Fenomene Hidrice de Risc în Localitatea Pâhnești

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1860
Mărime: 1.10MB (arhivat)
Publicat de: Mina Burcea
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gabriela Toroimac

Extras din referat

1.Prezentarea generală a arealului

a.Aşezare geografică

Localitatea Pîhneşti este situat în partea de nord-est a judeţului Vaslui, la 46° 46’ 45.84 ’’ latitudine nordică şi 28° 1’59.88’’ longitudine estică facând parte din comuna Arsura. Satul Pâhneşti are ca vecini: la nord – satul Fundătura care face parte chiar din aceeaşi comună ; la sud se învecinează cu satul Duda(comuna Duda-Epureni);în sud-est se învecinează cu satul Valea Grecului(comuna Duda-Epureni ); la nord-est se învecinează cu satul Mihail Kogălniceanu care face parte din aceeaşi comună iar in partea de vest se învecinează cu satul Avereşti( comuna Buneşti – Avereşti).

Localitetea se află situată la 70 km faţă de Vaslui, 20 km de Huşi şi 14 km de Vama Albiţa.

Judeţul Vaslui Pâhneşti comuna Arsura

b. Caracteristici fizico-geografice.

Cu privire la relief, arealul respectiv se găseşte în nord-estul Podişuliui Central Moldovenesc, pe dealurile ce străjuiesc Lunca Prutului; aplicând metoda observaţiei în zona arealului studiat se intâlnesc cueste (forme de relief ca un povârniş, apărute într-o regiune în care stratele cu roci dure alternează cu cele moi, datorită eroziunii apelor curgătoare şi retragerii treptate a versanţilor). Din punct de vedere hidrografic localitatea se situeza în bazinul rîului Prut , care are o suprafaţa de 27.500 km², o lungime a cursului de apă de 953 km, şi un debit mediu de 110 m³/s (debitul maxim înregistrat fiind de aprox. 2400 m³/s) Din arealul studiat Prutul primeste ca afluent râul/pârâul Pruteţ ,cu un bazin de recepţie de 350 km² şi o lungime a cursului de apa de 40 km , având izvoare în localitatea vecină ( satul Fundatura) sau chiar in localitatea Pâhneşti( Uluci, Şipote, Ochiu) ,astfel acesta are un debit foarte mic( mai ales în zona arealului) şi prezintă niveluri ridicate doar la topirea zăpezilor şi in perioadele cu ploi torenţiale ; uneori la secete mari acesta chiar seacă.

Relieful arealului localităţii Pâhneşti- hartă satelitară

Clima este temperat continentală cu influenţe estice, fiind caracterizată prin amplitudini termice mari şi de precipitaţii neuniforme, temperatura medie anuală situându-se în jurul valorii de 9 grade Celsius iar direcţia dominantă a vântului este din nord şi sud. Iernile sunt adesea foarte reci cu iar zapezile sunt adesea viscolite datorită prezenţei crivăşului.

c. Caracterisitici social-economice

La începutul sec. al-XIX -lea pe locul pe care astăzi se află vatra satului era doar o pădure ; cu timpul oamenii au restrîns suprafaţa acesteia exploatand lemnul , iar in locul ei şi-au stabilit locuintele si au cultivat terenurile.

In prezent localitatea dispune de forţă de muncă calificată în următoarele meserii: confecţioneri, sudori, mecanici, zugravi, tâmplari. Meseriile specifice localitaţii sunt ţesutul manual, torsul ferelor şi fibrelor, croşetatul, tâmplărie, fierărie. Ocupaţia de bază rămâne agricultura, caracterizată prin cultura plantelor, a cerealelor (în special porumb, grâu, floarea soarelui, ovăz), creşterea animalelor (porcine, ovine, bovine, cabaline), apicultură, viticultură. Arealul localitaţii Pîhneşti este „căminul” muscatului otonel din judeţul Vaslui dar mai prezinta şi alte soiuri.Se întâlnesc următoarele soiuri de struguri: Fetească albă, Crâmpoaie, Sârba, Riessling, Ottonel, Merlot, Zghiahara.

Preview document

Fenomene Hidrice de Risc în Localitatea Pâhnești - Pagina 1
Fenomene Hidrice de Risc în Localitatea Pâhnești - Pagina 2
Fenomene Hidrice de Risc în Localitatea Pâhnești - Pagina 3
Fenomene Hidrice de Risc în Localitatea Pâhnești - Pagina 4
Fenomene Hidrice de Risc în Localitatea Pâhnești - Pagina 5
Fenomene Hidrice de Risc în Localitatea Pâhnești - Pagina 6
Fenomene Hidrice de Risc în Localitatea Pâhnești - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Fenomene Hidrice de Risc in Localitatea Pahnesti.doc

Ai nevoie de altceva?