Geomorfologie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ea cuprinde elemente cantitative si una calitativa care vizeaza originea formelor de relief in timp si spatiu.

Denumirea de Geomorfologie vine din limba Geaca unde inseamna geo-pamant, morphe-forma si logos-studiusi este data de K. FR. Neuman in anul 1864. Obiectul de studiu il constituie neregularitatile scoartei terestre, dar se mai implica si in analiza altor elemente din peisaj.

Relieful este un element de baza in peisaj pentru ca el se modifica mai greu in timp fata de soluri, clima, vegetatie, etc.

legatura dintre stintele geomorfologice si cele geologice, care are in evidenta efectele generate de agentii interni in relief cum sunt rolul miscarilor tectonice rolul miscarilor orogenetice, etc.

stiintele fizico-geografice care ofera un bogat mate-informational care releva corelatia dintre agentii externi si formele de relief.

Zonele de clima si etajele de clima exercita prin factorii proprii modelarea reliefului topografia pune la dispozitia geomorfologiei harta- cea mai importanta baza de lucrucare.

Geomorfologia si continuitatea ei ca stiinta este atestata de continua sa dezvoltare vis-a-vis de obiect si de baza metodologica.

Tot in acest context se semnaleaza si principalele subdiviziuni ale geomorfologiei: geomorfologia planetaraabordeaza relatiile dintre miscarea de rotatie variatia si deplasarea polilor dar si structura interna a pamantului si configuratia interna a terei.

Geomorfologia tectonica care cuprinde cele mai diverse aspecte legate de zonele de orogen si de platfoma.

Geomorfologia sculpturala care studiaza mecanismele si procesele generate de agentii externi. Mai este cunoscuta si sub denumirea de geomorfologie climatica fiind legata actiunea climatica (temperatura, precipitatii, vanturi) si are o pondere insemnata care nu poate fi neglijata actiunea celorlalti factori (vegetatie, hidrografie, etc.) Subdiviziunile Geomorfologiei In ultimele decenii asistam la aparitia unor subdiviziuni ale geomorfologiei conturate de scolile geomorfologice care au aparut pe plan mondial.

La baza celor mai noi subdiviziuni au stat detaliile oferite de studiile elaborate W. Davis, EMMde martonne si altii. Astfel au aparut Geomorfologia eroziunii normale generata de apele curgatoare si geomorfologia eroziunii accidentale care cuprinde si ceilalti agenti modelatori.

Ca si subramuri s-au mai adaugat: - geomorfologia dinamica, paleografia, periglaciarul, geomorfologia aplicata, etc.

Un vast domeniu de abordare asa cum este relieful diferitelor zone climatice de pe glob (relieful zonelor ecuatoriale, tropicale, subtropicale, temperate, etc.) In cadrul Geomorfologiei intalnim inca din antichitate unele aprecieri care vizau relieful: desfasurare, accesibilitate, pante, altitudini, etc, poate mai mult ca in alte stiinte.

Pengtru geomorfologie renasterea a insemnat un progres. Sunt formulate notiuni cu privire la profilul longitudinal, profil de echilibru, debit, eroziunea apelor curgatoare ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Geomorfologie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 447 cuvinte
Nr caractere:
14 941 caractere
Marime:
19.54KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
relief, geomorfologie
Predat:
la liceu
Sus!