Universul Galaxia Calea Lactee Sistemul Solar Soarele Planetele Sistemului Solar Mercur Venus Terra Marte Jupiter Saturn Uranus Neptun Principalele ipoteze cu privire la formarea Sistemului Solar Viitorul Sistemului Solar Bibliografie
Departe de suprafata Pamantului, dincolo de ceea ce pare o cupola uriasa presarata cu stele, se intinde nemarginitul Univers, realitate ce pare izvorata din cele mai fantastice si tulburatoare visuri. Ascuns de barierele timpului si spatiului, Universul a fost in cea mai mare parte a vremii necunoscut, neexplorat, ramanand dincolo de posibilitatile de cunoastere ale omului. Universul reprezinta lumea in totalitatea ei, probabil ca nemarginita in timp si spatiu, infinit de variata in ceea ce priveste formele pe care le iau materia, energia si informatia in procesul dezvoltarii lor perpetue. Intinderea uriasa a Universului e de neconceput pentru mintea omeneasca. Partea vizibila a Universului se intinde pana la 1,6 cvadrili de kilometri, si nimeni nu stie cat si ce este in afara acesteia.Despre nasterea si evolutia Universului s-au elaborat numeroase teorii . Cea mai acceptata dintre acestea este teoria marii explozii ( Big Bang ), care presupune ca Universul a luat nastere intr-o explozie uriasa acum circa 15 miliarde de ani. Acest eveniment unic a dat nastere nu numai materiei , ci si energiei, spatiului si chiar timpului. Calea Lactee, este galaxia gazda a sistemului nostru solar, a altor aproximativ 100-400 miliarde de stele cu planetele lor, precum si a peste 1.000 nebuloase. Toate obiectele din galaxie orbiteaza in jurul centrului de mas al galaxiei, numit si centru galactic. Calea Lactee este un gigant, avand o masa de circa 750-1.000 miliarde ori mai mare decat a Soarelui si un diametru de aproximativ 100.000 ani-lumina. Galaxia noastra face parte dintr-un grup de galaxii numit Grupul Local, format din 3 mari galaxii si un numar de alte 30 galaxii mai mici, in cadrul grupului ea fiind a doua ca marime dupa galaxia Andromeda (M31). Galaxia noastra are forma unei spirale uriase; bratele acestei spirale contin pe langa altele si materie interstelara, nebuloase si stelele tinere ce iau nastere permanent din aceasta materie. Pe de alta parte centrul galaxiei este format din stele batrane concentrate in grupuri cu forma sferica. Aceste grupuri sunt concentrate in special in centrul galactic. Dupa aparenta lor distributie pe cer, astronomul Harlow Shapley a ajuns la concluzia ca centrul galaxiei se gaseste ceva mai departe de noi decat se credea pana acum. Astfel, sistemul nostru solar este situat la 20 ani-lumina deasupra planului ecuatorial de simetrie, si la 28.000 ani-lumina de centrul galactic. Calea Lactee are 4 componente principale: nucleul, discul cu spirale, haloul si roiurile globulare. Varsta celor mai vechi stele din Calea Lactee a fost estimata recent la aproximativ 13,6 miliarde de ani, adica doar putin mai mica decat varsta estimata a Universului (13,7 miliarde de ani).
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.