Gaze Naturale

Extras din referat Cum descarc?

Gazul natural este un gaz inflamabil care se afla sub forma de zacamant in straturile din adancime ale pamantului.Gazul natural este asociat cu zacaminte de petrol, procesele de formare a lor fiind asemanatoare.Compozitia gazulului natural consta in cea mai mare parte din metan deosebindu-se de acesta printr-o compozitie chimica diferita. 
Compozitie si raspandire
Gazul natural este un amestec de gaze, care poate fi foarte diferit dupa asezarea zacamantului.Cea mai mare parte fiind constituita din metan, la care se adauga uneori in cantitati apreciabile de hidrocarburi saturate (alcane), metan (CH4), etan (C2H6),propan (C3H8) si hidrocarburi nesaturate alchene sau olefine si hidrocarburi aromatice sau arene care in lantul formulei chimice au o legatura dubla (=) ca eten (etilena) C2H4.Alcanele ce au o structura chimica inelara mai sunt numite si cicloalcane avand formula chimica generala CnH2n. 
Alchenele pot avea de asemenea forme ciclice ca ciclopentanul.Alchinele sunt hidrcarburi ce contin mai multe triple legaturi chimice cel mai reprezentativ este etina C2H2. Ultima grupa mai importanta a hidrocarburilor nesaturate este benzolul care are o forma structurala ciclica C6H6, dintr-o subgrupa a acestor hidrocarburi aromatice face parte naftalina C10H8. Pe cand terpenele (terpentina) nu sunt hidrocarburi pure din punct de vedere chimic.
Gazele naturale mai contin: vapori de gaze condensate din care cauza mai sunt numite gaze umede, hidrogen sulfurat H2S, care necesita indepartarea sulfului si pana la 9 % bioxid de carbon CO2 care diminueaza la fel calitatatea gazului.
In general gazul natural are in compozitie 85 % metan 4 % alte alcane (etan, propan, butan, pentan) si 11 % gaze inerte (care nu ard). Deosebit de valoroase sunt gazele naturale care contin heliu, aceste gaze fiind sursa principala de obtinere a heliului.
Modele de structura a unor hidrocarburi
Formare si exploatare
Gazul natural ia nastere prin procese asemanatoare petrolului cu care este gasit frecvent impreuna. Gazul se formeaza din organisme microscopice moarte (alge, plancton) fiind izolat de aerul atmosferic, in prezenta unor temperaturi si presiuni ridicate, conditii care au luat nastere prin sedimentarea pe fundul marilor fiind acoperite ulterior de straturi impermeabile de pamant.
Cea mai mare parte a gazelor naturale s-au format in urma cu 15 pana la 600 milioane de ani, fiind asociate cu zacamintele de petrol, mai rar se pot gasi sub forma de zacamintele unice de petrol sau gaz. Pentru prima oara in 1844 s-a gasit in Europa gaz natural in zona garii de est din Viena, urmate de noi descoperiri in 1892 prin forajele din regiunea Wels Austria.
Zacaminte mari de gaz se gasesc in North Field (peste 900 TCF oder 900 miliarde (1012) picioare cubice) in Katar (peninsula Arabiei) si Urengoi (peste 300 TCF sau 300 milarde (1012) picioare cubice) din Siberia, Rusia, de asemenea se presupun existenta unor zacaminte de gaz si mai mari in Iran.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gaze Naturale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!