Evolutia si factorii determinanti ai procesului de imbatranire demografica

Extras din referat Cum descarc?

In ultimele decenii majoritatea tarilor se confrunta cu fenomenul de imbatranire demografica, caracterizat prin reducerea natalitatii si imbatranirea populatiei.In tarile europene primul val al generatiei baby-boom a ajuns a varsta pensionarii,insemnand un surplus de populatie imbatranita.
Fig.1:Ponderea populatiei cu varsta de 60 ani si de peste 80 ani pe continente la 1 ianuarie 2012
Factorii determinanti ai procesului de imbatranire demografica:
A. Scaderea fertilitatii
Reducerea natalitatii afecteaza in mod direct fertilitatea.Emaciparea femeilor,accesul la invatamant si mai ales dorinta de a avea o cariera reprezinta cauzele principale ale scaderii numarului de nasteri pentru ca a crescut varsta la care se produce casatoria la fel si varsta la care apare primul copil.In plus cresterea timpului liber,accesul la divertisment de toate tipurile,libera circulatie constituie factori care duc la aparitia copiilor intr-o casatorie dupa cativa ani.
In pespectiva anilor 2025-2050 se preconizeaza o usora crestere a ratei fertilitatii. Nivelul de inlocuire al generatiilor ar putea fi asigurat de indicele al fertilitatii cu 2,1 copii/femerie,nivel care nu va fi atins de nici o tara astfel rezulta ca declinul demografic va fi ameliorat nu stopat.
B. Cresterea sperantei de viata
La nivel mondial s-a inregistrat cresterea majora a sperantei de viata la nastere,din anul 1950 a crescut cu aproape 20 de ani fiind in present de 67,2 ani.Imbatranirea populatie implica dificultati legate de sistemul de pensii,cresterea cheltuielilor cu serviciile medicale si a asistentei sociale.
Imbatranirea populatie afecteaza piata muncii din cauza miscsorarii numarului populatiei active.Integrarea in acrivitatea economica a perosnelor inactive(someri, femei casnice) duce la atenuarea lipsei de forta de munca.
C. Scaderea mortalitatii
In ultimii ani rata mortalitatii este in scadere,mai alea in Europa unde se gaseste cea mai imbatranita populatie ,cu varste de peste 65 de ani.Procesul de imbatranire s-a accentuat dupa anul 2010 pentru ca marile cohorte ale baby-boom-urilor din perioada anilor 1960 au atins varsta de pensionare.Acesta scadere a mortalitatii este datorata avansarii tehnologiei in cadrul sistemului medical si accesibilitatea acestuia, imbunatatirea nivelului de trai si a calitatii vietii datorita cresterii veniturilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia si factorii determinanti ai procesului de imbatranire demografica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!