Franta - Geografie Economica

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I
Repere geografice generale
Franta (franceza: France), oficial Republica Franceza (franceza: Republique francaise) este o tara situata in Europa de Vest (Franta metropolitana), care cuprinde si diverse insule si teritorii situate in alte parti ale planetei (Franta de peste mari). 
Dintre marile state europene, Franta este cel mai vechi stat constituit in jurul unui domeniu regal, initial organizat in jurul regiunii Ile-de-France a carei capitala este Parisul. Franta este membra a Consiliului Europei, membra fondatoare a Uniunii Europene (1957), a zonei Euro si a Spatiului Schengen. Este de asemenea unul din membrii fondatori ai Organizatiei Natiunilor Unite si unul din cei cinci membri permanenti ai Consiliului de securitate ONU (1945). Face parte si din Uniunea Latina (1972), Organizatia Mondiala a Comertului (1995), NATO (1949), Comitetul International Olimpic (1894), Organizatia Internationala a Francofoniei si din G8 (1975).
Desi marea parte a teritoriului francez se afla in vestul Europei, Franta este constituita si din teritorii aflate in America de Nord, Caraibe, America de Sud, vestul si sudul Oceanului Indian, nordul si sudul Oceanului Pacific si Antarctica. Franta metropolitana se intinde de la Marea Mediterana la Canalul Manecii si Marea Nordului si de la Muntii Alpi si Raul Rin pana la Oceanul Atlantic. Datorita formei geometrice a teritoriului Frantei continentale, tara este denumita colocvial ca Hexagonul. Se invecineaza cu: Belgia, Luxemburg, Germania, Elvetia, Italia, Monaco, Andorra si Spania. Asezarea geografica a Frantei este intre 42?20`-51?5` latitudine nordica, 5?55` longitudine vestica si 8?10` longitudine estica 
Suprafata totala a Frantei metropolitane este de 551.659 de km2, Franta fiind clasata astfel ca al 47-lea stat dupa suprafata. Suprafata totala, ce cuprinde toate regiunile, colectivitatile si teritoriile de peste mari, este de 674.843 de km2, ceea ce reprezinta 0,45% din suprafata totala a uscatului de pe Pamant. Populatia la recensamantul din 2007 era de 63,6 milioane locuitori si densitatea populatiei era de 98 loc/km2. Estimarile la 01.01.2010 indica o populatie de 64,7 milioane de locuitori in Franta metropolitana si in departamentele de peste mari.
Capitolul II
Incadrarea in tipologia statala conform criteriilor de clasificare
A. Cadrul natural si reteaua hidrografica
Franta poseda o larga varietate de relief, de la campiile din nordul si vestul tarii pana la lanturile muntoase din sud (Muntii Pirinei) si sud-est (Muntii Alpi), acestia din urma avand cel mai inalt punct din vestul Europei, Mont Blanc (4.810 de metri). Mai exista regiuni muntoase cum ar fi Masivul Central sau Muntii Vosgi.
Reteaua hidrografica este densa si orientata spre patru intinderi marine:
- Oceanul Atlantic: Loire (1.012 km), Garonne (650 km), Dardogne (472 km) 
- Marea Manecii: Seine (776 km) cu afluentii sai Moselle (550 km) si Marne (525 km)
- Marea Mediterana: Rhonul (812 km din care 552 km pe teritoriul Frantei) 
- Marea Nordului: Rhinul (195 km pe teritoriul Frantei ) si afluentul sau Meuse (950 km). 
Pe teritoriul Frantei exista si numeroase lacuri din care cele mai cunoscute sunt: Leman, Bourget, Grandlieu si d'Annecy. Apele Frantei sunt legate intre ele prin canale navigabile in lungime totala de 4.600 km.
B. Componenta teritoriului- polimeric
Stat centralizat, Franta este divizata in 22 de regiuni, plus colectivitatea teritoriala din Corsica, intre care sunt repartizate cele 96 de departamente metropolitane: Ain, Aisne, Allier, Alpes-de-Haute, Provence, Alpes-Maritimes, Ardeche, Ardennes, Ariege, Aube, Aude, Aveyron, Bas-Rhin, Bouches-du-Rhone, Calvados, Cantal, Charente, Charente-Maritime, Cher, Correze, Corse-du-Sud, Cote-d'Or, Cotes-du-Nord, Creuse, Deux-Sevres, Dordogne, Doules, Drome,Essone, Eure, Eure-et-Loir, Finistere, Grad, Gers, Gironde, Hautes-Alpes, Haute-Corse, Haute-Garonne, Haute-Loire, Haute-Marne, Hautes-Pyrenees, Haut-Rhin, Haute-Saone, Haute-Savoie, Haute-Vienne, Jura, Landes, Loire-et-Cher, Loire, Loire-Atlantique, Hauts-de-Seine, Herault, Ille-et-Vilaine, Indre, Indre-et-Loire, Isere, Loiret, Lot, Lot-et-Garonne, Lozere, Maine-et-Loire, Manche, Morbihan, Moselle, Nievre, Nord, Oise, Orne, Marne, Mayenne, Meurthe-et-Moselle, Meuse, Pas-de-Calais, Puy-de-Dome, Pyrenees-Atlantiques, Pyrenees-Orientales, Rhone, Saone-et-Loire, Sarthe, Savoie, Paris, Seine-Maritime, Seine-et-Marne, Seine-Saint-Denis, Somme, Tarn, Tarn-et-Garonne, Territoire de Belfort, Val-de-Marne, Val-d'Oise, Var, Vaucluse, Vendee, Vienne, Vosges, Yonne, Yvelines.
Republica numara de asemenea si 4 departamente peste mare: Guadalupe, Martinica, Reunion si Guyana. Franta detine 2 colectivitati teritoriale (Mayotte si Saint-Pierreet, Miquelon) si teritorii peste mare: Polinezia Franceza, Noua Caledonie, Insulele Wallis si Futuna si teritoriile din Australia si Antarctica: Adelia, Insulele Kerguelen, Crozet si Saint-Paul.
In Franta metropolitana exista 329 de arondismente, 3829 cantoane si 36551 comune. Principalele orase sunt: Lyon, Marsilia, Lille, Bordeaux, Toulouse, Nisa, Nantes, Grenoble, Strasbourg, iar capitala este Paris, care are control asupra tuturor regiunilor.
C. Criteriul politic administrativ
Republica Franceza este o republica unitara semi-prezidentiala, puterea executiva fiind reprezentata de Presedinte, ales prin sufragiu universal pe o durata de 5 ani; si de Guvern, condus de un Prim-Ministru numit de catre presedinte.
Franta este un stat unitar si prezinta urmatoarele caracteristici principale: a) este format dintr-un ansamblu unic de organisme constitutionale prin care se exercita puterea politica la nivel central si local; b) activitatea de guvernare se difuzeaza de la centru pe cale ierarhica; c) exista o singura ordine juridica intemeiata pe o constitutie unica; d) populatia are o singura cetatenie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Franta - Geografie Economica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!