Germania

Cuprins referat Cum descarc?

1. Pozitia geografica 3
2. Relieful 3
3. Clima 4
4. Hidrografia 4
5. Vegetatia 5
6. Fauna 5
7. Solurile 6
8. Parcuri Nationale 6
8.1. Parcul National Padurea Bavareza 6
8.2. Parcul National Berchtesgaden 7
9. Populatie si asezari 8
10. Economia 9
11. Regiunile Germaniei 10
12. Agricultura 11
13. Transporturi 11
Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

1. POZITIA GEOGRAFICA
Germania este asezata in Europa Centrala, la nord avand iesire la Marea Nordului si Marea Baltica, fiind vecina cu noua tari: la vest, Olanda, Belgia, Luxemburg si Franta, la sud, Elvetia si Austria, la est, Republica Ceha si Polonia, la nord, Danemarca. (trad. Daraban si colab., 2002, p.176)
2. RELIEFUL
Pe teritoriul Germaniei se succed, de la nord la sud, trei mari unitati naturale:
- Campia Germana de Nord, sector al marii Campii Nord Europene, este joasa (sub 200 m alt.), neteda la vest de Berlin si strabatuta de doua siruri de coline morenice, mai mult sau mai putin paralele, in est. Este drenata de rauri cu debite semnificative, mai importante fiind Oder, Weser si Ems.
- Germania de Mijloc este constituita din mai multe masive muntoase vechi, hercinice, cu altitudini cuprinse intre 500-1000 m, puternic erodate si cu un aspect de podis, despartite de vai largi care au uneori aspectul unor campii interioare. Printre acestea se inscriu: Masivul Harz (varf Brocken - 1142 m), Masivul Sistos Renan (Rheinisches Schiefergebirge), podis valurit, cu altitudine de 500-700 m si taiat de vai adanci in chei (Rhin, Moselle), Muntii Padurea Thuringiei (Thuringer Wald), Jura Svaba, Jura Franconiana (culmineaza la 1015 m in varful Lemberg), Muntii Metaliferi (Erzgebirghe, alt. max.1215 m in varful Fichtelberg), Muntii Padurea Neagra (Schwarzwald), ultimii fiind si cei mai inalti (1493 m in varful Feldberg).
- In sudul Germaniei se desfasoara Alpii Bavariei (2963 m in varful Zugspitze), munti tineri constituiti din lanturi orientate V-E, in mare parte calcaroase, cu peisaje alpine, varfuri acoperite de zapada si numeroase lacuri. Sunt formati din trei masive: Allgau la vest de Lech, care culmineaza la 2589 m in varful Hochvogel, Prealpii Bavariei, intre Lech si Ill (cu varful Zugspitze) si Alpii Berchtesgaden (varful Watzman, cu 2713 m). La poalele acestora se intinde Platoul Bavariei, cu aspect relativ monoton, care inclina spre nord, catre Valea Dunarii.
Tarmul Marii Baltice este insotit de putine insule (mai mari - Rugen, 930 km2 si Fehmarn, 165 km2) si este marcat de lungi golfuri in sectorul vestic.
Tarmul Marii Nordului este mai coborat, insotit de numeroase insule (in principal, arhipelagurile Frisice de Est si de Nord) si marcat de estuarele fluviilor Elba si Weser. (Matei, Negut, Nicolae, 2005, p.167)
3. CLIMA
Este temperata, de tranzitie intre cea a Europei de Vest si a Europei de Est si intre cea maritima si, respectiv continentala (este temperat continentala influentata de prezenta Alpilor in sud, Oceanul Atlantic in vest si Marea Baltica in nord). Schimbarile rapide de temperatura nu sunt frecvente.
Temperaturile medii in ianuarie, cea mai rece luna a anului, variaza intre 1,5?C in zonele depresionare si - 6?C in munti. Iulie este cea mai calda luna a anului, cu temperaturi medii cuprinse intre 18?C in zonele situate sub nivelul marii si 20?C in vaile adapostite din sud.
Valea mai inalta a Rinului se bucura de un climat extrem de bland. In partea superioara a Bavariei, dinspre sud, bate un vant cald alpin numit Foen. Muntii Harz formeaza ei insisi o zona climatica specifica, cu veri racoroase, vanturi reci si ninsori abundente, in timpul iernii.
Precipitatiile cad tot timpul anului, in zonele depresionare nordice cad intre 500-700 mm, in zonele montane centrale intre 700-1500 mm, iar in Alpii Bavarezi, precipitatiile depasesc 2000 mm. 
Piscurile mai inalte sunt acoperite de zapada din ianuarie pana in martie. Cantitatea de precipitatii cade in proportii mai mari in lunile de vara. (Lungu, 2004, p.706)
4. HIDROGRAFIA
Germania dispune de o retea hidrografica tributara Marii Nordului, Marii Baltice si Marii Negre.
- Dunarea izvoraste din Muntii Padurea Neagra (SV Germaniei), strabate teritoriul Germaniei pe o distanta de 686 km (navigabila pe 387 km) si are un traseu SV-NE traversand orasele Tuttlingen, Ehingen, Ulm, Iugolstadt, Regensburg, Deggendorf.
Dunarea iese din tara in dreptul localitatii Passan. Principalii afluenti sunt: Ammersee, Amper, Inn.
Fluviile Rin, Main si Dunare formeaza un culoar de trecere fluvial intre Marea Neagra si Marea Nordului. (Lungu, 2004, p.707)
Rinul izvoraste din Muntii Alpi, strabate teritoriul Germaniei pe o distanta de 865 km (navigabil pe 700 km) si formeaza granita cu Franta pe o distanta de 156 km, apoi strabate localitatile Karlsrube, Mannheim, Wiesbaden, Koblenz, Bonn, Cologne, Dusseldorf. Afluentii principali sunt Nekar, Main si Ruhr. (Lungu, 2004, p.707)
Elba strabate teritoriul Germaniei pe o distanta de 700 km si reprezinta cel mai important curs de apa din jumatatea estica a tarii. Principalul afluent este Saale. (Matei, Negut, Nicolae, 2005, p.167)
Cele mai mari lacuri din Germania sunt: 
- Lacul Boden (Constanta) este cel mai mare lac al Alpilor, situat pe cursul raului Rin si aflat la granita dintre Germania, Elvetia si Austria. Lacul Constanta este de origine glaciara.
- Lacul Muritz s-a format in ultima perioada de glaciatiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Germania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Cretan, R., (2006), " Geografia Europei ", Editura Artpress, Timisoara
Lungu, M., (2004), " Statele lumii ", Editura Steaua Nordului, Constanta
Matei, H., Negut, S., Nicolae, I., Radu, Caterina, (2002), " Enciclopedia Europei ", Editura Meronia, Bucuresti
(2002), " Europa - Imaginea lumii noastre de la Capul Nord pana la Sicilia ", Editura Aquila '93, Bucuresti


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!