Evolutia Principalelor Fenomene Demografice

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS 3
INTRODUCERE 4
CAP. I. Notiuni intoductive-definitii 5
CAP. I I. Evolutia principalelor fenomene demografice in Regiunea Centru 6
2.1. Natalitatea 6
2.2. Mortalitatea infantila 8
2.3. Fertilitatea 10
CAP III. Analiza SWOT demografie in Regiunea Centru 11
CONCLUZII 12
BIBLIOGRAFIE 14


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Populatia, alaturi de caracteristicile fizicoeconomice traseaza principalele coordonate ale unei tari. Uneori, nu nivelul dezvoltarii este important, ci mai importante sunt posibilitatile de dezvoltare si de adaptare la context. Intre acestea, caracteristicile populatiei sunt primordiale Numarul, ritmul de crestere, evolutia componentelor sporului natural si a emigratiei externe, structura demografica, durata medie a vietii, nivelul de instruire, dau profilul demografic al unei populatii. Intre acestea, evolutia componentelor sporului natural este determinanta pentru numarul si structura pe varste a populatiei precum si a duratei medii a vietii (dependenta de mortalitatea specifica, pe varste si sexe).
Evolutia variabilelor demografice in Romania nu face exceptie de la tendinta
generala in populatiile europene. Astfel, Romania se confrunta in momentul de fata cu o scadere a populatiei ca urmare a unui spor natural si migratoriu negativ. Fertilitatea aflata la un nivel inferior ratei de inlocuire precum si migratia fortei de munca tinere genereaza o criza a fortei de munca, precum si dezechilibre ce tind sa se accentueze in raportul dintre populatia activa si cea pensionata.
In lucrarea de fata va este prezentata evolutia natalitatii, a mortalitatii infantile si a fertilitatii la nivelul Regiunii Centru a Romaniei, elementele care o influenteaza si impactul acestor factori demografici asupra vietii sociale si economice a zonei. Am utilizat date furnizate de Institutul National de Statistica pentru a realiza studiul de caz pentru perioada 2000-2008.
CAP.I Notiuni introductive-definitii
Natalitatea reprezinta multimea nascutilor vii intr-o anumita perioada, pe un anumit teritoriu delimitat.
Fertilitatea sau rezultatul ei natalitatea unei populatii sau subpopulatii caracterizeaza multimea nascutilor-vii in cadrul unei anumite colectivitati umane, bine delimitate de timp si in spatiu. Numarul de nasteri care se inregistreaza la o anumita populatie, intr-un an calendaristic depinde atat de factori demografici ca, de exemplu: efectivul si structura pe varste si sexe a unei populatii, numarul de cupluri conjugale, structura acestora pe varste, durata casatoriei, numarul de copii deja nascuti cat si de factori sociali si economici ai perioadei cum ar fi: conditiile de locuit, nivelul de educatie, cel al veniturilor, religia, obiceiurile si traditiile cu privire la dimensiunea familiei, etc.
Fecundintatea este un fenomen demografic care descrie capacitatea fiziologica de procreare sau de reproducere ce se manifesta in cadrul unei anumite populatii. 
Fertilitatea reprezinta masura performantei de reproducere a femeilor, barbatilor sau a cuplurilor conjugale exprimata statistic ca numar al nascutilor vii. Numarul maxim al fecunditatii unei femei este de aproximativ 20 de copii si el se atinge in practica doar in mod cu totul exceptional.
Opusul fecunditatii este sterilitatea.
Nascutul prematur reprezinta un copil nascut cu 4-8 saptamani inainte de terminarea perioadei de sarcina si care are o greutate mai mica de 2500 grame.
Nascutul-mort este un fat extras complet din corpul mamei dupa o perioada de gestatie de cel putin 28 de saptamani care nu prezinta niciun semn de viata.
Avortul reprezinta intreruprea cursului normal al sarcinii in primele sapte luni.
Dupa caracterul de intentionalitate poate fi de doua feluri:
oAvort spontan, care inseamna pierderea sarcinii independent de vointa mamei;
oAvort provocat reprezinta intreruperea artificiala a sarcinii prin diferite mijloace.
Nasterile multiple avand ca rezultat doi feti poarta denumirea de nasteri gemelare, iar fetii se numesc gemeni.
In mod obisnuit, in demografie, natalitatea si fertilitatea se refera in special la populatia feminina. Fertilitatea masculina, desi este la fel de importanta ca si cea feminina, in practica actuala este mai greu de urmarit si masurat. 
In viata unei persoane exista un interval de timp in interiorul caruia fiinta umana este capabila sa procreeze, numit varsta de reproducere sau varsta fertila. Pentru femei acest interval este cuprins in mod conventional intre 15 si 49 de ani, mai precis intre menarha si climacteriu, interval care la barbati nu are o limita superioara bine precizata.
Factorii care influenteaza fertilitatea pot fi grupati in: factori biologici, factori de comportament si factori socio- economici si culturali


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Principalelor Fenomene Demografice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!