Fertilitatea în India

Extras din referat Cum descarc?

Definirea conceptului 
Masa nascutilor vii intr-o anumita perioada de timp este pusa in legatura cu efectivul mediu de populatie. Este evident, insa, faptul ca nu intreaga populatie este implicata in procesul de reproducere, prin intermediul nascutilor vii, ci numai o parte a colectivitatii umane, aceea care alcatuieste contingentul fertil. Contingentul fertil cuprinde populatia feminina in varsta de 15-49 de ani (in practica demografica, datorita influentei nesemnificative a efectivului si structurii contingentului fertil masculin 18-54 de ani, analiza se concentreaza exclusiv asupra contingentului fertil feminin).
Prin, fertilitate intelegem fenomenul demografic ce desemneaza intensitatea nasterilor intr-o populatie feminina de varsta fertila (15-49 ani). Cifric, masurarea fertilitatii, la modul cel mai general, se face raportand masa nascutilor vii dintr-o colectivitate la populatia feminina de varsta fertila apartinand respectivei colectivitati.
Nivelul fertilitatii este influentat de trei categorii de factori: 
o factori biologici (fiziologici) - influenteaza nivelul fertilitatii prin influenta exercitata asupra fecunditatii. 
- Potentialul reproductiv al femeilor; 
- Varsta sau limitele de varsta ale perioadei reproductive; 
- Sterilitatea postnatala; 
- Boli
o factori intermediari - afecteaza atat fertilitatea, cat si fecunditatea: 
- Factori ce afecteaza expunerea la relatii sexuale; 
- Factori ce afecteaza expunerea la conceptie; 
- Factori ce afecteaza sarcina si nasterea.
o factori socio-economici si culturali -sunt determinanti ai nivelului si evolutiei fertilitatii (ai comportamentului reproductiv al populatiei). 
- Urbanizarea; 
- Schimbarile petrecute in functiile si structura familiei; 
- Nivelul de trai corelat cu costul educatiei copiilor; 
- Nivelul crescut de educatie a populatiei, in general, si al femeilor in special; 
- Mobilitatea.
Principalii indicatori statistico-demografici folositi in determinarea fertilitatii sunt urmatorii:
- Rata generala a fertilitatii
Aceasta rata reprezinta un indicator obtinut prin raportarea numarului nascutilor vii dintr-o perioada (un an, de obicei) la numarul mediu al populatiei feminine de varsta fertila. Se calculeaza dupa formula: 
f (sau RGF) = (N/F15-49)l000, unde:
F15-49 - totalul femeilor de varsta fertila
N - suma nascutilor vii
f- rata generala a fertilitatii.
Semnalam faptul ca, in calcul, se ia in considerare intregul efectiv al nascutilor vii, deoarece numarul nascutilor vii de catre femei sub si peste limitele de varsta ale contingentului fertil este nesemnificativ.
Analiza fertilitatii populatiei feminine trebuie continuata prin stabilirea particularitatilor de manifestare a fenomenului in subcolectivitati de populatie, grupate dupa caracteristici demografice, socio-economice, socio-culturale si teritoriale. Din punct de vedere al carcteris-ticilor demografice, prezinta interes indeosebi analiza fertilitatii pe varste sau grupe cincinale de varsta, in cadrul contingentului feminin fertil, precum si analiza fertilitatii in functie de starea civila a populatiei feminine fertile.
? Rata de fertilitate pe varste
Aceasta desemneaza un indicator rezultat din raportarea numarului de nascuti vii de catre femeile de o anumita varsta (grupa de varsta) la numarul mediu al femeilor de varsta (grupa de varsta) respectiva. Se calculeaza dupa formula: 
fx = (Nx/ Fx)-1 000, unde: 
x - reprezinta varsta 
Fx - totalul femeilor de o anumita varsta x 
Nx - efectivul nascutilor vii de catre femeile de o anumita varsta x 
fx - rata specifica a fertilitatii pe varste 
Asadar, efectivul nascutilor vii de catre femeile de o anumita varsta este in functie de intensitatea fertilitatii specifice si de numarul populatiei feminine corespunzator varstei respective.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fertilitatea in India.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!