Fenomene Orajoase in Dobrogea de Nord

Extras din referat Cum descarc?

Riscurile climatice se exprima printr-un mare numar de fenomene atmosferice care pot avea pentru omenire consecinte uneori dezastruoase,deoarece produc pagube, victime omenesti si provoaca pagube materiale deosebit de grave.
Climatul mediu si maxim anual de zile cu
fenomene meteorologice periculoase pe zone geografice
(1961-2000)
Fenomenul Parametrul Campia si dealurile vestice Carpatii Occidentali Podisul Transilvaniei Carpatii Meridionali Dealurile Subcarpatice
Podisul Getic Campia Romana Podisul Dobrogei Carpatii Orientali Podisul Moldovei Depresiuni
si culoare intra-montane
Grindina Max. 12 31 7 26 8 12 6 16 6 12
Med. 1.4 9.0 1.9 7.0 2.0 1.8 0.9 6.5 1.5 2.7
Oraje Max. 74 86 78 93 90 71 51 76 58 94
Med. 43.9 42.0 42.9 41.4 48.2 40.5 25.6 35.2 35.3 50.0
Ceata Max. 110 293 162 322 178 98 112 294 98 205
Med. 66.0 128.1 95.7 228.9 64.8 60.0 60.1 245.0 60.0 115.0
Chiciura Max. 38 162 31 203 31 35 27 185 33 125
Med. 13.2 112.0 12.2 133.0 9.9 13.0 6.7 120.0 10.0 26.0
Sursa: inmh
Orajele sunt manifestari vizibile sau audibile ale electricitatii existente in atmosfera. Ele reprezinta de fapt efectele unor descarcari electrice discontinui, adica fulgerul si tunetul luate impreuna, repetate intre nori sau nori si pamint prin fulgere si tunete. Se prezinta sub forma de linii sinuoase, stratificari instabile a aerului sunt insotite de averse, grindina, vinturi violente, contraste termice rapide.
Pot fi : convective - produse ale conditiilor locale datorita incalzirii excesive ale suprafetei terestre.
frontale - ca rezultat al turbulentei determinate de trecerea maselor de aer rece se infiltreaza sub cel cald, rezultind instabilitate.
In stadiul de cumulus -este caracteristica miscarea ascendenta a aerului, unde are loc condensarea vaporilor de apa in picaturi, produce eliberarea caldurii latente care furnizeaza energie pentru miscarile ascendente si formarea orajelor.
Trasnetele, fulgerele si tunetele
Cand tensiunea electrica din interiorul norului ajunge pana la zeci de milioane de volti, se produc puternice descarcari electrice. Ele descriu un zig-zag: trasnetul. 
Sub efectul acestei descarcari electrice, se produce o lumina imensa, fulgerul, a carui durata este de ordinul unui sfert de secunda. Tunetul este zgomotul produs de aerul incalzit la 30 000 C, cand este strabatut de un fulger.
Fenomenele orajoase se produc in urma dezvoltarii norilor Cumulonimbus, in conditiile unei stratificari instabile a aerului, la care se adauga prezenta unei cantitati mari de vapori de apa. Orajele iau nastere datorita incalzirii puternice a maselor de aer, in functie de directia de deplasare a acestora, de caracteristicile reliefului. Orajele frontale se produc frecvent in fronturile reci, dar se pot intalni si insotind frontul cald. 
In cadrul frontului cald, orajele se produc atunci cand aerul cald, instabil, se ridica deasupra aerului rece care se retrage. Sunt mai putin frecvente decat orajele frontului rece. In cadrul frontului rece se produc oraje atunci cand o masa de aer rece patrunde intr-o masa de aer instabil si mai cald, care este silit sa urce rapid pe panta aerului rece. Norii Cumulonimbus astfel formati se intind pe sute de km lungime si pe cateva zeci de km latime, cu spatii largi, mai putin turbulente intre celulele orajoase. 
In aceeasi masa de aer, orajele au dezvoltarea maxima vara, si depind de marimea instabilitatii si de grosimea stratului atmosferic instabil.
Fenomenele orajoase au 3 stadii de dezvoltare:
-stadiul de evolutie (stadiul de cumulus), in care predomina curentii ascendenti.
-stadiul de maturitate in care norul Cumulonimbus apare mult dezvoltat. Picaturile de apa devin destul de mari incat incep sa cada sub forma de precipitatii. Asa apar curentii descendenti care ating solul, determinand racirea aerului si cresterea intensitatii vantului.
-stadiul de disipare apare cand curentul ascendent devine descendent, iar precipitatiile diminueaza, si, desigur, si viteza descendentei. 
Varful norilor se aplatizeaza luand forma de nicovala.
Cunoasterea producerii acestui fenomen pe teritoriul Dobrogei este
determinata de cerinte de natura practica, in vederea evitarii pagubelor materiale din diferite ramuri economice (sistemul energetic national, constructii, navigatie aeriana, linii de telecomunicatii), dar nu trebuie neglijate nici in activitatea de proiectare a unor obiective.
Fulgerul este un arc luminos rezultat in urma unui proces de descarcare electrica cauzat de o diferenta de potential electrostatic.
Acest fenomen meteorologic are loc in natura intre 2 nori de polarizare diferita.Descarcarea nor pamant se numeste trasnet.
Prin curentii de aer existenti in nor precum si prin repartizarea inegala de gheata si apa se formeaza prin frecarea straturile norului, spatii cu incarcatura (ionica) electrosatica negativa si pozitiva. Stratul superior al norului este in mod normal incarcat pozitiv iar stratul inferior negativ. Zona de trecere dintre sarcinile pozitive si negative au loc la inaltime mare si temperaturi intre -10?C si -15?C aici picaturile de apa din nor se transforma in cristale de gheata, acesti nori de furtuna fiind numiti Cumulonimbus (nimbus cumulus) nori in care cu o probabiltate mare vor lua nastere fulgere.
Fulgerul are in medie 4 sau 5 descarcari principale sau propriu zise care necesita o descarcare prealabila ce dureaza 0,01 Sec. iar cea pricipala numai 0,0004 sec. dupa o pauza scurta (0,03 s - 0,05 s) urmeaza descarcari noi, au fost obsevate astfel de descari atingand un numar de 42 cu o intensitate in medie de 20.000 Ampere. 
Un fulger/trasnet in medie atinge lungimea de 1 - 2 km, iar in zonele tropicale unde umiditatea aerului e mai ridicata atinge 2 - 3 km lungime. In nori s-au observat fulgere cu o lungime 5 - 7 km iar cu ajutorul radarului pentru fulgere, unele ce ating 140 km lungime. 
Formele de fulger :
Fulgerul liniar - sub forma unei benzi stralucitoare de lumina albastruie, simple 
sau ramificate care serpuiesc intre 2 nori sau intr-un nor si suprafata terestra.
Fulgerul sferic sau globular - de culoare galben - rosiatica avind diametre de la citiva centrimetri pina la citeva zeci de centrimetri.
Viteza lui de coborare catre suprafata terestra este moderata sau mica, poate fi observat pe un interval de timp mai lung. Cel mai adesea insa el produce explozii puternice ca urmare a expansiunii bruste a gazelor comprimate in globul de foc - apar foarte rar mai ales in urma descarcarilor electrice de mare amploare.
Fulgerul in forma de margele sau boabe de matanii reprezinta o forma de tranzitie intre fulgerul liniar si cel globular.
Fulgerul plat sau difuz este o descarcare electrica in interiorul norului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fenomene Orajoase in Dobrogea de Nord.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!