiilor datorita caderii barierelor si interdependentei dintre state.

In context economic, este des intalnita referirea aproape exclusiva la efectele comertului si in particular la liberalizarea comertului sau la liberul schimb.

Haosul cu care ne confruntam astazi deriva din faptul ca, pornind de la dezvoltarea tehnologica si economica, ale carei origini provin in special din Statele Unite, un numar important al activitatilor umanitatii se situeaza pe o scala si un orizont atat de mari, incat au depasit granitele nationale, in limitele carora statele suverane isi exercita dreptul la guvernare. Acest fenomen a fost denumit globalizare, un termen care ascunde mai multe decat lasa sa se inteleaga. Pe masura ce domeniul activitatilor umane se extinde dincolo de reglementarile statului-natiune, legalitatea si regulile au devenit prea stramte.

Noii jucatori au trebuit sa faca fata provocarii iscate de guvernarea de tip monopol; au aparut corporatiile multinationale, pietele financiare globale, organizatiile non-guvernamentale, dar si organizatii criminale si retele teroriste internationale.

Activitatea acestor noi jucatori nu este acoperita de legile internationale, care se bazeaza pe intelegeri formale intre statele-natiune, pentru ca acestea nu au fost capabile pana acum sa gaseasca un teren comun pentru intelegeri care vizeaza problema globalizarii.

Intre 1910 si 1950 o serie de schimbari economice si politice au redus dramatic volumul si importanta fluxurilor comerciale internationale.

Dar incepand cu primul razboi mondial si continuand cu cel de-al doilea razboi mondial, cand au fost create FMI si GATT, trendurile s-au inversat. In mediul de dupa cel de-al doilea razboi mondial, stimulat de catre institutii economice internationale si programe de reconstructie si dezvoltare, comertul international a crescut brusc. Incepand cu anii 70 efectele acestui tip de comert deveneau mult mai vizibile atat in privinta beneficiilor, cat si ca efecte distrugatoare.

Chiar daca aceste trei aspecte sunt intretesute, este util sa distingem efectele globalizarii in fiecare din mediile economice, politice si culturale. Alt aspect cheie al ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Globalizarea - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 742 cuvinte
Nr caractere:
9 092 caractere
Marime:
16.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
globalizare, fenomen social
Predat:
la gimnaziu
Sus!