Europa - Caractere generale

Extras din referat Cum descarc?

Termenul"Europa" provine din Grecia Antica,derivand din cuvantul fenician"Ereb"=apus de Soare.
Continentul Europa ocupa impreuna cu insulele adiacente suprafata de aproximativ 10.5 mil km- (10340000 km- ), reprezentand 1/15 din intinderea uscatului si ocupa locul 6 dintre continente.
Limite extreme:
N-Capul Nord(in I.Magero din N Pen.Scandinave) la aprox. 71slat.N
S-Capul Matapan/Tainaron(in S Pen.Balcanice) la aprox. 35s lat.N
Se desfasoara pe aprox. 36s lat.,ceea ce reprezinta o extensiune latitudinala de aprox. 4000km.Cea mai mica extensiune latitudinala este in extremitatea occidentala intre Bordeaux si Cote(400 km).
V-Capul Roca 10s long.V
E- M-tii Ural, 65slong.E =>se desf. pe 75s long./5600 km.
Coordonatele matematice:
-Meridianul Greenwich care traverseaza prin extremitatea vestica (Arh. Shetland, partea SE a M.Britanii, V Frantei, NE Pen.Iberice).
-Cercul Polar de Nord trece prin N Pen.Scandinavice, S Pen. Kola, S Pen.Kanin, sectorul Nordic al muntilor Ural.
-Paralela de 45s lat.N,ce traverseaza partea central-sudica a continentului incepand din Pen.Cotentin,Campia Podului, partea central-sudica a Romaniei, sudul Deltei Dunarii, sudul Crimeei, nordul Marii Caspice.
Continentul este incadrat pe trei laturi de ape (oceane/mari marginase):
N-Oc.Arctic cu Marea Barents si Marea Alba
V-Oc.Atlantic cu M.Norvegiei,M.Nordului,M. Baltica,M.Manecii,Golful Viscaria.
S-M.Mediterana
E-se invecineaza cu Asia,muntii Ural, N Marii Caspice,sect.N al muntilor Caucaz,SE Marii Negre,Str Bosfor,E Marii Marmara,str.Dardanele,V Pen.Asia Mica.
Relieful Europei 
Din punct de vedere paleogeografic,este un continent vechi care a avut o evolutie indelungata inca din timpul erei precambriene.la jumatatea Precambrianului,singurele portiuni de uscat erau: Scutul Baltic si Platforma Rusa.
Acestea s-au unit la sfarsitul Precambrianului rezultand un singur scut:Fenosarmatia.Ulterior, Platforma Est-Europeana a coborat spre muntii Carpati rezultand Platforma Ucraineana si Platforma din NE Pod.Moldovei.
Acest soclu a fost acoperit de depozite sedimentare de varsta paleozoica,mezozoica,neozoica, care apar la zi,de ex: nordul Campiei Moldovei,Campia Ucrainei.
Acest fundament e platforma ocupa cea mai mare parte din Europa(aprox 2/3) si are serie de unitati :
-Subunitatea Caledoniana care formeaza Paleo-Europa
-Unitatea hercinica formeaza Mezo-Europa
Subunitatea Caledoniana s-a format in timpul cutarilor caledonice care au avut loc la inceputul Paleozoicului,luand nastere cele mai veechi unitati montane:Alpii Scandinaviei(2400m), muntii Scotiei(1200-1300m),din insula Irlanda.
In Romania: Pod Casimcei(sisturi verzi).
Subunitatea Hercinica s-a format in timpul cutarilor hercinice din sfarsitul Paleozoicului (Carbonifer,Permian) in urma carora au rezultat 2 sectoare unite de Masivul Central Francez.
-in primul sector intra S Irlandei, S Marii Britanii,Pen.Cotentin,Bertania.
-in al doilea sector intra M.Arden,Pod Boemiei,muntii Padurea Neagra,muntii Vosci, m-tii Macin pana la muntii Ural.
Neo-Europa este cea de-a doua unitate(de geosinclinal/de orogen),cea mai noua si a inceput sa se formeze la sfarsitul Mezozoicului atunci cand in urma coliziunii dintre Macroplaca Africii sic ea Euro-asiatica a avut loc orogeneza alpine care a continuat pana in Pleistocen.
In urma acestor cutari au luat nastere o serie de masive foarte inalte: Cordiliera Betica (in sudul pen.Iberice), muntii Pirinei,Alpii (4807m),Apenini Alpii Dinarici,o parte din Balcani, lantul Carpatic.
La inceputul Cuaternarului,clima a suferit o racier generala devenind polara in perioada glaciara si temperata in perioadele interglaciare ducand la extensiunea spre sud a ghetarilor de calota pana la 48s lat N,si formarea pe crestele montane inalte de 1600-1800 m a ghetarilor montani de tip alpin sau pirinean,in fazele glaciare Gunz,Mindel,Riss Wurm.
In a doua parte a Cuaternarului(Holocen) clima s-a incalzit,o parte din ghetari s-au topit iar cei montani s-au retras => relieful glaciar.
Configuratia reliefului: cuprinde 3 mari unitati
I.Blocul Continental ocupa 66% find o unitate de platforma faorte rigida.
II.Peninsule: Kanin,Kola,Scandinava (800km- ),Iutlanda,Cotentin,Bretania,Iberica,Italica, Balcanica.Acestea ocupa 27% din suprafat continentului.
III.Sistemul de insule ocupa aprox 7%; cele mai multe sunt in vestul Pen.Scandinave, Marea Britanie(228300 km- ), insula Irlanda(82100km- ), Baleare,Sardinia,Corsica,Sicilia,Malta, insule din Grecia,Creta,Cipru.
Tarmurile sunt foarte articulate=>o evolutie indelungata a reliefului si climei.Desi este al saselea continent ca suprafata,tarmurile detin locul doi ca lungime(dupa Asia) avand 37900km. 
In vest avem doua sectoare:
- sectorul Nordic are un tarm foarte articulat in Pen Scandinavia,tipic cu fiorduri(= foste vai glaciare invadate de apa Oceanului Planetar la sfarsitul Cuaternarului),in Irlanda,Marea Britanie.Incepand din Pen.Iutlanda pana la str.Gibraltar


Fisiere in arhiva (1):

  • Europa - Caractere generale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!