Geografia Populatiei - Judetul Dambovita

Extras din referat Cum descarc?

Interpretarea analitica a mortalitatii comunelor judetului Dambovita in anul 2002
Cartograma alaturata reprezinta mortalitatea generala exprimata in cadrul comunelor din judetului Dambovita in anul 2002, mortalitatea fiind elementul pasiv al dinamicii populatiei.
Repartitia spatiala a valorilor mortalitatii generale evidentiaza urmatoarele grupuri de state: state cu mortalitati mici sub 8?, state cu mortalitati mijlocii (8-13?) si state cu mortalitati mari (peste 13?). Folosind aceasta repartitie pentru comunele din judetul Dambovita vom observa ca situatia este destul de grava,deoarece majoritatea comunelor inregistreaza mortalitati peste 13?. Daca nu am lua in considerare repartitia la nivel mondial, se poate observa insa si din reprezentarea grafica si din legenda, ca mortalitatea este destul de ridicata ceea ce duce la o situatie ingrijoratoare.
In aceasta situatie delicata s-a ajuns datorita nivelului material scazut, saraciei, tabagismului , ce au favorizat bolile aparatului cardio-vascular, si alcoolismului care reduc , mai ales, un numar mare de populatie de sex masculin.
O alta cauza ce a condus la cresterea mortalitatii poate fi si lipsa serviciilor medicale, in special la sate sau mai ales in cele izolate (montane) unde se ajunge extrem de greu si din lipsa mijloacelor de telecomunicatii.
Din cartograma se observa ca valorile mortalitatii sunt destul de apropiate unele de altele,majoritatea peste 13%,foarte putine dintre ele fiind sub 8%, iar mortalitatea va scadea atunci cand se va imbunatati nivelul de trai material si cand serviciile medicale vor fi imbunatatite.
Interpretarea analitica a natalitatii comunelor judetului Dambovita in anul 2002
In cartograma alaturata este reprezentata natalitatea generala exprimata in cadrul comunelor din judetului Dambovita in anul 2002, aceasta fiind elementul activ al dinamicii populatiei.
Asa cum se poate observa,daca ne raportam la nivelul tarii(unde in anul 2002 rata natalitatii era de 9,7?), cartograma natalitatii judetului Dambovita prezinta o imagine cat de cat de echilibrata.
Numarul comunelor din judet ce inregistreaza valori mici este scazut, majoritatea comunelor inregistrand valori ale natalitatii ceva mai ridicate decat rata de 9.7?. Cele mai ridicate valori ale natalitatii se gasesc in comune precum Baleni, Ciocanesti sau Cranguri cu valori pana la 16 ? si ajungand pana la 22 ? in Cojasca.
Rata natalitatii poate fi influentata de o serie de factori: Un prim factor ar putea fi nivelul de trai material scazut, ceea ce face ca oamenii sa nu isi poata permite sa aiba copii, datorita cresterii nivelului si duratei educatiei. 
Scaderea nivelului de trai, somajul, incertitudinea si stresul sunt factorii specifici perioadei de tranzitie.
Un alt factor ar putea fi emanciparea femeii si participarea acesteia la activitati economice si nu doar in interiorul gospodariei.
De altfel si preponderenta unei populatii varstnice influenteaza natalitatea, chiar daca in randul adultilor fecunditatea este ridicata. De asemenea, datorita faptului ca au aparut numeroase boli ale sistemului reproducator, rezulta un alt factor ce duce la scaderea natalitatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Geografia Populatiei - Judetul Dambovita.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!