Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un ghetar reprezinta o masa enorma de gheata persistenta, formata in regiunile polare (vedeti, ghetar continental si ghetar de calota) si alpine (ghetar alpin), care, sub influenta gravitatiei, se deplaseaza lent in lungul vailor sau pe pante.

Din ghetarii continentali adiacenti marilor si oceanelor se desprind continuu portiuni intinse, devenind ghetari plutitori, cunoscuti sub denumirea de aisberguri.

Ghetarii se formeaza in regiuni unde ninge tot timpul anului si masa mare de zapada rezultata nu se poate topi. Prin acumularea unei cantitati suficient de mare de zapada, se produce un fenomen de transformare sau metamorfozare a acesteia. Zapada proaspat cazuta este afanata cu cristale mici de gheata si goluri mici de aer, dar straturile mai profunde sunt comprimate de greutatea straturilor superficiale de zapada.

In decursul anilor, masa de zapada, careia i se adauga continuu alte straturi, sufera o transformare lenta devenind progresiv mai densa, cu cristale mai mari de gheata.

Comprimarea in continuare a straturilor inferioare produce a marire mai accentuata a densitatii, care produce structura caracteristica a ghetarului.

Acesta, ajuns la o anumita masa critica, va incepe sa se deplaseze lent, dar semnificativ in timp, sub actiunea greutatii sale determinand fisuri sau crapaturi profunde in propria sa structura.

Structura topografica a reliefului determina viteza de deplasare si forma ghetarului.

Daca panta este suficient de accentuata, apare o asa-numita limba a ghetarului, care este partea acestuia care determina curgerea sau alunecarea sa. In decursul curgerii sale, ghetarul exercita o puternica actiune de eroziune a formei de relief pe care o strabate. Tot ceea ce ghetarul transporta in decursul alunecarii sale devine parte a sa. Astfel materialele ca fragmente de roci transportate sunt numite morene.

Ghetarii de suprafata din zonele situate la altitudini mai joase sunt supusi fenomenelor periodice de topire si reinghetare, spre deosebire de ghetarii situati in muntii inalti, sau in zonele polare, unde procesul de topire este foarte redus, ceea ce genereaza formarea de ghetari uriasi. Procesul de incalzire a climei Pamantului din actuala epoca istorica a contribuit mult la reducerea numarului si masei ghetarilor.

Gheata pura a unui ghetar fara incluziuni este alcatuita din straturi subtiri de cativa centimetri de gheata transparenta. Cand cristalele de gheata nu-si schimba pozitia un timp indelungat, ghetarul isi pastreaza structura grauntoasa initiala. In cazul lacurilor glaciare, care inca mai contin portiuni din ghetari care le-au dat nastere, cristalele de gheata sunt mai lungi. Densitatea ghetarilor poate atinge valori pana la 0, 918 g/cm?, la incluziuni mai numeroase de aer avand o densitate mai mica. Pentru comparatie densitatea pulberii de zapada este numai de 0, 918 g/cm?. Prin greutatea proprie va fi intens comprimata, reducandu-se golurile cu aer din gheata, datorita acestui proces vor cu exceptia ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ghetari.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 160 cuvinte
Nr caractere:
5 696 caractere
Marime:
94.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
ghetari, iceberg
Predat:
la liceu
Sus!