Geografia resurselor naturale

Extras din referat Cum descarc?

I. Raportul dintre resurse naturale si economie la inceputul secolului XXI. Intrarea intr-o noua lume.
Economia globala a lumii in care traim este pe cale sa depaseasca limita de suportabilitate a pamantului, impingand civilizatia din faza timpurie a secolului XXI mai aproape de o posibila prabusire decat a fost vreodata.
Consumam resursele regenerabile mai rapid decat dureaza regenerarea lor. Padurile se imputineaza, pajistile se deterioreaza, apele scad, locurile de pescuit intra in colaps si solurile se erodeaza, petrolul se epuizeaza intr-un ritm rapid.
Civilizatia secolului XXI nu este cea dintai care ia calea unei economii ce nu poate fi sustinuta de mediul inconjurator. Multe alte civilizatii anterioare au cunoscut acest fenomen; unele au putut schimba cursul si au evitat declinul economic,altele nu au reusit (sumerienii, maiasii, locuitorii Insulei Pastelui etc.)
Sa invatam de la trecut. Islanda. Sumerienii.
II. Conceptul de "resurse naturale"
Resursele naturale semnifica acele mijloace de existenta pe care nu le poate crea societatea ci pe care omul le cauta si le gaseste in natura, valorificandu-le pentru alimentatie, imbracaminte, unelte si mijloace de productie, mijloace de transport, pentru a se incalzi, a se destinde etc.
Acest concept are atat un caracter dinamic, cat si unul interdependent.
Clasificarea resurselor naturale: dupa importanta economica, dupa distributia teritoriala si dupa raportul dintre dimensiunile resurselor naturale, durata disponibilitatii acestora si cerintele societatii. Cea mai folosita si mai utila clasificare este cea care tine seama de raportul dintre dimensiunile resurselor naturale, durata disponibilitatii acestora si cerintele societatii:
- resurse naturale inepuizabile;
- resurse naturale epuizabile; la randul lor, acestea pot fi epuizabile regenerabile si epuizabile neregenerabile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Geografia resurselor naturale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Albu M. si altii, 1989 - Carbunii in actualitate si in perspectiva. Ed. Tehnica, Bucuresti. 
Bacher P. (2000) - Quelle energie puor demain?, col.Convictions, Ed. Sciences, Paris.
Brana V., 1986 - Substante minerale nemetalifere. Ed. Tehnica, Bucuresti.
Gheorghe A.V., 1982 - Prezentul si viitorul energiei solare. Ed. Academiei, Bucuresti.
Giurcaneanu C., 1982 - Terra, izvor de viata si bogatii, Ed. Didactica, Bucuresti.
Brown Lester (coord.) - 2000 - 2004 - Probleme globale ale omenirii, Ed. Tehnica, Bucuresti.
Laroche J.C. (2006) - Le defi energetique. De lepuisement des ressources au developpement durable, Les Editions de Paris.
Nierenberg, Danielle (coord), 2008 - Starea lumii (The Worldwatch Institute), Ed. tehnica, Bucuresti.
Negoescu B, Vlasceanu Gh., 1998 - Terra-geografie economica. Ed. Teora, Bucuresti
Preda, G (coord.), 2004 - Valorificarea resurselor naturale, International University Press, Bucuresti.
Primack Richard B., 2002 - Conservarea diversitatii biologice, Ed. Tehnica, Bucuresti.
Velcea I., Ungureanu Al., 1993 - Geografia economica a lumii contemporane. Casa de Edit. si Presa <<Sansa >>, Bucuresti.
Ungureanu Al., 2000 - Geografia Resurselor Naturale, Univ. Alex.I.Cuza, Iasi


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!