Geografia Romaniei

Extras din referat Cum descarc?

Romania este un stat central-european de marime mijlocie, atat din punctul de vedere al suprafetei, cat si al populatiei, situat la distante aproximativ egale intre extremitatea vestica si, respectiv, estica a continentului, consecintele favorabile ale acestei pozitii geografice sunt evidente: tempetaruri moderate, precipitatii pe ansamblu suficiente, soluri fertile, vegetatie bogata, inclusiv cea forestiera.
Din punct de vedere geografic, Romania nu este o tara balcanica, deoarece se afla la nord de Peninsula Balcanica.
Romania se afla la intersectia paralelei de 450 latitudine nordica cu meridianul de 250 longitudine estica. Asadar, aceste coordinate matematice indica faptul ca tara noastra este situata in Europa Centrala.
Din aceasta pozitie rezulta caracterul continental al climei si intrepatrunderea elementelor de vegetatie si fauna. Suprafata tarii este de 238. 391 km2, iar populatia este de 21. 698. 181 locuitori. Locul Romaniei ca suprafata este de 13 in Europa si de 80 pe Glob, iar ca populatie, de 10 in Europa si de 43 pe Glob.
Daca pozitia geografica a Romaniei este fixa, ca de altfel a oricarei alte tari, fiind stabilita de jocul fortelor naturii si delimitata de anumite jaloane naturale (unitati de relief, mari, cursuri de apa), pozitia geopolitica este variabila in timp, uneori chiar pe termen scurt, in functie de modificarea anumitor factori politici, militari, socio-economici. Din Evul Mediu si pana in epoca moderna, cele 3 principate autonome romanesti (Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania), care, unindu-se, au alcatuit apoi Romaia, s-au aflat, din punct de vedere geopolitic, in zona de intersectare a intereselor marilor puteri, respectiv marile imperii expansioniste (Imperiul Otoman, Rusia Tarista si Imperiul Habsburgic/Austro-Ungar). Dupa cel de-al doilea razboi mondial, timp de peste o jumatate de veac, Romania a fost o tara comunista, plasata in sfera de influenta a Uniunii Sovietice.
In prezent, pozitia geopolitica a tarii noastre poate fi definita astfel: -Romania este o tara pe deplin suverana, aflata insa in zona de trecere dintre Occident, in sens larg, si spatiul fostei Uniuni Sovietice.
-Romania este o tara aflata la intersectia celor mai importante axe geoeconomice, totodata si axe geostrategice, ale continentului: axa Vest-Est: Europa Occidentala (furnizoare preponderant de tehnologie) - spatiul ex-sovietic (furnizor de materii prime, in principal energetice); axa Nord-Vest-Sud-Est: Europa Centrala (avand ca principal pion Germania, tara cu cel mai mare PIB din Europa, cel mai dezvoltat comert exterior) - Asia Mica si Orientul Apropiat; axa marilor: Marea Caspica-Marea Neagra-Marea Mediterana, pe care este centrat cel mai mare proiect energetic de la inceputul mileniului al III-lea (Drumul energiei caspice spre Europa); axa fluviilor si canalelor: Rhin-Main-Dunare, definitivata in 1992, o data cu realizarea legaturii Main-Rhin, care asigura legatura dintre Marea Nordului ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Geografia Romaniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!