Erupția Vezuviului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Acest vulcan a semanat frica printre oameni inca din cele mai vechi timpuri. Erupand puternic in 5960 I. Hr. si 3580 I Hr., Vezuviul era fara indoiala unul dintre vulcanii cu cel mai mare potential distructiv din toata Europa. Vulcanul a fost linistit pentru o scurta perioada (care a coincis cu expaniunea Romei timpurii) si de aceea oamenii din Campania l-au privit mai mult ca pe o priveliste decat ca o amenintare. Ei au ignorat trepidatiile care erau din ce in ce mai frecvente si au construit fara incetare in jurul muntelui amenintator. Nici chiar cutremurul puternic din 63 d. Hr nu a fost suficient pentru a-i speria pe oamenii ce locuiau aproape de vulcan.

Fusesera trepidatii puternice de mai multe zile, dar in ziua precedenta s-a simtit o schimbare. Presiunea s-a strans in muntele Vezuviu si trepidatiile puteau fi simtite si de cealalta parte a golfului, in Misenum. La ora 23: 00 energia este asa de mare incat creasta vulcanului explodeaza imprastiind 6 KM3 de cenusa si pietre. Un nor mare de cenusa se imprastie in aer si se ramifica asemenea unui copac. Funingine si cenusa incep sa cada pe pamantul din jur pe masura ce o eruptie se contureaza. Cerul se umple de cenusa, si dupa-amiaza luminoasa se transforma in noapte. Primul val de foc iese la 23: 30 si se indreapta spre Herculaneum. Acesta e format din gaze foarte fierbinti si gunoaie vulcanice. A doua eruptie se produce o ora mai tarziu dupa care vulcanul se odihneste pentru acea noapte, ocazional imprastiind flacari si roci.

Vezuviul isi continua atacul a doua dimineata la 5: 30. In numai trei ore mai au loc patru eruptii si scurgeri de valuri incandescente pana cand gigantul se linisteste din nou. Pana la acel moment toate orasele din golful Napoli erau fie evacuate, fie distruse. De atunci Vezuviul a mai erupt de cateva ori dar oamenii au continuat sa se reintoarca in regiune. In prezent aproximativ doua milioane de oameni locuiesc in vecinatatea vulcanului in conditiile in care o eruptie este prognozata in urmatorii 25 de ani.

De la formarea Pompeiului de catre Oscani in secolul 8 I. Hr. ca o comunitate bazata pe comert, Vezuviul era privit doar ca un munte care pazeste acest mic oras din Campania. Fara sa devina parte a Imperiului Roman pana in 89 i. Hr., cultura si oamenii din Pompei au fost influentati de catre greci, etrusci si italieni. Economia Pompeiului s-a dezvoltat de-a lungul anilor si astfel a devenit un prosper oras industrial. Localnicii erau foarte bogati si au construit multe bai, manufacturi, vile si structuri cu etaje in acea perioada de bunastare. In 63 d. Hr un cutremur a devastat orasul si multe dinre cladiri au fost distruse. Ajutati de bogatia lor oamenii din Pompei au reconstruit orasul in stilul clasic al arhitecturii romane populara la acea vreme. Nici nu stiau ei ca Vezuviul, cauza cutremului le va da bataie de cap 16 ani mai tarziu.

Chiar si dupa cutremurul din 63, localnicii au reconstruit repede orasul datorita marii lor prosperitati Pe 24 ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Eruptia Vezuviului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 234 cuvinte
Nr caractere:
6 128 caractere
Marime:
436.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!