Forma si Dimensiunile Pamanului

Extras din referat Cum descarc?

Pamantul este o planeta mijlocie ca marime si ocupa locul trei in ordinea departarii de Soare aflandu-se la circa 150 milioane km departare. Orbita pe care se misca in jurul Soarelui este excentrica si aceasta face ca Pamantul sa se poata afla intr-un punct mai apropiat de Soare, la (147.000.000 km, la 3 ianuarie) periheliu si in unul mai indepartat, numit afeliu (152.000.000 km la 4 iulie). Viteza de deplasare a Pamantului pe orbita este de 30,72 km/h la periheliu si 29,27 km/h la afeliu.
Forma Pamantului
Forma Pamantului este o consecinta a miscarilor sale si a pozitiei in cadrul Sistemului Solar a vecinatatilor sale. Forma Pamantului a preocupat mult pe oameni care au interpretat-o in mod diferit. Astazi, pe baza masuratorilor geologice, prin observatii din satelitii artificiali care se misca in jurul sau, prin fotografiere din spatiul cosmic, s-au stabilit clar forma si dimensiunile Pamantului.
Pamantul, din punct de vedere geometric, este un elipsoid de rotatie turtit la poli. Turtirea Pamantului se exprima prin raportul (a - b) in care ,,a" este raza ecuatoriela (= 6378,16 km) si ,,b" este raza polara (6356,68 km) si reprezinta 1/298,2. Aceste valori au fost adoptate de Uniunea Astronomica internationala (1964) si Uniunea Geodezica si Geofizica internationala (1967).
Facandu-se abstractie de relieful neregulat, forma Pamantului poarta numele de geoid, fiind proprie Pamantului.
Suprafata geoidului, din punct de vedere teoretic, este perpendiculara in fiecare punct, pe directia fortei gravitatiei.
I. Newton (1687), care a descoperit forta atractiei universale, a ajuns la concluzia ca asupra Pamantului se manifesta doua forte: forta de atractie care actioneaza in lungul razei terestre si forta centrifuga care actioneaza perpendicular pe axa polilor.
Din compunerea lor se formeaza o rezultanta care provoaca turtirea Pamantului la poli si bombarea in zona Euatorului. 
Pentru ca relieful este foarte accidentat, atunci cand se vorbeste de ,,suprafata terestra" se ia in considerare suprafata Oceanului Planetar care s-ar prelungi sub continente.
In geografia fizica, in climatologie si in geomorfologie se are in vedere suprafata reala a scoartei terestre si a apelor.
Geoidul, corpul geometric ce reprezinta forma teoretica a Pamantului obtinuta prin prelungirea in mod imaginar a nivelului mediu al Oceanului Planetar pe intreaga suprafata a globului, este apropiata de cea sferica.
Cand se vorbeste de forma reala a Pamantului se foloseste si o asa-numita suprafata- fizica, adica suprafata data de formele de relief pe care se efectueaza toate masuratorile terestre.


Fisiere in arhiva (1):

  • Forma si Dimensiunile Pamanului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!