Evaluarea potențialului ecologic din Parcul Național Retezat

Cuprins referat Cum descarc?

I. INTRODUCERE .. 3
II. LOCALIZAREA AREALULUI DE STUDIU 3
2.1 Localizarea geografică 3
2.2 Localizarea biogeografică a arealului analizat 3
III. POTENȚIALUL ECOLOGIC - SUPORT ABIOTIC AL COMUNITĂȚILOR VEGETALE ȘI ANIMALE .. 4
3.1 Potențialul morfologic 4
3.2 Potențialul climatic . 5
3.3 Potențialul hidrologic . 7
3.4 Potențialul edafic 8
IV. VEGETAȚIA ȘI LUMEA ANIMALĂ SPECIFICE AREALULUI DE STUDIU .. 9
4.1 Caracteristicile formațiilor vegetale 9
4.2 Categorii de plante adaptate la factorii de mediu întâlnite în arealul analizat ... 12
4.3 Particularități ale lumii animale și adaptări la mediul de viață . 12
V. SPECII CU VALOARE PEISAGISTICĂ, ETNO-CULTURALĂ, TURISTICĂ ȘI UTILITARĂ PREZENTE ÎN AREALUL DE STUDIU ... 13
5.1 Specii vegetale valorificate în medicina populară și în ritualuri religioase sau care marchează sărbători diverse .. 13
5.2 Specii de plante utilizate în alimentație/gastronomie locală sau utilizate în alimentația animalelor . 15
VI. NECESITATEA PROTECȚIEI NATURII ÎN GENERAL ȘI A BIODIVERSITĂȚII ÎN SPECIAL ... 15
6.1 Categorii de arii protejate localizate în arealul analizat ... 15
6.2 Specii floristice și faunistice endemice, rare ori amenințate cu dispariția care se regăsesc în cadrul ariilor protejate .. 16
6.3 Analiza factorilor naturali și antropici care amenință speciile și habitatele identificate sau care pot duce la dispariția (extincția) unor specii de plante și animale, în timp geologic și în timp istoric 16
VII. CONCLUZII .. 17 
VIII. BIBLIOGRAFIE 18


Extras din referat Cum descarc?

I. INTRODUCERE
Țara noastră dispune de un capital natural deosebit și foarte diversificat. Rezultatul general constă în biodiversitate, inclusiv în existența unor populații de lupi, urși, capre negre și râși, acestea fiind cele mai mari specii din Europa, dar și în existența unor habitate forestiere și alpine extinse nealterate, aparținând lanțului muntos al Carpaților. În acest mod, valoarea capitalului natural al României a impus, de-a lungul anilor, luarea unor măsuri pentru a proteja natura. Măsurile de protecție a naturii au fost au fost analizate printr-o serie de etape, prima etapă constă în faptul că în anul 1928, la Cluj Napoca a avut loc primul congres al naturaliștilor din România, unde a fost adoptată la propunerea lui Emil Racoviță, o hotărâre privind protecția ariilor naturale din România. În cea de a doua etapă, măsurile de protecție a naturii s-au bazat pe forturile unor oameni de știința, precum Emil Racoviță si Al. Borza.
Parcul Național Retezat și zona înconjurătoare dispune de spectaculoase peisaje alpine și subalpine și o vasta varietate a faunei și florei. Parcul Național Retezat este primul parc creat în România și unul dintre cele mai vechi din Europa de Est. Acesta a fost creat în anul 1935 și s-a propus să devina Rezervația Biosferei (PNR-RB) datorită unicității biodiversității și semnificației naționale. Parcul Național reprezintă una dintre zonele protejate de UNESCO. Parcul este înconjurat de o infrastructură relativ adecvată care furnizează atât accesul în perimetrul zonei protejate, cât si accesul relativ ușor către centrul parcului. 
II. LOCALIZAREA AREALULUI DE STUDIU 
2.1 Localizare geografică
Parcul Național Retezat este localizat în partea vestică a României, în Carpații Meridonali cuprinzând mare parte din Masivul Retezat-Godeanu și o porțiune din Munții Țarcu. Retezatul este cel mai vechi parc național din țară, fiind declarat prin lege în anul 1935. Parcul are o suprafată de 38.138 ha, din care 1.630 ha au fost declarate ca arie strict protejată numită "Gemenele"-rezervatie stiintifică cu limite bine precizate și începând din anul 1999 cu o administrație proprie.
Valoarea universală a parcului a fost recunoscută de programul Omul si Biosfera (MAB) al UNESCO în 1979 prin includerea sa în reteaua internatională a rezervatiilor biosferei. De asemenea, în anul 2000 a fost declarat arie de importanță faunistică și lepidepteorologică europeană. 
2.2 Localizarea biogeografica a arealului analizat
Suprafata Parcului National Retezat (38138 ha) este constituită din: fond forestier 18.608 ha (49%) si gol alpin (pășuni alpine, stâncării, jnepenișuri, luciu de apă) 19530 ha (51%).
Teritoriul parcului National Retezat este delimitat de Depresiunea Hațegului, Muntii Tulisa, valea Streiului, Depresiunea Petroșani, Valea Jiului de Vest și valea Râului Mare. 
Parcul Național Retezat include rezervațiile Gemenele, Peștera Zeicului împreună cu siturile Natura 2000 suprapuse parțial - Retezat și Munții Retezat. 
Harta localizării ariilor naturale protejate
https://www.retezat.ro/media/files/anexa%202.1%20harta%20localizarii%20ariilor%20protejate_2.pdf


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea potentialului ecologic din Parcul National Retezat.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

PLANUL DE MANAGEMENT AL PARCULUI NAȚIONAL RETEZAT
https://www.qreferat.com/referate/geografie/Parcul-National-Retezat-proiec359.php
https://www.meteoblue.com/ro/vreme/s%C4%83pt%C4%83m%C3%A2na/mun%C8%9Bii-retezat_rom%C3%A2nia_668938
https://www.meteoblue.com/ro/vreme/historyclimate/climateobserved/mun%c8%9bii-retezat_rom%c3%a2nia_668938
https://www.meteoblue.com/ro/vreme/14-zile/mun%C8%9Bii-retezat_rom%C3%A2nia_668938
https://www.qreferat.com/referate/geografie/Parcul-National-Retezat-proiec359.php
https://www.retezat.ro/planul-de-management


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!