Evolutia si Politica Demografica a Chinei

Extras din referat Cum descarc?

Numita oficial Republica Populara China, este cea mai mare dintre tarile asiatice si are cea mai mare populatie de pe Glob. Ocupand aproape toata suprafata Asiei de Est, se intinde pe 5000 de km de la est la vest, 5450 km de la nord la sud si aproximativ 9,596,961 kmp, aproape a paisprezecea parte a uscatului Pamantului. Dintre marile tari ale lumii, China este depasita ca suprafata doar de Rusia si Canada si este aproape la fel de mare ca intreaga Europa.
Localizare
Frontiera Chinei cuprinde aproximativ 21.000 de km, iar suprafata de coasta se intinde pe 14000 de km. Granitele Chinei sunt cu Mongolia la nord; Rusia si Coreea de Nord in nord-est; Marea Galbena si Marea Chinei de Est in est; Marea Chinei de sud in sud-est; Vietnam, Laos, Myanmar(Burma), India, Bhutan si Nepal in sud; Pakistan in sud-vest si Afghanistan, Tajikistan, Kyrgyzstan si Kazahstan in vest. Alaturi de cele 14 tari cu care se invecineaza direct, China este apropiata de Coreea de Sud si Japonia, dincolo de Marea Galbena si de Filipine, dincolo de Marea Chinei de Sud. 
Relief
China are trei regiuni topografice principale ce se ridica in trepte(povarnisuri), de la depresiuni de-a lungul coastei de est pana la muntii inalti din vest. Nivelul cel mai inalt este Podisul Tibet, asa numitul "acoperis al lumii", cu inaltimi medii de peste 4000 de metri. Varful cel mai inalt din lume, varful Everest(8848 metri), se afla la granita dintre China si Nepal. Nivelul intermediar, cu ianltimi medii cuprinse intre 1000 si 2000 de metri, ocupa regiunile de granita nordice ale Mongoliei Interioare si ale Xinjiang si se intinde peste centrul tarii pana la provincia Yunnan. Nivelul cel mai scazut, sub 1000 de metri, ocupa sectiunea estica si cea mai populata a tarii. Aceasta regiune include Campiile Chinei de Nord, care au o suprafata totala de aproximativ 700.000 kmp. O mare parte a nordului Chinei se afla intr-o zona seismica si campiile joase sunt adesea inundate.
Clima
Estul Chinei are o clima temperata cu ploi musonice puternice in timpul verii. Conditiile umede de-a lungul coastei lasa loc spre interior stepelor semiaride si conditiilor de desert in nord si nord-vest. Sud-estul Chinei are o clima subtropicala cu ploi puternice de vara. Centrul si sud-vestul Chinei au o clima continentala cu veri calde si ierni reci si secetoase. O fasie de climat arid predomina in deserturi, iar conditiile subarctice caracterizeaza Tibetul si nordul Manciuriei. Cantitatea anuala medie de precipitatii descreste pronuntat de la circa 2000 mm de-a lungul coastei de sud-este, la 750 mm in centrul Chinei la sud de Muntii Qinling. In nordul Chinei cantitatea de precipitatii este in general sub 500 mm, iar in unele parti ale deserturilor Taklimakam si Gobi se inregistreaza doar 100 mm.Temperaturile variaza, de asemenea, din nord spre sud si de la vara la iarna. Temperaturile medii ale Chinei in iulie variaza de la o regiune la alta: bazinele si depresiunile din sud-est si nord-vest ating intre 24?C si 29?C; nord-estul este cald, cu temperaturi cuprinse intre 16-24?C, in timp ce sudul este racoros(4-10?C).
Ape
Resursele de apa din China constau in principal din fluviile Yangtze, Galben, Songhua, Liaohe, Perlelor, Haihe si Huaihe si afluentii lor.
Vegetatie
Vegetatia in sud-vestul si nord-vestul tarii se constituie din paduri de conifere si foioase, iar in sud-est din paduri tropicale si sub-tropicale, cu bambus, cedru, chiparos. Pe teritoriul Chinei intalnim pajisti stepice in est, care au fost inlocuite cu terenuri arabile, iar cele din vest sunt sarace in ierburi. In nordul tarii vegetatia este adaptata la uscaciune.
Fauna
Fauna este extrem de variata, in China traind peste 400 de specii de mamifere, incluzand ursul Panda urias, tigrul de Ussuri, leopardul, cerbul Sika, sambarul si antilopa Addax, cateva sute de specii de pasari: pasarea soarelui, cocostarcul cu gatul negru etc si peste 1500 de specii de pesti.
Soluri
Datorita conditiilor climaterice vaste si variate, China are si o mare varietate de soluri. Toate solurile Eurasiei, cu exceptia solurilor de tundra si a celor podzolice mlastinoase, poroase din taigaua nordica, pot fi gasite in China. Ca rezultat al diferentelor climaterice dintre nordul uscat si rece si sudul umed si calduros, solurile pot fi grupate in doua clase. In general, solurile de la nord de muntii Tsinling-raul Huai sunt calcaroase si sunt neutre pana la alcaline, cele de la sud sunt necalcaroase-poroase, neutre pana la acide.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia si Politica Demografica a Chinei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!