Europa Nordica

Extras din referat Cum descarc?

Europa de Nord este o regiune care include urmatoarele tari: Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca, Islanda.
Relieful. Peninsula Scandinava este strabatuta de Muntii Scandinaviei care culmineaaza la aproape 2500 m. si de o serie de platouri si campii erodate de ghetari. Tarmurile acestei zone sunt foarte crestate, in special in nord si vest, si insotite de numeroase insule. In peisajul Europei Nordice se impun fiordurile, lacurile glaciare si in Islanda ghetarii.
Clima acestei regiuni este temperata in est, usor moderata de curentul cald Gulf Stream (Curentul Atlanticului de Nord) si rece in nord. Precipitatiile sunt bogate in cea mai mare parte a Europei de Nord.
Reteaua hidrografica este foarte bogata fiind formata dintr-o retea de rauri scurte, cu un ridicat potential energetic si din numeroase lacuri (cea mai mare concentrare din Europa). Raurile formeaza cascade datorita vailor glaciare aici aflandu-se cele mai mari caderi de apa din Europa.
Vegetatia. Elementul caracteristic al acesteia il constituie padurea (indeosebi de conifere) cu exceptia Islandei in care padurile sunt aproape absente.
Populatia si asezarile omenesti. Europa Nordica este cea mai putin populata regiune a Europei; desi ocupa o intindere considerabila, concentreaza o populatie redusa. In toate tarile din eceasta regiune ponderea populatiei urbane este peste media continentului depasind in unele locuri 85% din totalul populatiei (in Islanda, Danemarca si Suedia).
Economia si industria
Europa Nordica dispune de unele zacaminte de subsol, indeosebi in Peninsula Scandinava: petrol si gaze naturale (in principal in Norvegia), minereu de fier (in Suedia), minereuri neferoase (crom, nichel, cobalt s.a.) in Finlanda. Dintre resursele de suprafata se remarca padurile de conifere. pasunile, potentialul hidroenergetic si indeosebi in Islanda gheizerele si izvoarele termale.
Industria este in ansamblu bine dezvoltata. Toate tarile din regiune au o productie insemnata de energie electrica, iar Norvegia se remarca in domeniul exploatarii si prelucrarii hidrocarburilor. In aceasta zona predomina cresterea animalelor pentru carne (bovine, porcine), lapte (Bovine, ovine) ori pentru pielicele (vizoni, lupi, etc.). In unele tari (Suedia, Finlanda) se cultiva plante caracteristice regiunilor reci: creale (orz, ovaz, secara), cartofi, sfecla de zahar.
Transporturile si turismul
Desi exista toate tipurile de transporturi, cele mai dezvoltate sunt cele maritime urmate de cele rutiere. Islanda este una dintre putinele tari europene care este lipsita de cai ferate. Unele aeroporturi precum cele din Copenhaga si Reykjavik, sunt importante pentru rutele transarctice.
Desi in ansamblu Europa Nordica este mai putin vizitata decat alte regiuni ale continentului, dispune de o serie de atractii turistice: munumente istorice, arhitectonice si de arta, statiuni de sporturi de iarna si balneoclimaterice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Europa Nordica.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!