Fenomene de Risc din Arealul Municipiului Suceava

Extras din referat Cum descarc?

a. Terminologie
In literatura de specialitate se utilizeaza diferiti termeni diversi de cuantificare a pierderilor materiale si umane determinate de fenomenele naturale periculoase sau extreme (hazarde, riscuri, dezastre, calamitati etc). 
Hazardul este un concurs de imprejurari (favorabile sau nefavorabile) a caror cauza ramane necunoscuta, o intamplare neprevazuta, neasteptata (joc de hazard) (DEX). Dupa Dictionarul IDNDR (1992), hazardul reprezinta un eveniment amenintator, sau o probabilitate de aparitie intr-o regiune si intr-o perioada data a unui fenomen natural cu potential distructiv mare pentru om, societate si mediu. Hazardele climatice sunt ,,fenomene climatice aleatoare de mare amploare, care sugereaza mai mult conditiile" lor genetice intamplatoare, cu urmari subintelese, ceva ce pare de neexplicat si deci, greu de prevazut (Bogdan O., Niculescu E., 1999). Hazardele climatice se pot confunda uneori cu fenomene climatice extreme, deosebirea dintre cele doua notiuni constand in faptul ca hazardul pune accent pe cauza, iar riscul pe consecintele potentiale probabile.
Conform Dictionarului IDNDR (1992), riscul reprezinta potentialitatea hazardului (deci a cauzei) de a produce dezastre (consecinte), sau numarul posibil de pierderi umane, persoane ranite, pagube asupra proprietatilor si intreruperea activitatilor economice in timpul unei perioade de referinta si intr-o regiune data, pentru un fenomen particular. 
b. Clasificarea riscurilor climatice din arealul municipiului Suceava
Desi criteriile de clasificare sunt foarte diverse (zonei climatice, vitezei de declansare, elementului declansator, pierderi totale etc), am utilizat criteriul sezonului de manifestare, conform caruia am identificat urmatoarele fenomenele climatice de risc:
1. riscuri climatice din perioada rece a anului (valurile de frig si inversiunile termice, inghetul, bruma, poleiul, chiciura, viscolul, ninsorile abundente si stratul de zapada);
2. riscuri climatice din perioada calda a anului (valurile de caldura, furtunile de vara cu sau fara grindina sau trasnete, incendiile naturale, ploile sau aversele torentiale etc.);
3. riscuri climatice posibile tot anul (fenomene de uscaciune si seceta, excesul de umiditate, vanturile violente).
c. Riscurile climatice din perioada rece a anului
Valurile de frig si singularitatile termice negative
In timpul unui an, mediile lunare ale temperaturilor minime zilnice sunt negative din decembrie pana in martie. Cele mai mici valori medii ale temperaturilor minime zilnice se inregistreaza in ianuarie, respectiv -18,1?C. 
Riscurile asociate valurilor de frig si singularitatilor termice negative sunt numeroase. Cel mai afectat este organismul uman, desi acesta dispune de un anumit potential de adaptare la temperaturi scazute (comportamentul a frigore). De asemenea, perioadele cu temperaturi scazute afecteaza aparatul respirator si aparatul cardiovascular. Totusi, majoritatea victimelor provin din categoria persoanelor fara adapost, moartea survenind mai ales prin inghet.
De asemenea, un numar considerabil de decese se datoreaza intoxicatiilor cu monoxid de carbon sau incendiilor, produse ca urmare a functionarii sau utilizarii necorespunzatoare a instalatiilor de incalzit. Temperaturile foarte scazute perturba si activitatea economico-sociala, prin ingreunarea transporturilor (mari dificultati la pornirea autovehiculelor, inghetul carosabi1ului, contractia sinelor de cale ferata), prin scaderea tensiunii in reteaua de alimentare cu gaze naturale etc.
Inversiunile de temperatura, sunt in stransa legatura cu valurile de frig, accentuand racirile din vecinatatea suprafetei terestre. Riscul asociat inversiunilor termice se datoreaza valorilor mari ale frecventei, duratei si, cu deosebire, ale intensitatii acestora. 
Riscurile asociate inversiunilor termice sunt reprezentate, in principal, de atingerea unor temperaturi foarte scazute, respectiv de aparitia cetii persistente. 
Vulnerabilitatea fata de inversiunile termice este ridicata de-a lungul culoarului Sucevei si mult mai redusa in orasul propriu-zis.
Din analiza temperaturilor minime absolute s-a constatat ca lunile de toamna si iarna au favorabilitatea de producere a inversiunilor termice ridicata, datorita influentei anticiclonale, datorita topirii stratului de zapada (pentru care suprafata terestra consumand caldura, se raceste, astfel racindu-se si stratul inferior al atmosferei), datorita inregistrarii in aceasta perioada a cetii si receptarii, de catre sectoarele mai inalte a maselor de aer calde si umede a circulatiei vestice, mai ales toamna. In perioada aprilie-septembrie favorabilitatea producerii inversiunilor termice este mai mica, diferentele termice nedepasind 2.8?C.
Inghetul si bruma
Bruma reprezinta o depunere de cristale foarte fine de gheata (cu dimensiuni intre 1-5 mm), in forma de solzi, ace, pene sau evantaie, observata pe sol si pe obiectele de la sol a caror suprafata este racita suficient (sub 0? C) pentru a putea produce condensarea solida a vaporilor de apa din aer. Se formeaza toamna, iarna si primavara, in timpul noptilor senine si calme, cand temperatura suprafetei devine negativa. Conditiile optime de producere a brumei sunt: 
- regim anticiclonic (presiune atmosferica ridicata); 
- timp senin si calm (sau cu vant slab, sub 2 m/s); 
- umezeala relativa ridicata (peste 80 %); 
- temperaturi negative in aer, la -2 sau -3 ?C, observandu-se intensitatea maxima a depunerilor.
Temperatura scazuta a obiectelor pe suprafata carora se depune bruma este cauzata, cel mai adesea, de procesele de racire asociate unei radiatii terestre foarte intense, fapt pentru care intervalul optim de formare a brumei este plasat in cursul noptii si dimineata devreme, in preajma rasaritului Soarelui. Bruma reprezinta un fenomen meteorologic care nu poate fi separat de racirea vremii, respectiv de inghet, fapt pentru care cele doua, inghetul si bruma., trebuie analizate impreuna. In anotimpurile de tranzitie, in conditiile unor advectii de aer rece dinspre V, NV, N sau NE Europei, se produc ingheturile si brumele timpurii de toamna si cele tarzii de primavara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fenomene de Risc din Arealul Municipiului Suceava.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!