Federatia Rusa

Extras din referat Cum descarc?

Stat in Eurasia, Federatia Rusa ocupa o suprafata de 17 075 400 km (, situandu-se pe locul I pe glob. Capitala este Moscova.
De dimensiuni continentale, desfasurata in estul Europei si in nordul Asiei, Rusia are un relief variat, o clima temperata cu un continentalism excesiv in estul Siberiei, o retea uriasa de ape curgatoare, numeroase lacuri, un bogat fond forestier si o fauna diversa. Partea apuseana este ocupata de Marea Campie Rusa (est-europeana) , presarata cu coline si podisuri vechi (Podisul Valdai - altitudinea maxima 343 m) si cu altitudine sub nivelul marii in apropierea Marii Caspice. De partea asiatica, mult mai extinsa, Campia Rusa este separata prin sistemele Muntilor Ural, dezvoltati pe directia N-S pe mai mult de 2000 km (altitudinea maxima 1894 m) care, prin nenumaratele resurse de subsol constituie un adevarat muzeu mineralogic. In partea asiatica se afla Campia Siberiei de Vest (drenata de fluviul Obi), Podisul Siberiei Centrale (intre fluviul Enisei si Lena, altitudinea medie 1000 m) si Muntii Siberiei Orientale (Verhoiansk, Cerski, Kolama, muntii vulcanici din Peninsula Kamciatka, intre care Kliucevski, 4750 m, constituind altitudinea maxima din Rusia). In sudul Siberiei Centrale se afla Muntii Saiani si Altai, iar in extremul SE, spre Marea Japoniei, Muntii Sihote Alin. Dominanta este clima temperata cu nuante maritime in V (spre Marea Baltica) si in E (spre Oceanul Pacific), unde apar influente musonice; o mare parte a tarii are un climat rece, polar aspru (cu ierni ce tin 8 - 10 luni si veri scurte, racoroase); in Siberia Orientala continentalismul este excesiv (Verhoiansk -75 (C, minima absoluta). Printre marile fluvii ale Rusiei se numara: Volga (3530 km), Obi (5410 km), Enisei (4102 km), Lena (4400 km), Kolama (2129 km), Amur (la granita cu China, 4400 km). Pe teritoriul Rusiei se afla lacul Baikal (31500 km, cel mai adanc de pe glob, 1620 m), iar in sud-estul partii europene are acces la Marea Caspica (de fapt este cel mai mare lac de pe Terra, 371000 km. In N se desfasoara tundra si silvotundra (peste 1/3 din teritoriul Rusiei), iar in sudul acesteia taigaua, imensa padure ce ocupa aproape 1/2 din suprafata tarii. Padurea de foioase si stepa ocupa suprafete restranse in partea europeana a tarii. Fauna, foarte variata, cuprinde numeroase animale cu blanuri scumpe (zibeline, samuri, vulpi argintii, s. a.), elani, ursi, pasari migratoare, reptile, s. a. Exista 23 de Parcuri Nationale, intinse pe sute de mii de ha, in care sunt ocrotite elemente valoroase ale faunei (tigrul siberian, cerbul sika, foca de Baikal, s. a.) Stat cu economie industriala - agrara in curs de transformare, Rusia dispune de uriase resurse de materii prime minerale, forestiere, agricole; valorificarea resurselor minerale este costisitoare din cauza situarii lor (a celor mai multe) in regiuni greu accesibile din Siberia, slab ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Federatia Rusa - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!