Geografia populației și așezărilor umane Turcia

Referat
5/10 (2 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1678
Mărime: 363.21KB (arhivat)
Publicat de: Silviu Botezatu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: ene marin
facultatea de geografie,turism

Extras din referat

CAPITALA: Ankara.

SUPRAFATA: Suprafata Turciei e de 815.000 kmp, impartita pe 2 continente 3% in Europa (Trakia) si 97% in Asia (Anatolia).

POPULATIE: 66 milioane de locuitori, majoritatea traind in: Istanbul, Ankara (capitala tarii), Izmir, Antalya si Bursa.

LIMBA OFICIALA: Turca.

ORA LOCALA: Aceeasi ora cu ora locala a Moldovei.

MONEDA: Lira turceasca.

TEMPERATURI MEDII: In aer in Iunie 25 C, Iulie 28 C, August 29 C, Septembrie 30 C.

APE: Cele mai mari rauri sunt Tigru si Eufrat, cel mai mare lac este Van.

CLIMA: Temperat-continentala in centrul tarii, mediteraneana in zona coastelor Marii Egee si Mediterana.

CIVILIZATII: Hitite, Frigiene, Liciene, Lidiene, Ioniene, Perse, Macedoniene, Romane, Bizantine si Otomane, toate au contribuit la istoria Turciei.

RELIGIE: Musulmana – 6% din populatia musulmana a lumii traieste in Turcia. Sarbatorile religioase se tin dupa calendarul islamic, care este cu 11 zile mai scurt decat cel gregrian si sunt doua la numar: Seker Bairam si Kurban Bairam.

BUCATARIA TURCEASCA E situata pe locul 3 in lume. Cafeaua turceasca vine din Etiopia si a fost introdusa in Istanbul de catre guvernatorul Yemenului in sec. 16. Bautura nationala este Raki, cunoscut si sub numele de “puterea Leului”. Mancare traditionala e kebab, borek, dolma, dulciuri ca baclava, rahat.

Marea majoritate a Turciei este compusa din teritoriul Asiatic al Anatoliei, o mare peninsula muntoasa. Capitala, Ankara, este localizata acolo. Restul Turciei ocupa sud-estul Europei. Aceasta regiune de dealuri fertile este casa orasului Istanbul, cel mai mare oras din Turcia. Turcia Asiatica si Turcia Europeana sunt separate de trei cai maritime de mare importanta strategica: Marea Marmara, Stramtoarea Bosfor si Stramtoarea Dardanele. Impreuna, ele formeaza singura cale pe apa dintre Mare Neagra si Marea Egee.

Oarecum dreptunghiulara ca forma, Turcia ocupa o suprafata usor mai mare decat statul Texas. Ca vecini are Marea Egee si Grecia la vest, Bulgaria la nord-vest, Marea Neagra la nord, Georgia, Armenia si Azerbaidjian la nord-est, Iran la est, Irac, Siria si Marea Mediterana la sud. Tarmul sau este vast si formeaza aproximativ trei sferturi din granita tarii.

Peisajele din Turcia sunt variate, de la campii fertile in nord-vest si sud-est la vai mari cu rauri in vest si munti inalti in est. In interiorul Asiatic, clima fluctueaza dramatic, cu ierni reci si pline de zapada si veri fierbinti si uscate. De-a lungul tarmului Marii Mediterane clima este mai putin dura, cu veri calde si ierni blande.

Locatia geografica unica a Turciei intre Europa si Asia a expus regiunea la diverse influente si a contribuit la evolutia sa istorica si culturala. Intr-adevar, Turcia a servit ca pod pentru mutarile oamenilor intre Asia si Europa de-a lungul istoriei. Turcia a folosit aceste influente diverse pentru a-si dezvolta propria identitate distinctive si o cultura bogat exprimata in arhitectura, arta, muzica si literature. Diversitatea ramane o marca a Turciei contemporane, in medul inconjurator, oameni si cultura. Credintele si practicile traditionale raman raspandite, in special in ariile rurale. Turcia este de asemenea o societate democratica care se modernizeaza rapid. Religia dominanta este cea islamista, si cei mai multi oameni vorbesc turca, limba nationala.

De secole, economia Turciei s-a bazat in principal pe agricultura. Azi, aceasta ramana un sector important al economiei turci si asigura locuri de munca pentru aproximativ 46% din angajatii Turciei. Totui, Turcia a trecut printr-o crestere considerabila in industrie si servicii-inclusiv finantele, transportul si serviciile profesionale si guvernamentale- de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial(1939-1945), in timp ce rolul agriculturii a scazut. Bunurile confectionate, in special textilele si imbracamintea, domina acum sectorul de export al tarii. Urbanizarea rapida a acompaniat aceasta transformare economica. Astazi, 75% din populatia Turciei traieste la orase, in comparate cu doar 21 % in 1950. Aproximativ 90 % din populatie traieste in partea Asiatica a Turciei si doar 10 % traieste in partea Europeana.

Istoria Turciei este lunga si plina de evenimente, cu o succesiune de popoare diferite etnic si cultural care au ocupat regiunea inca din antichitate.

Pamant si resurse:

Suprafata totala a Turciei este de 779,452 km patrati. Anatolia, partea de est a Turciei, formeaza aproximativ 97% din suprafata totala a tarii. Cea mai mare parte a Anatoliei este muntoasa si arida, cu exceptia unor mici campii de-a lungul tarmurilor marilor Egee, Neagra si Mediterana. Partea din sud-estul Europei formeaza restul tarii. Aceasta regiune este caracterizata de campii deluroase inconjurate de munti josi.

Multi dintre muntii Turciei sunt de origine vulcanica. Cutremurele sunt frecvente si uneori puternice, dand dovada ca regiune ramane seismic activa. Cutremure devastatoarea au lovit Turcia de mai multe ori in timpul secolului 20. In 1939 un cutremur a lovit orasul Erzincan si a omorat aproximativ 30 000 de oameni; un cutremur din 1999 a lovit langa orasul Izmit si a omorat mai mult de 15 000 de oameni.

Preview document

Geografia populației și așezărilor umane Turcia - Pagina 1
Geografia populației și așezărilor umane Turcia - Pagina 2
Geografia populației și așezărilor umane Turcia - Pagina 3
Geografia populației și așezărilor umane Turcia - Pagina 4
Geografia populației și așezărilor umane Turcia - Pagina 5
Geografia populației și așezărilor umane Turcia - Pagina 6
Geografia populației și așezărilor umane Turcia - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Geografia Populatiei si Asezarilor Umane Turicia.doc

Te-ar putea interesa și

Proiect Geografie - Delta Dunării

Un tinut exotic cu peste 1.200 de specii de copaci si plante, cu cea mai bogata fauna ornitologica de pe continent peste 300 de specii, printre...

Potențialul turistic al orașului Ankara

Capitolul 1. Potenţialul turistic antropic 1.1.Potenţialul cultural-istoric A.Scurt istoric Ankara (cunoscută sub numele de Angora până în 1930,...

Analiza geografică comparativă a populației și așezărilor umane din Turcia și Botswana

Introducere Scopul lucrării este de a evidenţia şi compara evoluţiile distincte ale celor două state analizate: Turcia şi Botswana. Metodele...

Cipru

Asezare geografica. Relief. Cipru este cea de-a treia insula ca marime dupa Sicilia si Sardinia din Marea Mediterana, situata în partea estica a...

Structura Lingvistică a Populației

Introducere Limba vorbită reprezintă un alt aspect, care trebuie luat în considerare în studiul geografic al populaţiei, aceasta constituind una...

Geografia României și a Europei

1. POZIŢIA PE GLOB Este determinată de coordonatele geografice: Latitudinea- distanţa măsurată în grade, minute şi secunde de la Ecuator la...

Ai nevoie de altceva?