Explicarea fenomenului de tornadă și factorii declanșatori

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3358
Mărime: 146.42KB (arhivat)
Publicat de: Ludmila Miu
Puncte necesare: 7
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE,BUCURESTI FACULTATEA DE MARKETING

Extras din referat

Explicarea fenomenului de TORNADA si factorii declansatori

Tornadele (“TWISTERS”) sunt perturbatii atmosferice violente, cu caracter turbionar,de dimensiuni reduse,care se formeaza sub aspectul unei coloane inguste,rotindu-se foarte repede , asemanator cu o palnie care se roteste foarte repede,atingand solul,iar la declansarea vartejului se aude un zgomot asemanator vuietului unui avion.Diferenta dintre tornado si mesociclon (furtuna circulara) nu este definita foarte bine Tornadele mai sunt denumite si vartejuri,iar acest termen de tornado inseamna “ a tuna” si provine din latina. Tornadele apar fara niciun fel de avertisment,pot aparea in orice zi si la orice ora daca au conditiile necesare formarii si pot aduce mari pagume atat materiale cat si morale.Cele mai puternice tornade pot distruge casele,cladirile din caramida,pot ridica in aer autobuze sau masini,devasta ferme,orase sau chiar metropole.In anul 2002,au murit 52 persoane in timpul tornadelor si multe alte sute au fost ranite.

Tornadele au un diametru mediu de 50 metri,dar s-au inregistrat si tornade de dimensiuni mai mari. Tornadele din emisfera sudica (toma de ciclonice)se invart,de regula in sensul acelor de ceasornic,iar cele din emisfera Nordica (toma de anticilonice) se invart in sensul acelor de ceasornic,in jurul unui centru de presiune joasa. Viteza vantului la nivelul solului variaza intre 60km/h si 500km/h, cele din urma fiind cele mai periculoase. In Statele Unite ale Americii au loc aproximativ 1000 tonade in fiecare an.

Tornadele sunt produse de mai multe tipuri de condiţii climatice. Majoritatea meteorologilor consideră însă că acestea se declanşează ca urmare a ciocnirii curenţilor de aer cald şi rece care formează o suprafaţă circulară de presiune atmosferică scăzută,.

Odată ce aerul începe să se ridice şi devine saturat , aceasta va continua să crească la înălţimi mari şi de a produce un nor furtună în cazul în care atmosfera este instabilă. O atmosferă instabilă este una în care temperatura scade rapid cu înălţimea.

Instabilitatea atmosferică poate apărea, de asemenea, atunci când de aerul uscat intalneste aerul umed aproape de suprafaţa pământului.Tornadele se formeaza la baza norilor cumulonimbus, unde aerul rece si uscat se intalneste cu cel cald si umed si sunt asociate intotdeauna cu puternice furtuni.Aerul cu un front atmosferic scăzut are tendinţa să se ridice şi să creeze un curent vertical puternic. Acest curent atrage aerul cald de la nivelul solului care se învârte din ce în ce mai rapid şi absoarbe aerul din împrejur ca un aspirator. În cazuri extreme, aceste curente puternice de aer pot atinge viteze de 500 km pe oră sau chiar 800 km pe ora. Cele mai puternice tornade se declanşează în condiţiile unor furtuni ‘super-cell’. Norii rotativi ai furtunii pot fi detectaţi pe radarele meteorologice ca având o circulaţie bine definită, pe care meteorologii o numesc mesociclon Norii uriaşi ‘super-cell’ ating înălţimi mai mari decât cele ale Munţilor Everest, au un diametru intre 10 si 16 km, sunt de lunga durata, de pana la cateva ore si se deplaseaza mii de km, producand cateva tornade. Coloana de aer in forma de palnie devine vizibila datorita vaporilor de apa condensati din stratele exterioare, in momentul in care umiditatea este suficient de ridicata , dar chiar daca circulatia aerului este indreptata spre interior si tinde sa se ridice, norul din interiorul vartejului cu presiune joasa se extinde descendent de la baza.

TRI-STATE TORNADO (1925) :

DESCRIERE ,CONSECINTE,COST

Tri-State Tornado s-a declansat miercuri ,18 martie 1925 ,la aproximativ 1:01 , si a fost cea mai mortală tornada din istoria Statelor Unite. Cu 695 decese confirmate, tornada a ucis de doua ori mai multe persoane decat cea din 1840, Marea Natchez Tornado. Pista lăsată de tornada a fost cea mai lunga înregistrată vreodată în lume: tornada a trecut de la Missouri de sud-est, prin intermediul Southern Illinois, apoi în Indiana de sud-vest. Tornada a avut loc in 3 state,de unde si denumirea de TRI-State tornado: Indiana ,Missouri si Illinois.

Preview document

Explicarea fenomenului de tornadă și factorii declanșatori - Pagina 1
Explicarea fenomenului de tornadă și factorii declanșatori - Pagina 2
Explicarea fenomenului de tornadă și factorii declanșatori - Pagina 3
Explicarea fenomenului de tornadă și factorii declanșatori - Pagina 4
Explicarea fenomenului de tornadă și factorii declanșatori - Pagina 5
Explicarea fenomenului de tornadă și factorii declanșatori - Pagina 6
Explicarea fenomenului de tornadă și factorii declanșatori - Pagina 7
Explicarea fenomenului de tornadă și factorii declanșatori - Pagina 8
Explicarea fenomenului de tornadă și factorii declanșatori - Pagina 9
Explicarea fenomenului de tornadă și factorii declanșatori - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Explicarea Fenomenului de Tornada si Factorii Declansatori.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?