Factorii Naturali In Turismul Balnear

Extras din referat Cum descarc?

Medicina balneara capata pe zi ce trece noi valente, paralel cu dezvoltarea social-economica a tarii noastre si cu cresterea si modernizarea bazei materiale aentru curele in stasiunile balneo-climaterice. Romania, datorita asezarii geografice si structurii geologice complexe a scoartei pamantului, dispune de o mare bogatie de factori naturali de cura ape minerale, mofete (emanatii naturale de gaze terapeutice), namoluri, lacuri terapeutice raspandite cu generozitate pe aproape intreaga suprafata a tarii, in diferite zone climatice. Pe teritoriul tarii noastre exista aproape toate tipurile de apee conuscute oligominerale, alcaline, alcalino-teroase, clorurate-sodice, iodurate, sulfatate, feruginoase, arsenicale, sulfuroase, carbogazoase, radioactive, etc cu o foarte mare varietate in privinta compozisiei chimice, a gradului de mineralizare si a temperaurii lor. Tara noastra dispune, de asemenea, de tipuri variate de climat, in raport cu unitatile geografice si cu altitudinea (climat litoral, de campie, de dealuri ti coline, de munti mijlocii si inalti). Se cunoaste ca o serie de factori naturali de cura au fost utilizati pentru tratament cu aprope doua milenii in urma, doveui materiale atestand ca romanii au folosit ape minerale de la Baile Herculane in scopuri terapeutice. In decursul timpului, descoperirea de ape mineralesi namoluri a creat premisele aparitiei unor stabilimente balneare, la inceput mai rudimentare, care incepand din sec. XVIII si XIX s-au dezvoltat treptat. Tara noestra dispune astazi de peste 160 de statiuni si localitati cu factori curativi naturali. In multe dintre ele, destinate tratamentului cu factori naturali, s-au construit unitati moderne de tipul hotelurilor de cura si a complexelor sanatoriale, in care serviciile de cazare, masa si tratament sunt oferite in cadrul aceleiasi cladiri (ex. Baile Felix, Baile Herculane, Sovata, Baile Tusnad, Covasna, Caciulata, Amara, Sangeorz-Bai, Mangalia, Slanic, etc.). Sectorul cu clima continental-moderata din jumatatea sud-vestica a tarii (Campia Tisei, dealurile Banatului si Pod. Transilvaniei). Sectorul cu clima continental-moderata din jumatatea sud-estica a tarii (Subcarpatii, Campia Romana, Pod. Moldovei si Dobrogea). Sectorul cu clima de litoral maritim (Delta Dunarii si o fasie lata de 15-20 km de-a lungul tarmului Marii Negre). Sectorul climei de munte corespunzatoare arcului carpatic de pe teritoriul romanesc.
I. Clima: -este unul din factorii naturali importanti de care trebuie sa se tina seama la trimiterea in statiune -reprezinta totalitatea fenomenelor meteorologice ce caracterizeaza starea medie a atmosferei intr-un anumit loc si pe o anumita perioada de ani. Caracteristicile generale ale climei Romaniei: -Temperatura medie anuala a aerului- variaza intre aprox. 11*C de-a lungul litoralului romanesc al M. Negre, pe valea Dunarii si in SV-ul tarii, pana la 2*C pe carfurile cele mai inalte ale Carpatilor Meridionali. Muntii sunt ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Factorii Naturali In Turismul Balnear
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!