Evaluarea problemelor de mediu specifice unei arii protejate de interes național și delimitarea de soluții pentru rezolvarea acestora - parc Dumbrava Sibiului

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
2. Evidentierea caracteristicilor definitorii ale ariei protejate
3. Delimitarea problemelor de mediu specifice ariei protejate
4. Dezvoltarea de solutii pentru rezolvarea problemelor de mediu


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In lucrarea de fata am urmarit realizarea unei scurte evidentierii a caracteristicilor definitorii ale unei rezervatii ale naturii,care a fost declarata prin Legea nr 5 din 6 martie 2000,precum si delimitarea problemelor de mediu existente in aria analizata,dezvoltandu-se deasemenea solutii pentru rezolvarea acestor probleme.
Spatiul analizat se numeste Parcul Natural Dumbrava Sibiului,face parte din municipiul Sibiu si are o suprafata de 974,9ha.Desi denumirea este de "Parcul Natural Dumbrava Sibiului",aceasta arie protejata este din punct de vedere juridic si managerial rezervatie naturala,incadrata si de Legea nr 5/2000.
Evidentierea caracteristicilor definitorii ale ariei protejate
Padurea Dumbrava Sibiului se afla situata in Depresiunea Sibiului,la contactul dintre cristalinul Muntiilor Cindrel si sedimentarul depresiunii propriu-zise,si ocupa in prezent campia piemontana si piemontul colinar,situate in partea de sud-est a orasului Sibiu.
Padurea Dumbrava Sibiului ocupa o suprafata de 974,9 ha fiind situata la sud-vest de municipiul Sibiu,la o altitudine cuprinsa intre 433,5 m si 604,5m (Dealul Obreju). Din punct de vedere amenajistic Padurea Dumbrava detine doua trupuri de padure. Unul de 398 ha acopera dreapta si stanga soselei spre Rasinari iar al doilea, de la culoarul liniei electrice de inalta tensiune (Sibiu - Sadu) si pana in apropierea comunei Poplaca, de 582 ha. In spatiul Parcului Padurii Dumbrava Complexul Muzeal National ASTRA acopera peste 100 ha in afara de suprafata detinuta de Gradina Zoologica, de edificiile hoteliere si administrative ale unor institutii.
Ca forma generala,aceasta se prezinta ca un poligon neregulat ce urmareste limita fondului forestier si care are in consecinta doua insule,unde terenul are un alt tip de folosinta de o lunga perioada de vreme (amplasamentul fabricii de covoare SITEX Dumbrava SA si cel al zonei Hanului Dumbrava). Padurea Dumbrava este renumita prin Muzeul Civilizatiei Populare ASTRA care se afla aici.
Padurea este delimitata spre nord si nord-vest de lunca raului Cibin (pasuni,terenuri agricole,soseaua Sibiu Poplaca) si spre sud,sud-vest si sud-est de comunele Poplaca si Rasinari.Spre est si sud-est,prin lunca paraului Sevis (pasuni si terenuri agricole) se invecineaza cu gorunetul din Padurea Cisnadioarei si subunitatile sale Catrina si Dumbrava Mica.La nord-est padurea patrunde pana in zona cartierului Valea Aurie al municipiului Sibiu,fiind continuata de parcul " Sub Arini".
Parcul Natural Dumbrava Sibiului este traversat de paraul Trinbach,care formeaza pe cursul sau trei lacuri de origine antropica.Clima este de depresiune cu temperaturii medii anuale in jur de 9oC,precipitatiile anuale sunt cuprinse intre 660-700 mm.
Se poate afirma ca Padurea Dumbrava Sibiului se afla intr-o stare de conservare buna din punct de vedere al vegetatiei,avand capacitate de refacere in urma diverselor perturbari,in schimb fauna sufera constant si este in continua reducere a efectivelor de animale asa cum reiese din monitorizarile si evaluarile executate de gestionarul fondului de vanatoare si de unele asociatii pentru protectia naturii.
Teritoriul Padurii Dumbrava Sibiului este ocupat de un "stejaret de terasa" care in componenta actuala a arboretului se poate imparti in trei categorii de varsta si anume:padurea batrana de 120-170 ani,padure de varsta mijlocie 100-120 ani si padure tanara de 60-100 ani (Schneider-Binder 1973).
In fondul actual al padurii se gasesc unele exemplare de stejar (Quercus robur),ramase ca vestigii ale unui stejaret vechi si fiind ocrotite de lege.In locurile cu drenaj deficitar,mai ales in expozitii nordice se semnaleaza prezenta mare a carpenului (Carpinus betulus),care se inmulteste repede in locurile unde stejarul a fost rarit.
Pe alocuri mai intalnim si Quercus petraea si specii de Salix.Unele locuri,mai ales in urma defrisarilor au fost impadurite cu rasinoase:Picea excelsa,Larix decidua si Pinus sylvestris.
Stabilirea apartenentei fitocenozelor de Quercus robur din zona studiata este destul de dificila, datorita faptului ca padurea Dumbrava Sibiului, in aspectul sau actual, este in mare parte rezultatul interventiilor umane dar si a variatiilor conditiilor edafo-climatice din padure si a interferentelor diferitelor cenoze.
In stratul ierbos al padurii cresc peste 100 de specii de plante cu flori dintre care mai rare sunt:
Opaita (Silene dubia),brandusa (Crocus banaticua),iarba albastra (Molinia coerulea),salata iepurelui (Prenanthes purpurea).
Substratul ecologic este alcatuit din depozite cuaternare de pietrisuri si argile nisipoase. Solurile sunt aluviale,soluri brune de padure si soluri argiloiluviale podzolite.
Parcul Natural Dumbrava Sibiului,conform actului legal de infiintare este o arie naturala protejata,care corespunde IV IUCN-arie de gestionare a habitatelor si speciilor,denumirea acestei categorii in legislatia romana este de rezervatie naturala.
Parcul Natural Dumbrava Sibiului este o zona protejata complexa de flora si fauna, peisagistica si culturala.Rolul acestei rezervatii nu se reduce doar la cel de "accesoriu ambiental" in dezvoltarea spatiului public,ea contribuie la ameliorarea conditiilor de microclimate,la reducerea poluarii.
La momentul incadrarii initiale,conform anexei 1-D3,importanta stiintifica era declarata astfel:
-padure de grupa I,avand rol de protectie,
-specii forestiere rare cu aspect si varste apreciabile,
-rezervatie cu character deosebit pentru recoltarea de seminte genetic superioare pentru stejar,gorun si pin silvestru pe 403 ha.
Asadar,desi denumirea este de "Parcul Natural Dumbrava Sibiului",aceasta arie protejata este din punct de vedere juridic si managerial rezervatie naturala,asa este incadrata si de Legea5/2000 privind administrarea teritoriului Romaniei,anexa Arii natural protejate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Problemelor de Mediu Specifice unei Arii Protejate de Interes National si Delimitarea de Solutii pentru Rezolvarea Acestora - Parc Dumbrava Sibiului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!