Energia In Problematica Globala A Omenirii

Extras din referat Cum descarc?

Aparitia de curand a raportului annual al Institutului Worldwatch din S. U. A., da posibilitatea evidentierii unor conexiuni noi intre energie, mediu inconjurator si strategiile de dezvoltare economica, sociala, si politica.
Problematica energiei este prezenta, in principal, in toate aspectele specifice ale procesului de dezvoltare; agricultura, alimentatie, transporturi, industrie etc.
Analiza pe care o vom intreprinde in continuare se refera insa la impactul intre sistemele de energie si mediul inconjurator intr-un sens mai larg (schimbarea globala a climei, protectia stratului de ozon, reducerea emisiilor de gaze-CO2-care induc fenomenele efectului de sera, deteriorarea calitatii aerului). Acest aspect este o caracteristica distincta a studiului de probleme globale ale omenirii prezentat de catre Institutul Worldwatch pentru anul 1989 Abordarea de acest tip este calitativ diferita fata de studiile elaborate pana acum de catre specialistii institutului.
La nivelul tarilor cu economie avansata se intreprind deja masuri legislative si practice pentru diminuarea emisiilor de carbon in atmosfera, in special cele provenind de la sistemele de energie dar si din partea tehnologiilor industriale cunoscute. Se exprima deja opinii din partea oamenilor politici de a se intreprinde actiuni concrete, in vederea diminuarii cu pana la 20% pana in anul 2005 a emisiilor de carbon.
Scenariul privind schimbarea globala a climei elaborat recent James Hansen de la Institutul Goddard pentru Studii Spatiale de la NASA evidentiaza ca arderea carbunelui si a altor combustibili bazati pe carbon ca spre exemplu petrolul si gazul natural, esapeaza carbon ca un produs de baza al arderii acestora, in timp ce pierderea unor suprafete imense de paduri tropicale adauga, de asemenea, CO2 in atmosfera. Concetratia altor gaze care induc efectul de sera (ex: metan, oxizi de azot, cloroflorura de carbon) a inregistrat o crestere mult mai mare. Daca rata anuala de crestere a CO2 a fost in ultimii treizeci de ani de 0, 4%, celelalte gaze mentionate inregistreaza o crestere de 5% annual.
Evolutia emisiilor de carbon datorate combustibilor fosili pentru diferite tari ale lumii se prezinta intr-o continua crestere. Conform cercetatorilor americani, se considera ca in anul 1988 datorita arderii combustibililor fosili s-au degajat in atmofera aproximativ 5 miliarde de tone de carbon, precum si alte 0, 4-2, 5 miliarde tone prin despadurire. Oamenii de stiinta au cazut in principiu de acord asupra faptului ca temperatura medie a globului a crescut de la 14, 5oC in anul 1890 la 15, 2oC in anul 1980. Se precizeaza ca cei mai caldurosi cinci ani ai secolului trecut s-au manifestat in acest ultim deceniu in care traim. Asa cum se arata in lucrare incalzirea limitata care a aparut pana in prezent este importanta pentru studiile intreprinse de oamenii de stiinta, dar nu este amenintatoare pentru societate. Pericolul consta in accelerarea schimbarii climei care pare iminenta. Intre ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Energia In Problematica Globala A Omenirii
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!