Geografie Economica Mondiala - Olanda

Cuprins referat Cum descarc?

1.Resurse geografice.pag.3
2.Incadrare in tipologia statala.pag.4
2.1Cadrul natural.pag.4
2.2Criteriul economic.pag.5
2.3Criteriul politico-administrativ.pag.8
2.3.1Forma si structura de guvernamant.pag.8
2.4Criteriul agregat.pag.9
3.Resurse.pag.10
3.1Resurse umane.pag.10
3.2Resurse naturale.pag.11 
4.Agricultura.pag.11
5.Industria.pag.12
6.Serviciile.pag.12
7.Transporturile.pag.13
8.Turismul.pag.14
9.Concluzii.pag.15 
10.BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

1.Repere geografice generale:
Numele oficial: Olanda, oficial Tarile de Jos este o monarhie constitutionala, stat membru fondator al Beneluxului si al Uniunii Europene.
Asezare geografica: situat in nord-vestul Europei in vecinatatea Marii Nordului, Belgiei si Germaniei. Latitudine/longitudine: 52030'N, 5045'E.
Capitala: Amsterdam.
Resedinta guvernamentala: Haga(694000 loc.)
Limba oficiala: limba oficiala este Olandeza, vorbita de majoritatea populatiei. Este limba oficiala a institutiilor UE. Frizona, a doua limba pentru aproape 4% din locuitori, este limba cooficiala.
Religia: Romano-catolica (36%), protestanta reformata (20%), neoreformata (8%).
Moneda nationala: Euro.
Suprafata: totala 41,526 kmp, uscat 33,883 kmp, apa 7,643 kmp. 
Populatia: cu un total de 15.878.000 locuitori, majoritatea populatiei din Olanda este de etnie olandeza, dintre care 80,9% olandezi, 2,4% indonezieni(indo-olandezi, sud molucani) 2,4% germani, 2,2% turci, 2,0% surimanezi, 1,9% marocani, 0,8% antilieni si arubani si 6,0% altii.
Densitatea populatiei: 462 loc/kmp (locul III in Europa, dupa Malta - 1266 si 
Slovenia - 494); densitate de 14,4 ori mai mare decat media europeana.
Vecini: in Sud-Belgia, Est-Germania, Nord si Nord-Vest -Marea Nordului. 
Domeniu Internet: .nl(domeniul Olandei) .eu(domeniul Uniunii Europene, din care Olanda face parte)
Prefix telefonic: 00 31
Ansambluri regionale: -Face parte din Uniunea Europeana(1958), inclusiv din Uniunea Economica si Monetara (UEM)
-Este unul din cele sase state europene semnatare ale Tratatului de infiintare a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului - CECO (Paris, 18 aprilie 1951), al Tratatului de infiintare a Comunitatii Europene pentru Energie Atomica-EURATOM(Bruxelles,17aprilie1957) si al Tratatului de infiintare a Comunitatii Economice Europene CEE (Roma, 25 mai 1957)
-Este membra a ONU, FMI, OCDE, OMC, NATO.
2.Incadrare in tipologia statala
2.1 Cadrul natural.
Relieful: Este o tara cu altitudinea adesea sub nivelul marii (altitudinea minima - 6,7m - Prins Alexanderpolder). In Sud relieful este diferit, dezvoltat pe calcarele podisului Limburg (altitudinea maxima Vaalselberg 321m).Altitudinea maxima- Vaalselberg 321 m.MareaMarea Nordului ii ofera Olandei 451km de coasta. O foarte mare parte din pamant este sub nivelul marii, cu incercari de recuperare, fiind protejat de 1.500 mile de diguri. In partea de sud a tarii exista cateva dealuri.
Altitudinea joasa a reliefului natural al zonei olandeze de coasta face ca aceasta sa fie vulnerabila cu precadere la inundatii si eroziuni asociate cu furtuni si niveluri ridicate ale marii. Mari parti din tara se afla sub nivelul marii fiind protejate impotriva inundatiilor de o retea costiera de aparare compusa din elemente naturale si artificiale. De secole locuitorii acestei regiuni joase s-au confruntat intr-o lupta continua cu amenintarile marii.
Din acest motiv s-au preocupat de realizarea de lucrari de recuperare de teren din mare, binecunoscutele amenajari de poldere, de indiguiri precum si de controlul nivelului si calitatii apelor.
Clima: Clima este temperat-oceanica. In Olanda vara este calda, temperatura medie a lunii iunie este de 16-17 ?C. Iarna este este un anotimp racoros, temperatura medie a lunii ianuarie pe coasta fiind in jur de 2?C, in interiorul tarii mai scazuta. Masele de aer polar fac ca in multe ierni temperatura aerului sa scada sub temperatura de inghet. Cantitatea anuala de precipitatii este in jur de 800 mm, in tinuturile aflate mai departe de mare este ceva mai mica.
Clima Olandei este similara cu cea a Angliei sau Irlandei, temperaturile variaza iar ploile sunt frecvente pe tot parcursul anului. Vremea este astfel imprevizibila si calatorul trebuie sa fie prudent, pentru ca in caldura verii te poate surprinde racoarea unei ploi sau o scadere brusca de temperatura. Cea mai friguroasa perioada este din decembrie pana in martie, dar este putin probabil sa ninga. Ceata este foarte intalnita, in special toamna si primavara, iar aerul este relativ umed.
Flora si fauna: Flora este compusa din arbori-stejar, ulm, pin, tei si fag. Olanda este renumita pentru florile sale, laleaua olandeza fiind recunoscuta in lume. Fauna este alcatuita in mare parte din pescarusi care se aduna uneori in zona coastelor si din specii de pesti ce abunda de-a lungul coastei Marii Nordului, in lacuri si rauri. Un aspect inedit il prezinta faptul ca aici nu exista animale salbatice. 
Hidrografia: Raurile principale care formeaza o mare parte a retelei hidrografice sunt: Rhinul care patrunde in Olanda pe la granita estica, Maas si Achelde. Toate trei sunt legate intre ele printr-o retea de canale. Olanda dispune de un numar mare de lacuri de mici dimensiuni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Geografie Economica Mondiala - Olanda.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!