Explicarea fenomenului de tornadă și factorii declanșatori

Extras din referat Cum descarc?

Explicarea fenomenului de TORNADA si factorii declansatori
Tornadele ("TWISTERS") sunt perturbatii atmosferice violente, cu caracter turbionar,de dimensiuni reduse,care se formeaza sub aspectul unei coloane inguste,rotindu-se foarte repede , asemanator cu o palnie care se roteste foarte repede,atingand solul,iar la declansarea vartejului se aude un zgomot asemanator vuietului unui avion.Diferenta dintre tornado si mesociclon (furtuna circulara) nu este definita foarte bine Tornadele mai sunt denumite si vartejuri,iar acest termen de tornado inseamna " a tuna" si provine din latina. Tornadele apar fara niciun fel de avertisment,pot aparea in orice zi si la orice ora daca au conditiile necesare formarii si pot aduce mari pagume atat materiale cat si morale.Cele mai puternice tornade pot distruge casele,cladirile din caramida,pot ridica in aer autobuze sau masini,devasta ferme,orase sau chiar metropole.In anul 2002,au murit 52 persoane in timpul tornadelor si multe alte sute au fost ranite.
Tornadele au un diametru mediu de 50 metri,dar s-au inregistrat si tornade de dimensiuni mai mari. Tornadele din emisfera sudica (toma de ciclonice)se invart,de regula in sensul acelor de ceasornic,iar cele din emisfera Nordica (toma de anticilonice) se invart in sensul acelor de ceasornic,in jurul unui centru de presiune joasa. Viteza vantului la nivelul solului variaza intre 60km/h si 500km/h, cele din urma fiind cele mai periculoase. In Statele Unite ale Americii au loc aproximativ 1000 tonade in fiecare an.
Tornadele sunt produse de mai multe tipuri de conditii climatice. Majoritatea meteorologilor considera insa ca acestea se declanseaza ca urmare a ciocnirii curentilor de aer cald si rece care formeaza o suprafata circulara de presiune atmosferica scazuta,. 
Odata ce aerul incepe sa se ridice si devine saturat , aceasta va continua sa creasca la inaltimi mari si de a produce un nor furtuna in cazul in care atmosfera este instabila. O atmosfera instabila este una in care temperatura scade rapid cu inaltimea.
Instabilitatea atmosferica poate aparea, de asemenea, atunci cand de aerul uscat intalneste aerul umed aproape de suprafata pamantului.Tornadele se formeaza la baza norilor cumulonimbus, unde aerul rece si uscat se intalneste cu cel cald si umed si sunt asociate intotdeauna cu puternice furtuni.Aerul cu un front atmosferic scazut are tendinta sa se ridice si sa creeze un curent vertical puternic. Acest curent atrage aerul cald de la nivelul solului care se invarte din ce in ce mai rapid si absoarbe aerul din imprejur ca un aspirator. In cazuri extreme, aceste curente puternice de aer pot atinge viteze de 500 km pe ora sau chiar 800 km pe ora. Cele mai puternice tornade se declanseaza in conditiile unor furtuni 'super-cell'. Norii rotativi ai furtunii pot fi detectati pe radarele meteorologice ca avand o circulatie bine definita, pe care meteorologii o numesc mesociclon Norii uriasi 'super-cell' ating inaltimi mai mari decat cele ale Muntilor Everest, au un diametru intre 10 si 16 km, sunt de lunga durata, de pana la cateva ore si se deplaseaza mii de km, producand cateva tornade. Coloana de aer in forma de palnie devine vizibila datorita vaporilor de apa condensati din stratele exterioare, in momentul in care umiditatea este suficient de ridicata , dar chiar daca circulatia aerului este indreptata spre interior si tinde sa se ridice, norul din interiorul vartejului cu presiune joasa se extinde descendent de la baza.
TRI-STATE TORNADO (1925) :
DESCRIERE ,CONSECINTE,COST
Tri-State Tornado s-a declansat miercuri ,18 martie 1925 ,la aproximativ 1:01 , si a fost cea mai mortala tornada din istoria Statelor Unite. Cu 695 decese confirmate, tornada a ucis de doua ori mai multe persoane decat cea din 1840, Marea Natchez Tornado. Pista lasata de tornada a fost cea mai lunga inregistrata vreodata in lume: tornada a trecut de la Missouri de sud-est, prin intermediul Southern Illinois, apoi in Indiana de sud-vest. Tornada a avut loc in 3 state,de unde si denumirea de TRI-State tornado: Indiana ,Missouri si Illinois.


Fisiere in arhiva (1):

  • Explicarea Fenomenului de Tornada si Factorii Declansatori.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!