Evaluarea potentialului turistic in statiunea Sovata

Cuprins referat Cum descarc?

1. Localizare.3
2. Potentialul turistic natural.4
2.1. Elementele cadrului natural.4
2.2. Factori naturali terapeutici si de cura.6
2.3. Arii naturale protejate.9
3. Potentialul cultural.10
3.1. Monumente turistice.10
3.2. Muzee si colectii publice.10
3.3. Arta si traditie populara.10
4. Infrastructura specific turistica.12
4.1. Infrastructura de cazare.12
4.2. Instalatii de tratament si cura.15
4.3. Sali de conferinta, centre expozitionale.15
4.4. Partii de schi si instalatii de transport pe cablu.16
4.5. Alte dotari de agrement.16
5. Infrastructura tehnica.17
5.1. Infrastructura majora de transport.17
5.2. Infrastructura edilitara.18
5.2.1. Alimentarea cu apa.18
5.2.2. Reteaua de canalizare.19
5.2.3. Alimentarea cu gaze.19
5.3. Infrastructura de telecomunicatii.19
6. Concluzii.21
Bibliografie.22


Extras din referat Cum descarc?

1. LOCALIZARE
Sovata este un oras aflat in partea de est a judetului Mures (fig. 1). El se gaseste pe cursul superior al raului Tarnava Mica si se incadreaza in Depresiunea Sovata-Praid, unitate ce apartine depresiunilor de tip subcarpatic din estul Podisului Tarnavelor,care fac legatura cu lantul eruptiv Gurghiu-Harghita. Bazinul Sovata este o depresiune dezvoltata in axa unui anticlinal diapir, fiind modelata subaerian si rezultata in urma procesului de adancire epigenetica a Tarnavei Mici si a afluentilor sai in cuta anticlinala diapira.
Statiunea Sovata este delimitata la vest de dealul Bichis cu altitudine de 1080 m, ce faceparte dintr-un aliniament de sinclinale suspendate, alaturi de dealurile Siclod si Firtus. La nord este incadrata de Dealul Ciresul de 912 m, iar spre est de Dealul Stejarului de 649 m. Aceste dealuri sunt dominate de Masivul Seaca cu altitudinea de 1777 m, ce apartine Muntilor Gurghiului. Paraiele Sebes, Iuhod si Sovata izvorate din acest masiv, delimiteaza statiunea spre sud si spre nord-est, toate fiind afluenti ai Tarnavei Mici. Din punct de vedere morfologic, relieful este determinat de faptul ca factorii de modelareau actionat asupra a doua formatiuni foarte diferite petrografic. Formatiunea sedimentara, in care predomina argilele marnoase si marne, alternand cu nisipuri si gresii, fiind strabatuta de masivul diapir de sare,iar formatiunea vulcanogen-sedimentara este reprezentata prin aglomeratele vulcanice.
2. POTENTIALUL TURISTIC NATURAL
2.1. Elementele cadrului natural (6p)
2.1.1. Relieful (3p)
Asezata la poalele muntilor Gurghiului, pe valea Tarnavei Mici, cu un potential balnear si terapeutic recunoscut in tara si in afara hotarelor tarii, orasul Sovata reprezinta unul din elementele principale care recomanda judetul Mures ca destinatie turistica. Unitatea apartine depresiunilor de tip subcarpatic din estul Podisului Tarnavelor, depresiuni care fac legatura cu lantul eruptiv Gurghiu - Harghita. Situat la o altitudine medie de 500 m, localitatea este marginita la vest de dealul Becheci cu altitudine de 1078 m, la nord este incadrata de Dealul Ciresul (956 m), iar spre est de Dealul Stejarului (649 m), Dealul Capela ( 715 m ), Dealul Mic si Muntele de Sare la nord-est. Dealurile impadurite care inconjoara localitatea sunt dominate de Masivul Saca (1777 m) apartinand Muntilor Gurghiului. Paraiele izvorate din acest masiv, Sovata si Sebes, marginesc localitatea spre sud si spre nord-est.
2.1.2. Hidrografie (1p)
Principalul colector al retelei hidrografice din zona localitatii Sovata este raul Tarnava Mica, care izvoraste din muntii Harghitei si este afluentul raului Mures. Orasul Sovata s-a dezvoltat in amonte de confluenta paraului Sovata cu Tarnava Mica, pe valea paraului Sovata si afluentilor, cat si pe valea paraului Sebes si Iuhod, parauri care conflueaza cu raul Tarnava Mica la sud de localitate.
Reteaua hidrografica este foarte deasa, cu debite permanente si caracter putin torential. Paraul Sovata si Sebes culeg apele paraielor cu debit mic permanent, apele provenite din torenti si apele de siroire din zona bailor si partea nordica a orasului. Afluenti de mica lungime a Paraului Sovata sunt paraiele Sacadat, Rachitis, Restad, Sarat si Valceaua Bailor.
Un aspect deosebit al retelei hidrografice il reprezinta existenta lacurilor sarate pe teritoriul actual al statiunii balneoclimaterice, lacuri care au luat nastere datorita faptului ca orasul este asezat in intregime pe un masiv de sare.
Lacurile sarate de origine carstosalina (dizolvarea sarii si tasarea materialului de deasupra) formate pe diapirul de la Sovata sunt lacurile Rosu, Verde, Ursu si Alunis (drenate de Paraul Sarat), la care se adauga si bazinetele izolate ce au la origine doline de dizolvare si tasare: Lacul Mierlei, Lacul serpilor (actualmente o mlastina eutrofa) si Lacul Paraschiva (colmatat). Singurul lac de origine antroposalina este Lacul Negru, situat in partea sudica a Muntelui de Sare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea potentialului turistic in statiunea Sovata.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. ***, Strategia de dezvoltare pe termen lung a orasului Sovata
2. www.sovata.ro - accesat la 30.04.2015
3. www.primariasovata.ro - accesat la 30.04.2015
4. www.romanialibera.ro - accesat la 30.04.2015 
5. alpinet.org - accesat la 4.05.2015
6. www.sovata-turism.ro - accesat la 4.05.2015
7. ro.wikipedia.org - accesat la 04.05.2015
8. www.scribd.com - accesat la 04.05.2015
9. www.sovata.3x.ro - accesat la 04.05.2015
10. www.statistici.insse.ro - accesat la 30.04.2015
11. www.sovata-turism.ro - accesat la 4.05.2015
12. www.adrenalinplussovata.ro - accesat la 9.05.2015


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!