Evaluarea Aspectelor privind Planificarea Urbana la Nivelul Municipiului Galati

Extras din referat Cum descarc?

Evaluarea aspectelor privind planificarea urbana la nivelul Municipiului Galati
1. Aspecte teoretice privind planificarea urbana
In limba romana, conform DEX, planificarea reprezinta actiunea de a planifica: programare ,organizare, coordonare si conducere pe baza de plan.Simplu, neutru, dar desigur insuficient pentru a surprinde imensitatea ramificatiilor pe care le genereaza sau cu care se asociaza planificarea, corespondentul romanesc al planningului.Planningul sau planificarea poate fi familiala, teritoriala, politica, economica, urbanistica si arhitecturala, utopica, spatiala, durabila, administrativa, eco-planning etc.
Conceptul de planificare este deseori utilizat in dubletul planificare-amenajare.Amenajarea teritoriului ,in sens restrans, are semnificatii concret tehnice, de echipare, dotare, remediere sau ameliorare functionala a unui teritoriu ( amenajare funciara, turistica, silvic-forestiera,urbana) iar in sens general, semnifica atingerea tuturor sectoarelor majore ale vietii societatii (politic,economic, juridic, ecologic, socio-cultural, ethnic).
Termenul de amenajare a teritoriului este frecvent corelat cu urbanismul.Si accesta are , de asemenea, doua acceptiuni diferite care provin din: 
o Sensul restrans ce corespunde unei actiuni practice, tehnice si cu vechi radacini istorice , care reprezinta astazi primordial apanajul urbanistilor, arhitectilor si inginerilor;
o Sensul larg, care include atat tehnica, cat si teoria, stiinta urbanismului, actiunea politica si demersul analitic, prospectiv si proiectiv, in care se fac utile competentele din geografie, sociologie, ecologie, economie, administratie etc. si care corespund traducerii simplificate a urban planningului.
Definit, urbanismul,este amenajarea teritoriului apartinand unei localitati, oricare ar fi ea ,urbana sau rurala, deci sfera sa de cuprindere este subscrisa sferei conceptului de amenjare a teritoriului in ansamblu...urbanismul este o stiinta si o tehnica, in timp ce urbanizarea este un process spatial complex, in care componenta teritoriala vizibila este marcata de urbanism.
Din punct de vedere legislativ, conceptele enumerate mai sus, se gasesc in legislatia actuala.Astfel, conceptul de amenajare a teritoriului se regaseste in Legea privind amenajarea teritoriului si urbanismul nr.350/2001 cu completari: Art. 3. - Activitatea de amenajare a teritoriului trebuie sa fie: globala, urmarind coordonarea diferitelor politici sectoriale intr-un ansamblu integrat; functionala, trebuind sa tina seama de cadrul natural si construit bazat pe valori de cultura si interese comune; prospectiva, trebuind sa analizeze tendintele de dezvoltare pe termen lung a fenomenelor si interventiilor economice, ecologice, sociale si culturale si sa tina seama de acestea in aplicare; democratica, asigurand participarea populatiei si a reprezentantilor ei politici la adoptarea deciziilor, Ordinul ministrului lucrarilor publice si amenajarii teritoriului, al ministrului apararii nationale, al ministrului de interne, al directorului Serviciului Roman de Informatii, pentru aprobarea precizarilor privind avizarea documentatiilor de urbanism si amenajarea teritoriului: ART. 1 Se aproba Precizarile privind avizarea documentathiilor de urbanism si amenajarea teritoriului, precum si
a documentathiilor tehnice pentru autorizarea executarii constructhiilor.
ART. 2 Directhiile de specialitate din cadrul Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, al Ministerului Apararii Nathionale, al Ministerului de Interne si al Serviciului Roman de Informathii, precum si organele consiliilor judethene si locale vor lua masuri pentru aplicarea precizarilor prevazute la art.1, precum si a documentatiilor tehnice pentru autorizarea executarii constructiilor nr.34/N/1995/ M.30/1995/ 3422/1995/ 4221/1995, Ordinul nr. 13/N/1999 al ministrului lucrarilor publice si amenajarii teritoriului Ghid privind metodologia de elaborare a continutului cadru a PUG, Ordinul nr. 21/N/2000 al ministrului lucrarilor publice si amenajarii teritoriului Ghid privind elaborarea si aprobarea regulamentelor locale de urbanism,precum si in o serie de legi referitoare la Planul de amenajare a teritoriului national, sectiunile Cai de comunicatie, Apa, Zone protejate ,Reteaua de localitati si Zone de risc natural.
Urbanismul este regasit in majoritatea legilor care fac referire la amenajarea teritoriului: Legea privind amenajarea teritoriului si urbanismul nr.350/2001 cu completari: Art. 4. - Urbanismul trebuie sa reprezinte o activitate: operationala, prin detalierea si delimitarea in teren a prevederilor planurilor de amenajare a teritoriului, integratoare, prin sintetizarea politicilor sectoriale privind gestionarea teritoriului localitatilor, normativa, prin precizarea modalitatilor de utilizare a terenurilor, definirea destinatiilor si gabaritelor de cladiri, inclusiv infrastructura, amenajari si plantatii , Ordinul nr. 21/N/2000 al ministrului lucrarilor publice si amenajarii teritoriului Ghid privind elaborarea si aprobarea regulamentelor locale de urbanism,Ordinul nr. 562/2003 al Ministrului Transporturilor , constructiilor si Turismului pentru aprobarea Reglementarii tehnice "Metodologie de elaborare a continutului-cadru al documentatiilor de urbanism pentru zone construite protejate PUZ.
Institutiile care se ocupa de amenajarea teritoriului si de urbanism sunt Ministerul (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului- Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei), Consiliul judetean, Consiliul local.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Aspectelor privind Planificarea Urbana la Nivelul Municipiului Galati.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!